Wat wil je weten over een schaamlip correctie
Inleiding
Tegenwoordig is plastische chirurgie de normaalste zaak van de wereld. In principe is voor bijna alles een operatie mogelijk. Zo ook, een schaamlipcorrectie. Vrouwen hebben binnenste en buitenste schaamlippen. Bij jonge meisjes zie je alleen de buitenste schaamlippen. Wanneer meisjes in de puberteit komen groeien de binnenste schaamlippen harder dan de buitenste schaamlippen. Het is heel normaal dat de binnenste schaamlippen een beetje naar buiten steken. Maar bij sommige vrouwen steken ze zo'n stuk uit dat ze er last van hebben als ze bijvoorbeeld gaan fietsen of dat hun ondergoed niet goed zit. Andere vrouwen vinden hun schaamlippen gewoon te groot en daardoor niet mooi. Een schaamlipcorrectie kan uitkomst bieden. Wat moet je allemaal weten over een schaamlipcorrectie?
Wat is een schaamlip?
De binnenste schaamlippen hebben eigenlijk een hele goede functie. Ze sluiten de vagina af waardoor deze beschermd wordt. Zo kunnen er bijvoorbeeld geen infecties binnenkomen. De binnenste schaamlippen worden beschermd door de buitenste schaamlippen. Zo wordt de vagina dus eigenlijk dubbel beschermd. De lengte van de binnenste schaamlippen ligt meestal tussen de 0,7 en 5 centimeter. Bij 60 procent van de vrouwen zijn de binnenste schaamlippen groter dan de buitenste. Sommige vrouwen hebben hier echt last van, andere vrouwen vinden het niet mooi of vinden niet dat het hoort. De enige mogelijkheid om de schaamlippen te verkleinen is door middel van een schaamlipcorrectie.
Wat houdt een schaamlipcorrectie in?
Bij een schaamlipcorrectie wordt het overtollig huidoverschot van de binnenste schaamlippen verwijderd. Er wordt zoveel huid weggehaald dat de binnenste schaamlippen niet meer buiten de buitenste schaamlippen steken. De schaamlipcorrectie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving, maar het kan ook voorkomen dat het onder narcose gebeurd. De chirurg gebruikt bij een schaamlipcorrectie oplosbaar hechtdraad. Zo zie je achteraf het minst van de correctie.
Redenen voor een schaamlipcorrectie
- Last bij het fietsen.
- Last bij het sporten
- Last tijdens het vrijen.
- De schaamlippen zijn vervormd na een zwangerschap.
- De schaamlippen zijn te groot en daardoor niet mooi.
Na de schaamlipcorrectie
Wanneer de schaamlipcorrectie goed gelukt is zullen de binnenste schaamlippen kleiner zijn dan de buitenste schaamlippen. Toch hebben vrouwen meestal nog wel een paar weken ongemak van hun schaamlipcorrectie. De eerste week na een schaamlip correctie kan je hiervan last hebben:
- Zwellingen
- Kneuzingen
- Het litteken kan hard aanvoelen.
- Kans op infectie
- Kans op nabloeding
Na een schaamlipcorrectie moet je de wond en het gebied er om heen goed schoonhouden. Het is toch een infectie gevoelige plek. Ook kan je het best geen strakke kleding dragen zodat er niks tegen de wond aanschuurt. Na ongeveer een week zullen de ergste klachten weg zijn. Er wordt wel aangeraden om pas na zes weken te vrijen of te sporten.
Conclusie
Niemand praat er zomaar over, maar een schaamlipcorrectie komt vaker voor dan je denkt. Werd een schaamlipcorrectie vroeger vooral uitgevoerd omdat vrouwen last hadden van hun te grote schaamlippen. Tegenwoordig voeren vrouwen vaak een schaamlipcorrectie uit omdat ze vinden dat grote binnenste schaamlippen niet horen. Bij een schaamlipcorrectie worden de binnenste schaamlippen kleiner gemaakt door de overtollige huid te verwijderen. Na de schaamlipcorrectie kan je nog een paar weken last hebben van bijvoorbeeld zwellingen of kneuzingen. Maar als de operatie geslaagd is, dan zullen je schaamlippen niet meer opvallen!