Zo kies je een geschikte gezichtsbruiner

Inleiding

Ben jij fan van een gebruinde huidskleur, dan kun je na de voorbije kwakkelzomer best wat hulp gebruiken. Een gebruinde huid is in, oogt trendy en heeft hoe dan ook een gezonde uitstraling. Wil je ondanks ons wisselvallig klimaat je vakantiebruine huid zo lang mogelijk intact houden of een extra boost geven, dan ben je aangewezen op de omstreden zonnebank. Een bezoek aan de zonnebank is verre van goedkoop en de aankoop van een zonnebank betekent al vlug een flinke investering. Voor diegenen die hun uitgaven willen beperken en toch met een bruin kleurtje willen pronken is er nog altijd de gezichtsbruiner. De jongste jaren krijgen deze gezichtsbruiners steeds meer mogelijkheden, kiezen is dan ook niet gemakkelijk. Op wat moet je dan precies letten tijdens je zoektocht naar de meest geschikte gezichtsbruiner en hoe gebruik je dit toestel zo veilig mogelijk?

Extra pigment

Als gevolg van de groeiende populariteit van gezichtsbruiners kreeg dit toestel vooral de laatste jaren heel wat extra mogelijkheden. De keuze van de meest geschikte gezichtsbruiner is dan ook erg belangrijk. Het toestel moet aangepast zijn aan je huidtype en is bij voorkeur gebruiksvriendelijk. Maar hoe komen we aan dat mooie bruine vakantiekleurtje? Het zijn de schadelijke ultra- violette stralen (UV- stralen) van de zon die je huid mooi egaal bruin kleuren. Dankzij dit UV- licht maakt je huid extra pigment aan. De lampen in een zonnebank of in een gezichtsbruiner veroorzaken kunstmatige UV- stralen. Een gezichtsbruiner stelt je in staat deze stralen zodanig te regelen dat bruinen met zo'n gezichtsbruiner toch nog gezond blijft.

Ken je huidtype

Bij de keuze van de meest geschikte gezichtsbruiner is het belangrijk je huidtype te kennen. Een lichte en bleke huid zal immers veel vlugger verbranden dan een donker huidtype. Je laat je huidtype bij voorkeur bepalen door de schoonheidsspecialiste, je apotheker, huisarts of dermatoloog. Die kunnen met kennis van zaken oordelen. Alleen wanneer je jouw huidtype kent kun je de geschikte beschermingsproducten gebruiken. Er bestaan in totaal vijf verschillende huidtypes, ieder met hun specifieke eigenschappen, hun voor- en vooral hun nadelen:

  • Type 1: is een bleke en meestal een witte huid met sproeten, in combinatie met een rode of lichtblonde haarkleur en licht gekleurde ogen. Ben je zo'n type, dan zal je huid razendvlug verbranden maar niet of nauwelijks bruinen. Gebruik in dit geval je gezichtsbruiner gedurende maximum vijftien minuten en geef de voorkeur aan producten met beschermingsfactor 50. 
  • Type 2: alle personen met een lichte huidskleur, blond haar en blauwe ogen. Ook zij verbranden erg vlug en bruinen weinig of niet. Gebruik producten met beschermingsfactor 30.
  • Type 3: heb je een licht getinte huidskleur, donkerblond of bruin haar en donkerdere ogen dan behoor je tot huidtype 3. Producten met beschermingsfactor 20 zijn aan te raden.
  • Type 4: het mediterrane type, meer getaande huidskleur, donker haar en donkere ogen. Verbranden zelden of nooit maar bruinen des te vlugger.
  • Type 5: de meer Aziatische types, zonnekloppers. Gebruik van beschermingsproducten is overbodig.  

Hoe meer lampen hoe... bruiner

Controleer tijdens je zoektocht naar een geschikte gezichtsbruiner steeds het aantal lampen waarmee het toestel is uitgerust. Hoe groter het aantal hoe groter ook het bruiningsveld van je gezichtsbruiner. Het aantal lampen bepaald ook de maximum duur van een bruiningssessie. Er zijn nu ook gezichtsbruiners op de markt die ook aan de zijkanten over lampen beschikken. Zo wordt het bruiningsveld nog groter, en dat is noodzakelijk voor een gelijkmatig bruin tintje. Vervang tijdig de lampen van je gezichtsbruiner. Dat zorgt niet alleen voor een langere levensduur maar zeker ook voor meer veiligheid en een beter en resultaat.

Bescherming voor je ogen  

Overweeg je de aankoop van een gezichtsbruiner, dan moet je zeker met enkele veiligheidsmaatregelen rekening houden. Bij het gebruik van een gezichtsbruiner (en zonnebank) vragen je ogen extra bescherming. Kijk zeker nooit rechtstreeks in de lampen van deze toestellen zonder afdoende bescherming. De meerderheid van deze gezichtsbruiners maken gebruik van een speciaal brilletje om je ogen tegen de straling te beschermen.

Bruiningsafstand

Voor een oordeelkundig gebruik van je gezichtsbruiner respecteer je steeds de zogenaamde bruiningsafstand. Dat is de afstand tussen het toestel en je aangezicht en bedraagt minstens tien centimeter. Op die manier worden zowel je huid als je ogen steeds afdoende beschermd tegen de schadelijke ultra- violette stralen van de lampen.

Conclusie

Voor wie er in alle seizoenen gebruind wil bijlopen en zich niet blauw wil betalen aan een omstreden zonnebank, kan een gezichtsbruiner een geschikt alternatief zijn. Hou zeker rekening met de veiligheidsvoorschriften, dat zal vele problemen voorkomen. Investeer in kwaliteit. Je hebt al een gezichtsbruiner voor amper 50 euro, maar die doet meer kwaad dan goed. Voor een goede en veilige gezichtsbruiner moet je rekening houden met een investering van zo'n 200 euro. Bouw de tijd die je achter je toestel doorbrengt gelijkmatig op, zo kan je huid wennen aan het gebruik van je gezichtsbruiner.