Wat is Liposuctie
Inleiding
Welke lichaamsdelen kunnen geopereerd worden? Liposuctie is het operatief wegzuigen van onderhuids lichaamsvet door middel van een fijne buis die via een snee in het lichaam wordt gebracht. Liposuctie wordt ook wel Liposculptuur genoemd. Het is geen middel om te vermageren of af te slanken maar wel een manier om overtollig vet op een bepaalde plaats in het lichaam te verwijderen.
- armen
- maagstreek
- oksels
- buik
- love handles
- dijen
- kuiten
- knieën
- bilplooien
- Rug
- taille
Voorbereiding op een liposuctie operatie
Mensen die een liposuctie zullen ondergaan worden altijd gevraagd bepaalde voorbereidingen te treffen. Zo zullen mensen die overgewicht hebben eerst moete afvallen alvorens ze de liposuctie mogen ondergaan. Dit omdat de operatie anders teveel risico inhoudt voor de patiënt. Ook zal men gevraagd worden om bepaalde medicijnen, tabletten en pillen niet in te nemen gedurende twee weken voor de liposuctie. Verder moet men op de dag van de operatie in het bezig zijn van een ECG- en bloedonderzoek.
Operatieve werkwijze van een liposuctie
Via sneetjes, die meestal in de huidplooien gemaakt worden, wordt eerst een vloeistof ingespoten die het wegzuigen van het vet gemakkelijker zal maken en het verlies van bloed zal minimaliseren. Daarna brengt men een zuigbuisje in de snee die het vet kan wegzuigen. Als de gewenste hoveelheid vet is weggezogen wordt de snee weer dichtgenaaid. Tenslotte krijgt men vaak nog een drain ingebracht zodat het overtollige vocht kan afgevoerd worden.
De operatie vindt meestal plaats onder volledige narcose. Kleine ingrepen worden soms ook onder lokale verdoving behandeld. Bij grotere ingrepen moet je wel een aantal dagen in het ziekenhuis verblijven. Het resultaat van de liposuctie kan je pas beoordelen na een 8 tot 9 maanden.
Wat zijn Risico's van liposuctie ?
Veel mensen staan er niet bij stil dat er aan een liposuctie ook risico's verbonden kunnen zijn. Er kunnen zich na een liposuctie complicaties voordoen die bestaan uit:
- Nabloedingen
- Abnormale littekenvorming
- Verkleurde en gevoelige huid
- Restzwellingen
- Verhardingen
- Asymmetrisch resultaat
Vooraleer je beslist om een liposuctie te ondergaan moet je dus wel stilstaan bij deze risico's.
Na de liposuctie operatie
Na de liposuctie zal men gedurende een bepaalde tijd een compressiebroek moeten dragen. Deze heeft tot doel te voorkomen dat er vochtophoping ontstaat in het gebied waar de liposuctie is uitgevoerd. De compressiebroek moet dan ook overdag én s'nachts gedragen worden en gedurende ongeveer een maand. Een week na de operatie moet het gebied waar de liposuctie is uitgevoerd ook lichtjes gemasseerd worden. Een aantal dagen nadat de liposuctie is uitgevoerd kan je alweer gaan werken als je wil, maar sommige mensen hebben meer rust en tijd nodig om te herstellen.
Hoeveel kost een Liposuctie ?
Een liposuctie kost zo rond de € 1000 per lichaamsdeel dat je wil laten opereren.Dit zijn de kosten voor de liposoctie zelf en niet voor de eventuele bijkomende kosten die bij zo een operatie komen kijken. Als je op consultatie gaat bij je arts kan hij je in detail vertellen welke kosten er aan een liposuctie verbonden zijn.