Een haartransplantatie is de oplossing tegen kaalheid

Inleiding

Voor veel mannen is kaal worden een groot frustratie punt! Het haar wordt langzaam dunner en uiteindelijk zullen er inhammen of een kale plek op het achterhoofd verschijnen. Heb je eenmaal een kale plek, dat blijft het in de meest gevallen kaal. Er zijn allerlei middeltjes te koop die haargroei zouden bevorderen, maar de enige manier om weer een volle haarbos te krijgen is door middel van een haartransplantatie! Verschillende bekende Nederlanders hebben al een haartransplantatie ondergaan, denk maar Gerard Joling, Frans Bauer en Dean Saunders. Hoe werkt een haartransplantie precies en wat zijn de kosten?

Wat is een haartransplantatie?

Kaalheid ontstaat doordat haarzakjes afsterven. Wanneer een haarzakje is afgestorven zullen er geen nieuwe haren meer uitgroeien. Sommige plekken op je hoofd zijn gevoeliger voor kaalheid dan andere. Zo zie je dat veel mannen inhammen of een kale plek op hun achterhoofd krijgen. Op andere plekken is de kans zeer klein dat de haarzakjes afsterven. Dit is bijvoorbeeld het geval in een kring rond je achterhoofd, dit wordt ook wel de haarkrans genoemd. Bij haartransplantatie worden bestaande haarzakjes uit de onderkant van de haarkrans gehaald. Je kunt hier namelijk best wat haarzakjes missen, dit valt helemaal niet op! Deze haarzakjes worden getransplanteerd naar de kale plekken. Op die manier krijg je weer een volle haarbos!

Welke manier?

Simpel gezegd zijn er twee manieren om een haartransplantatie uit te voeren, namelijk FUE en FUT. FU staat voor Follicular Unit. Hiermee wordt een gebied met haarzakjes bedoelt. Meestal bestaat een follicular unit uit één tot vier haren. Een follicular unit wordt ook wel een graft genoemd Bij de FUE-behandeling worden de grafts één voor één met kleine holle naaldjes uit de hoofdhuid gehaald. In het kale gebied, waar de haren moeten komen worden kleine kanaaltjes gemaakt. Hier worden de grafts één voor één naar getransplanteerd. Een FUE-behandeling duurt gemiddeld acht uur. Er kunnen maximaal 1500 haren worden getransplanteerd.

Bij de FUT-behandeling wordt er een reepje huid uit je achterhoofd gehaald. Uit dit reepje worden de grafts gesneden door ervaren specialisten. Bij een grote haartransplantatie zullen meerdere specialisten grafts uit het stukje huid halen. Wanneer dit gebeurt is, zullen de haarzakjes naar het kale gebied getransplanteerd worden. Hierin zit geen verschil met de FUE-behandeling. Een FUT-behandeling gaat een stuk sneller omdat meerdere artsen tegelijk kunnen werken. Zo kunnen er maximaal 3000 haren getransplanteerd worden.

FUE FUT
Behandeling duurt gemiddeld acht uur Behandeling duurt gemiddeld vier uur
Gemiddeld 1500 haren per behandeling Gemiddeld 3000 haren per behandeling
Geen litteken Kans op een litteken waar het stukje huid is weggehaald
De wondjes zullen sneller genezen De plek op het achterhoofd wordt gehecht
Groot gedeelte van het achterhoofd moet worden geschoren Klein gedeelte wordt geschoren
Behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving Behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving
Wordt voornamelijk gebruikt bij inhammen Wordt voor alle kale plekken gebruikt
Kosten tussen de 4000 en 7000 euro Kosten tussen de 3500 en 9500 euro

Hoe gaat een haartransplantatie in z'n werk?

Je krijgt altijd eerst een intake gesprek als je een haartransplantatie wilt. Hierin worden de mogelijkheden en de gang van zaken besproken. Er zal worden bekeken waar je kaal bent en naar de staat van je hoofdhuid. Ook zal gevraagd worden wat je van de haartransplantatie verwacht. Aan de hand daarvan kan een behandelplan gemaakt worden. Hoeveel grafts zullen er bijvoorbeeld getransplanteerd worden en welke behandeling wordt aangeraden? Ook zal worden verteld wat het te verwachte resultaat is en de kosten. Het is niet bij iedereen mogelijk om weer een holle haardos te kweken! Na dit gesprek krijg je de tijd om nogmaals over de haartransplantatie na te denken.

Tips en opmerkingen

  • Je huid heeft ongeveer twee weken nodig om te herstellen.
  • In principe heb je weinig tot geen last van de haartransplantatie. Het enige dat je ziet zijn kleine rode wondjes, maar deze verdwijnen binnen twee weken.
  • Na ongeveer vier maanden zullen de haren gaan groeien.
  • Als het goed blijven de follicular units heel je leven haren produceren.
  • De prijs is afhankelijk van de behandeling en het aantal follicular units.
  • Over het algemeen wordt een haartransplantie niet vergoed door je zorgverzekering, maar vraag het altijd na voor de zekerheid.
  • Negentig procent van de haartransplanties wordt bij mannen uitgevoerd.

Conclusie

Veel mannen vinden het een ramp om kaal te worden. Een afgestorven haarzakje zal geen nieuwe haren meer produceren. De enige manier om weer nieuwe haren te krijgen is door middel van een haartransplantatie. Een haartransplantie is niet goedkoop, je bent al snel een paar duizend euro kwijt. Maar je krijgt voor dit geld wel weer een nieuwe bos met haar! Overweeg je een haartransplantatie? Vergelijk dan verschillende klinieken en laat je goed informeren!