Wat wil je weten over laserontharing
Inleiding
Veel mensen hebben last van ongewenste haargroei. Van vrouwen is het bekend dat ze alles scheren: van de benen tot de oksels. Sommige vrouwen hebben ook nog last van ongewenste haargroei in het gezicht. Maar ook mannen kunnen hariger zijn dan ze eigenlijk willen. Denk bijvoorbeeld aan een hoop borsthaar of een vachtje op de rug. Er zijn vele manieren om je te ontharen, maar het grootste deel hiervan is niet permanent. De haren blijven terugkomen, dus je blijft altijd bezig om de haren te verwijderen. Een permanente manier van ontharen is laserontharing. Met een laserapparaat worden de ongewenste haren verwijderd door het zakje van binnenuit te vernietigen. Hierdoor bestaat het haarzakje niet meer en zal er dus geen haar meer uit kunnen groeien. Wat wil je allemaal weten over laserontharing?
Hoe werkt laserontharing?
Laserontharing is een manier om haren zo goed als permanent te verwijderen. Om haren permanent te verwijderen moet het bij het begin worden aangepakt, namelijk het haarzakje. In een haarzakje zit pigment, dit zorgt voor de kleur van de haartjes. Des te meer pigment, des te donkerder het haar. Dit pigment wordt ook wel melanine genoemd.
Met een laserapparaat wordt er een zeer krachtige lichtstraal uitgezonden. Dit laserlicht is zo ontwikkeld en afgesteld dat het alleen wordt opgenomen door de melanine. Hierdoor wordt de huid en ander weefsel niet beschadigd. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door de melanine in het haarzakje. Door de warmte wordt het haarzakje beschadigd waardoor er geen haartje meer uit kan groeien.
Niet alle ongewenste haren kunnen in één keer worden vernietigd. Iedere haar op het lichaam heeft zijn eigen groeicyclus. Ruim gezegd kan je zeggen dat 25 procent van de haren groeit, terwijl de rest in ruststand is. Bij haren die in ruststand zijn heeft laserontharing geen nut omdat er niet voldoende pigment in het haarzakje aanwezig is. Er zijn dus meerdere behandelingen nodig om alle haren aan te pakken. Over het algemeen zijn er zes tot acht laserbehandelingen nodig. Tussen deze behandelingen zit gemiddeld zes weken. Op deze manier krijg je alle ongewenste haren te pakken.
Is laserontharing voor iedereen geschikt?
De laserapparaten voor laserontharing worden steeds beter ontwikkeld waardoor meer mensen er baat bij hebben. Maar laserontharing werkt op dit moment het beste bij mensen met veel pigment in hun haarzakje. Dit zijn dus mensen met bruine of zwarte haren. Bij mensen met bijvoorbeeld blond, grijs of rood haar zit er te weinig pigment in het haarzakje waardoor deze niet goed beschadigd kan worden.
Ook de huidskleur van iemand speelt mee bij laserontharing. Voor mensen met een donkere huid is laserontharing geen goed idee. Zij hebben veel pigment in de huid, waardoor de laser niet alleen de haarzakjes vernietigd, maar ook de huid kan beschadigen. Laserontharig werkt het beste bij mensen met een lichte huid en donker haar. Deze groep zal het beste resultaat merken.
Welke plekken kan je ontharen met laserontharing?
- Het gezicht: de kin, bovenlip en wangen
- De hals
- Borst en buik
- Schouders en rug
- Benen
- Bikini lijn
- Oksels
- Bilnaad
De behandeling
Wanneer je van je overtollige haren afwilt door middel van laserontharing, dan krijg je eerst een intake gesprek. Bij dit eerste gesprek wordt bekeken of je huid en haren geschikt zijn voor laserontharing. Verder wordt er een korte vragenlijst afgewerkt: wat is je medische achtergrond en wat zijn je verwachtigen? Tot slot krijg je informatie over laserontharing en over de behandeling.
Voor de laserbehandeling moet je de plek die je wilt behandelen acht weken uit de zon houden. Een zonnebank mag ook niet, omdat er dan ook pigment wordt aangemaakt wat de huid kan beschadigen. Ook mag je de zes weken voor de behandeling geen zelfsbruiningscrème opsmeren en de haartjes niet epileren of harsen.
Hierna is het tijd voor de laserontharing. Allereerst krijg je een paar teststralen. Hiermee wordt gekeken welke stand het beste voor je huid is en hoe je huid er op reageert. Voor de laserbehandeling begint wordt de huid die behandeld gaat worden ingesmeerd met speciale koelingsgel. Ook krijg je een veiligsheidsbril op. Daarna kan de laserontharig beginnen. Het apparaat wordt op de huid gezet, waarna het laserlicht op de huid gestraald wordt. De behandeling duurt ongeveer een kwartier tot een half uur. Beide oksels kunnen bijvoorbeeld binnen een kwartier onthaard worden. Je zal zien dat de meeste haren na de behandeling al uitvallen. De overige haren vallen na ongeveer twee weken uit. Je hebt geen verdoving nodig bij laserontharing. Laserontharing wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren, het geeft hooguit een prikkend gevoel. Laserontharing in het gezicht of de hals kan echter wel een vervelend gevoel geven. Wanneer je hier last van hebt, dan kan je vragen om een huidverdovende crème.
Na de laserontharing behandeling
Na de behandeling wordt de huid gekoeld met een cool-pack. Daarna wordt de huid ingesmeerd met een zowel verkoelende als verzorgende crème. Het kan zijn dat de huid rood of gezwollen is, maar als het goed is trekt dit snel weg. Ook kunnen er blaasjes of korstjes op de huid verschijnen, maar deze verdwijnen na een paar dagen. In principe heb je na de behandeling geen pijn, het kan hooguit wat geirriteerd aanvoelen. Ook kunnen er de eerste twee weken dikke haren groeien in het onthaarde gebied. Dit zijn beschadigde haren die het lichaam wilt afstoten. Ze vallen vanzelf uit, maar je kan ze ook wegscheren. Let hier op na de behandeling:
- Ga zes weken niet zonnen of zonnebanken.
- Dep je huid droog
- Gebruik geen parfumhoudende crèmes
- Scrub je huid niet
- Gebruik geen deodorant
Conclusie
Laserontharing is een permanente manier om van je ontharing af te komen. Dit gaat echter niet altijd op. Het beste resultaat wordt geboekt bij mensen met een lichte huid en donkere haren. Er zijn altijd meerdere behandelingen nodig om alle haren te verwijderen. Je hebt vaak zes tot acht behandelingen nodig, hiermee is dan 70 tot 90 procent van alle ongewenste haartjes verwijderd. De prijzen voor laserontharing zijn per persoon verschillend. Er moet bijvoorbeeld gekeken worden naar het gebied wat behandeld moet worden en het aantal behandelingen. Sommige (aanvullende) zorgverzekeringen vergoeden een gedeelte van laserontharing.