De gevaarlijke, virtuele supermarkt voor een mooier lichaam
Voedingssuplementen online kopen
Sinds Internet gemeengoed is geworden, loopt het hier en daar goed fout. Neem nu de webshops met hun illegaal en gevaarlijk aanbod van voedingssuplementen, groeihormonen en anabolen. Puur verboden middelen en toch vrij verkrijgbaar als je even surft. De verzending gebeurt als neutraal pakketje en zonder afzender. Hoe gaat de overheid dit probleem aanpakken? En hoe gevaarlijk is dat?
Vanwaar de interesse voor voedingssuplementen
Een studie van enkele jaren terug becijferde het gebruik van voedingssuplementen en ander spul zoals spierversterkende middelen in de leeftijdsgroep 14-18 jaar als zijnde maar liefst 8%! Omdat de producten alleen maar makkelijker verkrijgbaar zijn geworden, vermoedt men dat dit percentage de komende jaren alllen maar zal stijgen. Als ouder zou je van minder wakker liggen!
Hoofdmotief voor de kopers: een mooi lichaam!
De jongens willen een stevige, afgetrainde body, de meiden willen afvallen! De bestellers zijn dus zeker geen sportievelingen. Integendeel: ze zijn op zoek naar de methode die het minst fysieke moeite en zweet kost om hun ideaal te bereiken.
Wettelijk verboden
- Volgens de wet mag je alleen anabolen en spierversterkende middelen in huis/op zak hebben als je hiervoor een officiële vergunning hebt. Denk hierbij aan sport-/fitnessinstituten, apothekers, veeartsen enz…
- Een tweede rechtmatige reden is dat je een doktersvoorschrift kunt tonen.
Landen van herkomst
♦ De verboden spullen komen per post uit China, Thailand en India. Uiteraard niet als gewone luchtpostpakketjes: die worden immers bij binnenkomst door de douane op de luchthavens gecontroleerd. Wie echter aan enige vorm van controle ontsnapt, blijken de koerierbedrijven te zijn! Er bestaat namelijk nauwelijks informatie-overdracht tussen de douane en deze sneldiensten. Australië is hierop de enige strenge uitzondering.
♦ Er blijkt zelfs geen controle te zijn op producten die uit andere Europese lidstaten aangevoerd worden! Controle op import uit niet Europese landen gebeurt slechts steekproefsgewijs.
Internetcontrole
► Een tweede gat in de controle is natuurlijk de internethandel zelf. De verkopende websites wassen hun handen in onschuld. De gemiddelde, dagelijkse aangroei van zoekertjes op de meest populaire sites wordt geschat op 15.000! Controle door de sitebeheerders zelf is bijgevolg onmogelijk!
► En dan is er nog de reclame voor voedingssupplementen! Vooral creatine is hip! In elk geval is een betere etikettering nodig voor voedingssupplementen. In Nederland is dit veel beter geregeld dan in de omringende landen. Op die manier blijft het dweilen met de kraan open.
Gevaren van het gebruik
Groeihormonen zorgen voor spiertoename. Maar hebben daarnaast een uiterst nadelige en gevaarlijke invloed op de organen: die groeien namelijk ook mee. De gevolgen? Hartinfarct, suikerziekte, kanker, leverstoornis, nierproblemen, verminderde vruchtbaarheid en agressief gedrag.
Update november 2012
Hier volgt een samenvatting van een alarmerend krantenartikel. Citaat:
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt consumenten, en in het bijzonder sporters, om vooral geen producten te nemen die de stof DMAA (dimethylamylamine, methylhexanamine of geranamine) bevat. Wereldwijd zijn ernstige bijwerkingen zoals onder andere hersenbloedingen, in verband gebracht met het gebruik van producten met DMAA. Producten die DMAA bevatten worden vaak verkocht als voedingssupplementen via webshops die gespecialiseerd zijn in fitness/bodybuilding- of afslankproducten. DMAA kan effecten hebben op bloedvaten en hartslag en wordt vaak in combinatie met cafeïne aangeboden. Een veilige consumptiehoeveelheid van DMAA is niet vastgesteld. DMAA is een stimulerend middel en staat op de lijst met verboden stoffen.
Controleer de verpakking. Als DMAA in een product aanwezig is, dan kan dat op de volgende manieren vermeld staan:
• DMAA
• 1,3-dimethylamylamine
• dimethylamylamine
• methylhexanamine-
• 4-methyl-hexaan-2-amine
• 4-methyl-2-hexaanamine
• 4-methyl-2-hexylamine
• 2-amino-4-methylhexaan
• 1,3-dimethylpentylamine
• geraniumextract
• geranamine
Op dit moment worden producten in verschillende EU-landen gecontroleerd en zo nodig uit de markt gehaald.
Conclusie
Er is maar één goed advies voor deze rotzooi: blijf er ver, heel ver vanaf! Enige uitzondering: het gebruik van hormonen onder strikte medische begeleiding. Denk hierbij aan vrouwen in de overgang die al te veel lichamelijke problemen ondervinden in deze toch wel moeilijke periode in hun leven. Afgaande op het krantenbericht kan er nooit voldoende worden gewaarschuwd voor de schadelijke neveneffecten van, met name Chinese, voedingssupplementen, spierversterkende middelen, anabolen en hormonen. Hoe de brol ook mag heten. Wees uiterst voorzichting!
Groeihormonen met als doel de macho uit te hangen: levensgevaarlijk!