Overweeg je een borstvergroting

Borstprothese

De vorm van de borst wordt vooral bepaald door de huidelasticiteit en de verhouding tussen vetweefsel en klierweefsel. Hoe ouder men wordt, maakt het klierweefsel plaats voor zachter vetweefsel dat ervoor zorgt dat de borsten, mede onder invloed van de zwaartekracht, afname van de huidelasticiteit, zwangerschap en gewichtsverlies gaan hangen. De borstprothese is hier een mooie en blijvende oplossing voor. Omdat dit een persoonlijke beslissing is dat uw leven kan veranderen, moet zich zo volledig mogelijk te laten informeren.

Eerste consult

Tijdens het eerste gesprek met de plastisch chirurg zal men vragen wat de verwachtingen zullen zijn. De voordelen en de risico's zullen eveneens worden uitgelegd. Dan zal er een arsenaal aan verschillende soorten borstimplantaten aan u worden voorgesteld waaruit u uw keuze zult moeten maken. Er zijn immers verschillende vullingen, vormen, maten en type oppervlakken mogelijk. Hierna zal de plastisch chirurg ook vragen om uw medisch verleden en hoe uw fysieke gesteldheid was om zo het gewenste resultaat te bekomen.

De ingreep

De plaatsing van een borstprothese gebeurt onder volledige verdoving en aangezien borstvergroting slechts ongeveer één uur duurt, kan u dezelfde dag nog naar huis.

De borstprothese kan op drie verschillende manieren ingebracht worden:

  • via de borstplooi: deze techniek wordt het vaakst toegepast. Ook grotere borstprotheses kunnen hiermee geplaatst worden. Het litteken bevindt zich dan ook discreet in de borstplooi.
  • via de tepelhof: hierbij wordt er een incisie gemaakt aan de onderrand van de tepel, op de overgang met de normale huid. Hierdoor is het litteken weinig opvallend. Omdat de grootte van de insnijding afhankelijk is van de grootte van het tepel bepaalt dit ook de maximumgrootte van de borstprothese. (Aan deze techniek hangt een iets groter infectierisico vast)
  • via een sneetje in de oksel: Bij deze methode wordt de borstprothese onder de grote borstspier geplaatst. Het litteken is redelijk onopvallend en bevindt zich niet op de borst zelf.

Ook de plaatsing van de borstprothese kan op verschillende manieren:

  • submusculair: hierbij wordt de borstprothese achter de borstspier geplaatst. Daarom is de kans dat men de protheserand voelt enorm klein. De spierlaag geeft een druk op de bovenkant van het borstimplantaat waardoor een ronde borstprothese meer een druppelvorm (natuurlijker) aanneemt. De herstelperiode duurt wel iets langer dan bij een subglandulaire plaatsing.
  • subglandulair: hierbij wordt de borstprothese tussen de borstspier en borstklierweefsel geplaatst. Als er voldoende borstklierweefsel aanwezig is, kan de borstprothese makkelijk geplaatst worden. Bij patiënten met weinig borstklierweefsel kan de rand van de borstprothese echter bovenaan voelbaar zijn. Bij een vloeibaar borstimplantaat kunnen bovendien rimpels zichtbaar worden.

Soorten borstimplantaten

Er is een ruim aanbod aan borstimplantaten. Ze kunnen verschillen qua vulling, vorm, maat, oppervlak en uiteraard ook qua kwaliteit. Alle implantaten hebben een siliconen omhulsel, maar kunnen verschillend opgevuld worden. Wat de vulling betreft, onderscheiden we hoofdzakelijk de fysiologische zoutoplossing, de vloeibare siliconen prothesen, de prothesen met cohesieve siliconengel en de monobloc prothese gevuld met hydrogel. Daarnaast zijn er druppelvormige en ronde prothesen , met een glad of een ruw oppervlak. De maat van de borstimplantaten tenslotte wordt uitgedrukt in gram en dus niet in cups. Al deze mogelijkheden worden uitgebreid met de plastisch chirurg besproken.

Conclusie

Als u een borstvergroting overweegt, ga dan zeker eens langs bij een plastisch chirurg. Informatie is zeer belangrijk want er zijn altijd wel kleine nadelen/risico's verbonden met de voordelen.