Transplantatie van wenkbrauwen: iets voor jou
Wenkbrauwen transplanteren
Een lichaam op maat is al lang geen onmogelijke droom meer. In het verre verleden was er een muziekprogramma dat heette 'u vraagt, wij draaien'. Vandaag is het 'u vraagt, wij maken'! De plastische chirurgen zijn wondermensen die uw koetswerk naar wens aanpassen. Eens komen dus de wenkbrauwen aan de beurt want restauratie is een verslaving als je eraan begint. Het transplanteren van wenkbrauwen is hierbij een tussendoortje… Wil je weten hoe het werkt?
Het begin van uw minder fraaie wenkbrauwen!
Vooraleer je helemaal geen wenkbrauwen meer hebt, kan er het volgende gebeurd zijn:
1) Moeder natuur heeft je niet goed bedeeld: sommige vrouwen hebben van nature fijne, dunne wenkbrauwen. Als de modetrend dan, naast een volle boezem, ook dikke wenkbrauwen preekt, zit je uiteraard met een probleem!
2) Heb je vanaf je puberteit te veel geëpileerd en zijn een aantal haartjes voorgoed verloren dan ben je na verloop van tijd uiteraard ook niet meer happy!
3) Wenkbrauwverlies kan ook een gevolg zijn van brandwonden, littekens of behandelingen tegen kanker, zoals chemo en bestralingen. Als gevolg van deze situatie is het best begrijpelijk dat de patiënt op zoek gaat naar een alternatief.
4) Vrouwen die bang zijn van of geen tatoeage van de wenkbrauwen willen, kunnen ook beroep doen op de techniek van het transplanteren alhoewel hier meer lef voor nodig is; om nog maar niet te spreken over het prijsverschil!
Hoe gebeurt een wenkbrauwtransplantatie?
♦ Om te beginnen wordt de regio plaatselijk verdoofd.
♦ In de te behandelen wenkbrauwen worden eerst zeer kleine huidkanaaltjes gemaakt.
♦ Daarna neemt de chirurg kleine haartjes (ook 'enten of grafts' genoemd) uit de hoofdhuid en verplaatst deze naar het gebied van de wenkbrauwen. Meestal worden daartoe haartjes uit het achterhoofd gekozen. Het haarzakje van de te verhuizen hoofdhaartjes wordt ingebracht in het huidkanaaltje. Het transplanteren gebeurt uiteraard haartje per haartje en, afhankelijk van de gewenste dikte en de toestand van je eigen wenkbrauwen, moet je hierbij denken aan honderden haartjes!
♦ De getransplanteerde haartjes hebben een grotere diameter dan de oorspronkelijke wenkbrauwharen. Met andere woorden: ze zijn dikker.
♦ Voor een heel mooi natuurlijk resultaat is het bovendien noodzakelijk dat de haartjes zich krommen naar de huid en de vorm van de wenkbrauw. Daarom wordt het succes van dit soort transplantaties alleen maar bepaald door de juiste hoek waaronder de nieuwe haartjes worden ingeplant anders krijg je borstelige, warrige wenkbrauwen en dat is zeker niet mooi! Op Internet vind je verhalen waarbij vrouwen die dit aan de hand hebben aan de slag gaan met haarlak om hun wenkbrauwen in het gelid te krijgen!
Resultaat?
→ Mits goed uitgevoerd, mag het resultaat gezien worden. Het oogt achteraf heel natuurlijk! Ongeveer 90% van de ingeplante haartjes beginnen een nieuw leven als wenkbrauw.
→ Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de ingreep en het tarief van de uitvoerende arts varieert de prijs van EUR 2000 tot 2500. Deze prijs is dus louter indicatief!
En de nazorg?
- Schoonheid heeft zijn prijs: de meest voorkomende bijwerking is jeuk. Krabben is af te raden omdat dit kan leiden tot infecties. Sommige artsen schrijven medicatie voor (of een gel) om de jeuk te voorkomen of raden het dragen van een bril aan.
- De genetische kenmerken van de haarsprietjes zijn niet gewijzigd door de verplanting. Dit betekent dat ze blijven groeien. Bijknippen blijft dus nodig.