Basis info over Make-up

Inleiding

We kennen het allemaal wel, make-up. Tegenwoordig kunnen de meeste vrouwen niet zonder. Mascara, oogschaduw, rouge, er wordt van alles gesmeerd en gepoederd. Om een beetje overzicht te krijgen hier wat basis informatie over make-up:

  1. Geschiedenis van make-up. 2. Wat is make-up eigenlijk? 3. Dierproeven. 4. Soorten make-up. 5. Make-up tips.

1. Geschiedenis van make-up

Vroeger droegen de mensen veel minder make-up dan nu. En ook hele andere make-up. Vroeger smeerden Griekse vrouwen bijvoorbeeld kersensap op hun lippen, net zoals wij nu lippenstift gebruiken. Make-up werd als eerst in Egypte gebruikt. Ze gebruikten namelijk henna, en andere natuurlijke producten die ze met olie of water mengden. Rond de 19e eeuw verklaarde Koningin Victoria dat make-up onbeleefd is. Toen gingen de mensen bijna geen make-up meer dragen. Behalve de acteurs, die droegen schmink. Rond te tweede helft van de 19e eeuw begonnen de mensen weer make-up te dragen. Vroeger was het een trend om een blanke huid te hebben. Daar deden de Egyptenaren ook aan mee. Ze maakten witte crèmes die je op je gezicht smeerde. Sommige armere vrouwen lieten expres bloed uit hun gezicht wegdruppelen om ook zo’n bleek gezicht te krijgen. Zo’n mooie bleke crème kreeg je door het zweet en de viezigheid uit de schapenwol te halen. Dan had je een soort vet. Dat noem je lanoline. Lanoline word nog steeds als basis voor make-up gebruikt. Maar tegenwoordig kan je lanoline gewoon uit potjes en tubes halen.

2. Wat is make-up eigenlijk?

Make-up is eigenlijk de Engelse naam. Als je het letterlijk in het Nederlands vertaald krijg je: maak op.

Make-up is iets dat vrouwen op hun gezicht doen om mooier te lijken. Als je bijvoorbeeld mascara gebruikt, lijken je wimpers langer en zwarter. Als je lippenstift gebruikt lijken je lippen voller en hebben ze een mooie kleur, bijvoorbeeld rood. Sommige mensen gebruiken veel te veel make-up. Dan ziet het er niet meer mooi uit.

Je hebt veel verschillende vormen van make-up. Je hebt bijvoorbeeld poeder, crème en een stick (bijvoorbeeld lipstick, coverstick. ) Dus ook verschillende manieren om op te doen. Bij een poederdoosje zit meestal een kwastje om het op te doen.

3. Dierproeven

Als je make-up koopt wil je natuurlijk niet dat het op dieren is getest. In Nederland en België is het nu al heel lang verboden omdat er genoeg andere manieren zijn om make-up te testen. Maar in Frankrijk gebeurt dat soms nog wel. Ook de make-up die buiten Europa is gemaakt kunnen op dieren zijn getest. Vooral omdat de grotere merken steeds nieuwe dingen bedenken, die dan op dieren willen testen. En dat gebeurt dan vaak gewoon . Maar daarnaast komen er gelukkig steeds meer dierproefvrije merken. De volgende merken kun je gerust kopen, want die zij niet op dieren getest: The Body Shop, HEMA huismerk, Da huismerk, Etos huismerk, Silverline, Miss Helen, Trend Cosmetics, en ga zo maar even door. Beagles zijn honden die in veel dierproeven worden gebruikt. Dierproeven worden al 2500 jaar geleden gedaan. De eerste proeven werden rond 500 voor Christus gedaan. De dieren werden toen in aluminiumbakken gehouden. Ze dachten vroeger dat dieren geen pijn konden hebben.

4. Soorten make-up

Je hebt veel verschillende soorten make-up.

Voor je ogen: Mascara, oogpotlood, oogschaduw en wenkbrauwpotlood. Voor je mond: Lipgloss, Lippotlood en Lippenstift. Voor je huid: Poeder, rouge, coverstick en foundation. Voor je handen: Henna en nagellak

5. Make-up tips

Wil je jezelf wel eens omtoveren tot een fotomodel? Dan moet je proberen de mooie dingen in je gezicht te benadrukken, en de iets minder mooie kanten te verdoezelen. Het is belangrijk dat je huid goed schoon is voor je begint. Daarna doe je als basis wat dagcrème op je gezicht. Een vlekje of pukkeltje werk je weg met een coverstick. Daarover komt de foundation, in een kleur die bij jou huidskleur past. Die kun je met je vingers opdoen maar ook met een sponsje op kwastje. Je huid ziet er nu mooi egaal uit. Over de foundation verdeel je met je kwast wat poeder. Dan glimt je huid niet meer, maar ziet hij er juist lekker zacht en mooi uit. Om je ogen groter te laten lijken, teken je eerst op je ooglid met een oogpotlood een heel dun randje vlak langs je wimperrand. Daar moet je wel even voor oefenen. Daarna doe je één of meerdere kleuren oogschaduw boven je ogen. Doe ook mascara op, dan lijken je wimpers voller en langer. Dat maakt je oogmake-up helemaal af! Doe een beetje rouge op je wangen in een kleur die goed bij je lippenstift past. De randen van je lippen teken je eerst nauwkeurig met lippotlood. Heb je erg smalle lippen, dan kun je het lijntje iets buiten je liprand zetten. Daardoor lijken je lippen groter. Daarna kleur je je lippen met lippen stift. Het teveel aan lippenstift hap je weg op een tissue. Voor glanzende lippen gebruik je lipgloss. En om het helemaal af te maken geef je je nagels een bijpassende kleur. En moet je kijken hoe mooi je eruitziet!

Tip!

Haal voordat je naar bed gaat de make-up van je gezicht af. Gebruik hiervoor een speciale make-up reiniger. Als je dit niet doet, gaat je huid verstopt zitten. En dan heb je binnen de kortste keren een gezicht vol puistjes en mee-eters!