Liposuctie en liposculptuur
Inleiding
Hele volksstammen zijn niet tevreden over hun lichaamscontouren, we worden steeds dikker, leven sneller, ongezonder en meer gestresst. Met regelmatig bewegen, letten op wat we eten, komen we vaak een heel eind. Soms met behulp van een diëtist of intensieve sport/ fitness begeleiding voor wat extra’s. Vaak is toch onze levensstijl en discipline een probleem om de pogingen tot verbetering in stand te houden het probleem. En als het al lukt, behouden we toch altijd wel iets om ontevreden over te zijn, teveel vet rondom de heupen de zogenaamde lovehandles, onderbuikje, onderkin, bovenarmen etc. Voor deze steeds groter wordende groep is er natuurlijk al sinds langere tijd alom bekende liposuctie.
Negatief zelfbeeld
Dit negatieve zelfbeeld wordt versterkt door de talloze televisieprogramma’s en commerciële bladen die overladen zijn met beelden en foto’s van modellen welke er uiteraard altijd met perfecte contouren en looks in meer of meerdere mate gefotoshopt getoond worden. Maar op onze spiegels zit niet een dergelijk fotoshopfunctie en worden we glashard geconfronteerd met de verschillen van onze referenties uit deze programma’s en bladen waar we niet gelukkiger van worden. Denk maar niet dat alleen maar vrouwen hier mee zitten, de mannen zijn wat dat betreft aan een ware inhaalslag bezig, wat ook te merken is aan de diversiteit en aantallen productverkoop uit de cosmetische hoek. De norm “een buikje mag best” bij een man is niet meer van deze tijd. Voor de man is het sowieso onduidelijk wat er tegenwoordig van hem verwacht wordt, moet hij gladgeschoren van oor tot teen en ruikend als een kruidenbuiltje zich presenteren of juist ongeschoren, stoer en nonchalant en soms zelfs een beetje bot als een echte alphaman? Dan toch maar liposuctie, tijd en zin in afvallen hebben we niet en daarbij ook van deze tijd “ik wil het en ik wil het nu”.
Klinieken
Als we dan gaan zoeken op internet naar een kliniek voor liposuctie krijg je eindeloze zoekresultaten met al dan niet aantrekkelijke aanbiedingen met kortingen indien we meer regio’s laten behandelen. Vervolgens worden we geconfronteerd met de diversiteit aan mogelijkheden aan liposuctie, onder algehele narcose of locale verdoving, met tumescentie en dan met of zonder verdoving erin, in combinatie met laser of ultrasonore techniek. En elke methode is nog nieuwer en nog beter. Zonder medische achtergrond is het moeilijk een goed beeld te krijgen van deze verschillende technieken.
Lipsosuctie
Liposuctie, oorspronkelijk ontwikkeld door dermatologen, is het letterlijk wegzuigen van vet met toegang via een aantal klein sneetjes in de huid. De meest authentieke methode is die door middel van een dikke lange zuigbuis waarbij het vetweefsel wordt weggezogen, dit is een arbeidsintensieve aangelegenheid en vaak met veel blauwe plekken en oneffenheden. Dit alles uiteraard onder algehele narcose.
Populaire gebieden voor liposuctie zijn: buik, heupen, bovenbenen, bovenarmen, onderkin en mannelijke borsten.
Bij de recentere methoden wordt het vet voorbewerkt door het te behandelen gebied te infiltreren met een flinke hoeveelheid vloeistof welke vooral een zoutoplossing bevat met tevens een verdovend middel toegevoegd om het vet makkelijker te kunnen wegzuigen. Dit infiltreren en laten opzwellen van het behandelgebied wordt ook wel tumescentie genoemd. Nog steeds worden er kleine sneetjes gemaakt. Het afzuigen gebeurd dan wel met een kleinere zuigbuis of canule waardoor je het vet minder arbeidsintensief kunt afzuigen met minder schade aan andere structuren als bloedvaten en zenuwen met een meer egaal resultaat. Deze methode kan zowel met als zonder algehele anaesthesie plaatsvinden. Het voordeel van dit zonder algehele anaesthesie te doen is dan men de patiënt kan laten staan tijdens de liposuctie of liposculptuur zodat nog beter de contour gevolgd kan worden. Het verdere verschil van methodes zit in de soort canule welke gebruikt word. Tegenwoordig worden canules gebruikt met een vibrerende kop, of waarbij de hele canule vibreert, andere hebben een combinatie met laser en claimen allemaal hun successen. De maximale hoeveelheid vet wat weggezogen mag worden per keer is ca. 2-2,5 liter. Na de operatie dient met gedurende 6 weken een soort drukkleding te dragen en daarna begint is ook pas het definitieve resultaat zichtbaar te worden.
Conclusie
Het belangrijkste blijft een goede indicatiestelling en inschatten van het verwachtingspatroon, daarnaast uiteraard de kundigheid en de hoeveelheid ervaring van de uitvoerende arts. Het is een ingreep niet geheel zonder risico’s, voor de hand liggende mogelijke complicaties kunnen zijn: nabloeding, infectie, asymmetrisch resultaat en oneffenheden. Minder voor de hand liggende maar helaas wel eens voorkomende complicaties zijn: longembolie, darmperforatie, infectieuze cellulitis met soms overlijden tot gevolg. Laat u daarom altijd goed informeren in een goede gerenommeerde liefst aan een regulier ziekenhuis verbonden kliniek.