Rimpels overwinnen kan anders!
Rimpels overwinnen
Zonder rimpels door het leven is tegenwoordig het schoonheidsideaal. Rimpels zijn niet meer van deze tijd, noch voor de vrouw, noch voor de moderne man. Voor wie Botox niet helemaal vertrouwt, zijn er gelukkig nog andere anti-rimpel behandelingen. Van doe-het-zelf tot behandelingen door artsen. Maak je geen illusies: rimpels horen bij het ouder worden. Moeder natuur kun je niet blijvend verslaan.
Alternatieven om rimpels te lijf te gaan
1. Peeling
De bedoeling van een peeling is om de oude huidcellen te verwijderen en te vervangen door nieuwe, jonge huidcellen. Oppervlakkige peelings gebeuren in het schoonheidssalon. Enkel een deel van de dode hoornlaag van de opperhuid wordt verwijderd. De rimpels zijn daarna minder diep en de kleur van het bloed schemert beter door. Daarodoor wordt de tint van de huid frisser en levendiger.
2. Vitamine A zuur
Vitamine A zuur crème (tretinoïne) geeft een lichte peeling van de huid en heeft een stimulerend effect op het bindweefsel in de huid. Door Vitamine A zuur gedurende langere tijd eenmaal daags toe te passen, kan het fijne rimpels laten vervagen en kleine onregelmatigheden in de huid laten verdwijnen.
Vitamine A zuur crème is alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen (België!) en mag niet door zwangeren worden toegepast. Het is alleen geschikt voor fijne rimpels.
3. Vitamine A
Vitamine A (Retinol) werkt minder krachtig dan vitamine A zuur. Net als vitamine A zuur heeft retinol ook een bindweefsel stimulerend effect. Vitamine A wordt in verschillende, commercieel verkrijgbare anti-rimpel crèmes verwerkt. Ook alleen maar geschikt voor (zeer) fijne rimpels.
4. Chemische peeling
- Bij een chemische peeling wordt de opperhuid met een etsende vloeistof (deels) verwijderd. Om rimpels op deze manier te lijf te gaan zijn krachtige stoffen nodig. In de praktijk wordt vooral gebruik gemaakt van trichloorazijnzuur (TCA) en fenol.
- De huid wordt eerst ontvet en voorbehandeld waarna de TCA of fenol met wattenstokjes of gaasjes op de huid worden aangebracht.
- De fenolpeeling is het krachtigst. De diepte van de peeling kan vrij goed gestuurd worden. Helaas kan fenol, wanneer het door de huid heen in de bloedbaan wordt opgenomen, leiden tot gevaarlijke bijwerkingen zoals hartritmestoornissen en bloeddrukdaling.
- Bij TCA peelings zijn ernstige bijwerkingen ongebruikelijk. Het nadeel van TCA-peelings is dat de dieptewerking van de peeling niet goed te regelen is.
- De eerste dagen zal de huid donkerbruin verkleuren en geleidelijk loskomen. Door verscheidene keren per dag kompresjes met een verdunde azijnoplossing aan te brengen, worden de huidvelletjes pijnloos verwijderd en kan de huidvernieuwing verder haar gang gaan.
- Op een week is uw huid genezen en vernieuwd. Na de behandeling moet de huid ingesmeerd worden met een zalf tegen uitdroging en korstvorming.
- De behandelde huid moet de volgende zes maanden met een ‘sun block crème’ beschermd worden tegen de zon. De straling kan namelijk een langdurige roodheid en eventueel zelfs een pigmentverandering van de huid doen ontstaan.
- Mogelijke bijwerkingen: pigmentverschillen. Ook bestaat direct na de behandeling het risico op infectie van het behandelde gebied.
- Mensen met neiging tot de vorming van koortsblaasjes (herpes labialis) lopen een verhoogd risico om de kwaal te gaan ontwikkelen. Daarom wordt aan iedere patiënt Aciclovir voorgeschreven, een product dat het herpesvirus onderdrukt. Geschikt voor fijne tot middelfijne rimpels, rimpeltjes rond de mond en door zonlicht beschadigde huid. Ook tegen ouderdomsvlekken, zwangerschapsvlekken en andere pigmentstoornissen.
