Welke soorten peelings zijn er
Inleiding
Er zijn veel mensen met huidproblemen. Er zijn allerlei verschillende soorten huidproblemen. De bekendste hiervan zijn bijvoorbeeld acné, rimpels, littekens en pigmentvorming. Sommige mensen worden erg onzeker en ongelukkig van hun lelijke huid. Zeker in je gezicht vallen huidproblemen op. Er zijn verschillende manieren om weer een mooie en stralende huid te krijgen. Veel mensen proberen het eerst zelf door crèmetjes te smeren, maar vaak geeft dit onvoldoende resultaat. Een manier waarbij je wel gelijk resultaat ziet is door middel van een peeling. Met een peeling wordt als het ware de bovenste laag van je huid verwijderd zodat de jonge huid tevoorschijn komt. Wat is een peeling precies en welke soorten peelings zijn er allemaal?
Wat is een peeling?
Even simpel gezegd is een peeling een methode om de bovenste laag van je huid te halen. Je huid bestaat uit meerdere lagen. De bovenste huidlaag of huidlagen zijn vaak beschadigd en bestaan uit dode huidcellen. Hierdoor kan je huid er bijvoorbeeld dof uitzien of je kan last hebben van oneffenheden. Maar er kunnen meer huidproblemen zijn, denk bijvoorbeeld aan rimpels, een beschadigde huid door de zon of roken en pigmentvorming. Met een peeling worden de bovenste huidlagen weggehaald, tot er een bepaald resultaat bereikt is. Wanneer je de oude en beschadigde huid weghaalt, dan blijft de jonge en nieuwe huid over. Verwacht niet dat je weer een babyhuidje krijgt, maar veel huidproblemen zullen wel een stuk minder zijn en je huid zal er een stuk beter uitzien. Er zijn verschillende soorten peelings. Welke peeling je nodig hebt is afhankelijk van je huidprobleem. Heb je bijvoorbeeld een milde peeling nodig of echt een diepe peeling? Welke soorten peelings zijn er allemaal?
Verschillende huidproblemen waarbij een peeling uitkomst kan bieden
- Acnè
- Doffe huid
- Oneffenheden
- Gerstekorrels
- Rimpels
- Lijntjes
- Littekens
- Beschadigde huid door de zon
- Beschadigde huid door roken
- Pigment
Waar kan je een peeling laten doen?
Er zijn verschillende soorten peelings. Sommige peelings zijn geschikt voor lichte huidproblemen, terwijl je met andere peelings je huid echt grondig aanpakt. Je kan er voor kiezen om thuis een peeling te doen, maar je moet wel oppassen dat je je huid niet beschadigd. Over het algemeen is het resultaat minder dan wanneer je naar een schoonheidsspecialiste of arts gaat. Bij een schoonheidsspecialiste kan je terecht voor lichte en middeldiepe peelings. Wil je echt een diepe peeling? Dan kan je het beste naar een dermatoloog stappen.
Verschillende soorten peelings
Chemische peelings
De meeste peelings zijn chemische peelings. Bij een chemische peeling wordt je huid behandeld met een chemische stof. Hierdoor zullen de bovenste huidcellen afsterven. Er zijn hierbij verschillende stoffen mogelijk. De ene stof is geschikt voor een lichte peeling, terwijl een andere stof echt diep in je huid dringt. Verschillende stoffen die bijvoorbeeld gebruik worden voor een chemische peeling zijn:
- Glycolzuur (lichte peeling)
- Trichloorazijnzuur (middel peeling)
- Fenol (diepe peeling)
Met een chemische peeling kan je goede resultaten boeken. Een nadeel van een chemische peeling is dat je huid er een paar dagen rood uit kan zien. Ook is de kans op beschadigingen groter dan bij bijvoorbeeld een mechanische peeling. Een chemische peeling kan je het beste door de schoonheidsspecialiste laten doen. Zij zal weten welke stof het beste gebruikt kan worden. Ook wordt je huid voor en na de peeling zo behandeld dat je het beste resultaat zal krijgen.
Mechanische peeling
Bij een mechanische peeling wordt geen gebruik gemaakt van chemische stoffen. De peeling gebeurt door middel van een apparaat. Het voordeel hiervan is dat je huid minder rood ziet en dat de kans op beschadigingen kleiner is. Een nadeel kan zijn dat mechanische peelings vaak duurder zijn. Bij een mechanische peeling kan je kiezen tussen twee apparaten.
- Microdermabrasie. Hierbij worden fijne aluminiumoxyde kristallen op de huid aangebracht. Daarna wordt de huid als het ware langzaam geschuurd. Deze peeling is steeds meer in opkomst, omdat de risico's een stuk kleiner zijn dan bij een chemische peeling.
- Laser. Met een laserbehandeling worden de bovenste huidlagen door de laser als het ware verdampt. Het voordeel hiervan is dat huidproblemen heel gericht kunnen worden aangepakt.
Peelings voor thuis
Bovenstaande peelings worden voornamelijk uitgevoerd door schoonheidsspecialistes, artsen en dermatologen. Maar er zijn verschillende lichte peelings die je zelf kan doen. Denk bijvoorbeeld aan een scrubgel. Je masseert je huid met een scrubgel zodat de dode huidcellen verwijderd worden. Wanneer je last hebt van acné of een doffe huid dan zal je huid er beter uit zien met deze peeling. Voor serieuze huidproblemen zal een doe-het-zelf peeling echter geen uitkomst bieden.
Conclusie
Voor veel mensen is een mooie en stralende huid belangrijk. Helaas is niet iedereen hiermee gezegend. Er zijn veel verschillende huidproblemen, denk bijvoorbeeld aan een onzuivere huid, rimpels en een beschadigde huid. Wil je echt van je probleemhuid af, dan kan een peeling uitkomst bieden. Er zijn verschillende soorten peelings zoals een chemische en mechanische peeling. Deze soorten peelings worden voornamelijk uitgevoerd door schoonheidsspecialistes en dermatologen. Van tevoren zal worden bekijken welke peeling het beste bij je past en hoeveel behandelingen er nodig zijn voor het beste resultaat. Bij een doe-het-zelf peeling kan gedacht worden aan een scrubgel. Deze zal echter veel minder resultaat geven dan een professionele peeling.