Is een tattoo nou gevaarlijk of niet

Tattoo gevaarlijk of safe

Als er iemand de tattoo wereldnieuws heeft bezorgd is het dank zij het Sterrenmeisje uit Belgie. De vraag hoe een en ander is kunnen gebeuren en de rol van de tattooplaatser hierbij is niet het onderwerp van dit artikel over in goed Nederlands tatoeages. Wel of een tattoo gevaarlijk kan zijn en enkele tips waarop je moet letten.

 

Wat is een tattoo eigenlijk?

Om te weten of tatoeëren gevaarlijk is, moet je eerst beseffen wat er nu eigenlijk gebeurt tijdens dit verfraaiingsproces.

Tattoo pistool

Je weet waarschijnlijk wel dat de huid bestaat uit de opperhuid en de onderliggende lederhuid. In het tatoeagepistool zit een naald die doordringt tot in de lederhuid en laat daar druppeltjes kleurstof achter. Omdat deze inktdruppeltjes te groot zijn, worden ze niet afgebroken door de huidcellen maar integendeel opgenomen in de 'onderste' huidlaag en blijven daardoor zichtbaar.

 Draai het principe om: bij laseren wordt het inktbolletje    verwarmd en valt bijgevolg uit elkaar. Deze uit elkaar gevallen, kleinere inktdeeltjes worden wèl afgebroken door de onderhuidse huidcellen en dit is eigenlijk de basis van het verwijderen van tattoo's. De uitleg is eenvoudig maar dit bewijst niet dat het verwijderen van een tattoo kinderspel is en succes 100% gegarandeerd!

Wat wil je weten over een tijdelijke tattoo?

Wellicht is het verstandig om te kiezen voor een tattoo die slechts beperkt houdbaar is in tijd. Als je er dan achteraf spijt van krijgt, is er ook niets aan de hand: ze verdwijnt vanzelf weer uit je lichaamsbeeld, je bent alleen je centen kwijt. Doch als je inmiddels weer nuchter bent of het is uit met je liefje-met-die-naam-van-toen of voor welke reden dan ook dat je van je inscriptie af wil, het probleem zou minimaal en kortstondig moeten zijn. Is het dat niet dan is er iets aan de hand!

Wat zijn tijdelijke tattoo's en welk is het verschil met eeuwige tatoeages?

Een tijdelijke tatoeage verschilt in die zin van de eeuwigheid dat ze snel en pijnloos gemaakt wordt, geleidelijk verbleekt om tenslotte totaal te verdwijnen na enkele weken. Vanzelfsprekend kunnen ook deze tattoo's overal op je body worden aangebracht.

Wat is het verband met henna

Hennep
  • Om tijdelijke tattoo's te plaatsen wordt henna gebruikt. Dat wisten de hippies in de zestiger jaren al. Alleen: zij verfden er hun haren mee en dat gebeurt vandaag nog steeds!
  • Ook landen als India en Afrika hebben een eeuwenoude hennatraditie om tijdelijk de lichaamsdelen te versieren. In die laden, en trouwens ook in Sri Lanka, groeit de hennepstruik. De gedroogde en gemalen bladeren leveren hennapoeder.
  • Puur natuurlijk gezien is henna donkerrood. Door er andere pigmenten aan toe te voegen, kan de kleur gemanipuleerd worden, tot zelfs zwart! En juist de toegevoegde pigmenten maken het tattooverhaal gevaarlijk: gebruikt men als toevoegsel zuivere natuurlijke producten, zoals bijvoorbeeld indigo, dan is er niets aan de hand. Gaat men de goedkope toer op dan voegt men synthetische rommel toe zoals para-fenyleen-di-amine, of in tattootaal 'PPD', om zwarte hennakleurstof te verkrijgen.

Zijn er mogelijke gevolgen aan verbonden

  • Ja: parafenyleendiamine (PPD) kan een allergische reactie veroorzaken! De Europese Gemeenschap heeft zelfs een richtlijn uitgevaardigd die stelt dat het verboden is om PPD rechtstreeks op de huid aan te brengen. Om je een idee te geven: bij het kleuren van haren is de maximale concentratie beperkt tot 6% en PPD mag zelfs helemaal niet in mascara, cosmetica en wenkbrauwkleuringen zitten!
  • Symptomen: jeuk, klein beetje pijn, branderig gevoel of rode huiduitslag. Eigenaardig genoeg duiken deze symptomen pas op als de tattoo zo goed als uitgewerkt is dus een tweetal weken na het aanbrengen. Heb je een stevige allergische reactie te pakken dat kan het zijn dat je je in het geheel niet goed voelt in je vel, beetje ziekjes en, uitzonderlijk weliswaar, opgezwollen lymfeklieren.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit corticosteroïden (crème of tabletten) en vochtige compressen ter afkoeling van de pijnlijke plekken. Uiteindelijk moet je toch rekening houden met 3 tot 4 weken! Daarna blijven er meestal littekens achter: huidverkleuring die echter na 3 maanden tot een jaar verdwijnen.

Tips

  1. Zuivere henna-tatoeages verdwijnen na enkele weken zonder problemen!
  2. Henna ruikt naar hooi of hout;
  3. Vraag naar de kleur van de tattoo: zwart geldt als fout, rood of donkerbruin = OK!