5. CO2- en Erbiumlasertherapie
- Bij deze vorm van lasertherapie wordt het bovenste laagje van de opperhuid verdampt. Onregelmatigheden zoals bijvoorbeeld pigmentverschillen verdwijnen hierdoor. De laser heeft ook een positief effect op het bindweefsel waardoor de huid glad getrokken wordt.
- Vroeger werd vooral de CO2-laser gebruikt. Tegenwoordig vooral de Erbiumlaser omdat die minder opwarming van de omringende cellen veroorzaakt en dus minder kans op bijwerkingen en een snellere genezing.
- Deze laserbehandeling gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving en dient door ervaren artsen te worden uitgevoerd.
- Tijdens de eerste dagen moet de huid een zestal keer per dag gedurende 15 minuten met kompressen bedekt worden, gedrenkt in een oplossing van een kopje lauw water en een koffielepel azijn. Dat lost korstjes op en het geeft een verfrissend gevoel. Tijdens de eerste dagen is de huid gezwollen, maar dat verdwijnt spontaan. De roodverkleuring kan twee tot vier weken aanhouden. In de eerste weken moet u geregeld op controle om eventuele complicaties tijdig op te sporen en te verhelpen.
- Mogelijke bijwerkingen: kleurverschil tussen de behandelde- en de onbehandelde huid, littekenvorming wanneer de huid te diep verwijderd wordt, infecties (herpesinfectie) en daarmee samenhangende littekenvorming. Ook langdurige roodheid van de huid.
- Geschikt voor: fijne tot middelfijne rimpels, rimpeltjes rond de mond en door zonlicht beschadigde huid.
6. Niet-invasieve lasertherapie
Met deze techniek wordt de huid niet beschadigd maar wordt het bindweefsel gestimuleerd. Door de laser worden de kleinste bloedvaatjes lek geschoten waardoor stoffen die de aanmaak van bindweefsel stimuleren vrijkomen. Omdat er zo weinig complicaties bij deze therapie optreden is een intensieve nazorg (zoals bij de CO2 laser) niet nodig. Het effect van de therapie houdt tot 1 jaar aan.
Geschikt voor fijne tot middelfijne rimpels en rimpels rond de mond.
7. Opvullen: ‘fillers’
- Diepere rimpels kunnen worden weggewerkt door ze op te vullen. Bij deze techniek wordt een stof met een injectienaald in de huid gespoten. Hiermee kunnen diepere lijnen verdwijnen. Meestal zijn enkele behandelingen nodig voor een voldoende resultaat.
- Er zijn afbreekbare fillers zoals rundercollageen (vereist allergietest!), hyaluronzuur en polymelkzuur (Newfill) die langzaam uit de huid verdwijnen. Omdat ze op termijn oplossen, moet de behandeling na zes maanden en gedurende meerdere jaren worden herhaald, afhankelijk van het gebruikte product en de aard van de rimpels.
- Niet-afbreekbare fillers zoals siliconen (Aquamid) worden ingekapseld en blijven dus aanwezig in de huid. Omdat met het ouder worden bepaalde contouren van het gezicht kunnen veranderen, bestaat de kans dat op de lange duur de ingekapselde fillers in negatieve zin gaan opvallen.
- Geschikt voor diepere rimpels vooral onderaan het gezicht (zoals de verticale lijntjes die van de mondhoeken vertrekken en lachrimpels rond de mond). Ook voor huidoneffenheden, bijvoorbeeld door littekenvorming of acné.
- Ongewenste effecten zijn vooral tijdelijke roodheid en zwelling en verharding of knobbeltjes ter hoogte van de inspuitplaats.
Zie ook: Wat wil je weten over rimpels en botox
Shopping!
, , ,