Een tatoeage verwijderen, welke methodes zijn er

Inleiding

Een tatoeage is veelal bedoeld als een permanent stukje kunst op het lichaam. Toch kan het, om diverse redenen, zijn dat u spijt hebt van hetgeen u heeft laten tatoeëren en u de tatoeage liever laat verwijderen. Omdat tatoeëren zo populair is geworden de laatste jaren, zijn er steeds meer mensen met spijt en is de behoefte aan verwijderingstechnieken steeds groter. Hierdoor zijn er inmiddels diverse methodes ontwikkeld voor verwijderen van tatoeages, sommige meer succesvol dan anderen en sommige behandeling nemen meer tijd in beslag dan anderen. In bijna alle gevallen moet u rekening houden met restverschijnselen van de tatoeage, verkleuring van de huid of littekenvorming. Dit hangt af van de grootte van de tatoeage, de diepte van de tatoeage, de plaats op het lichaam, de kleur van de tatoeage, hoe oud de tatoeage is en het individuele helingsproces van de huid, die per persoon verschilt.

Voordat u uw verwijderingsmethode kiest

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende methodes om een tatoeage te verwijderen. Mocht u een tatoeage willen geheel of gedeeltelijk willen laten verwijderen, dan zijn er een aantal zaken waar u bij stil moet staan voordat u besluit welke methode het meest geschikt voor u is.

  • Hoe goed heelt uw huid? Dit is iets heel individueels. Om de juiste methode te kiezen is het belangrijk te weten of u gevoelig bent voor hypertrofie of keloidvorming (grote, verdikte en verheven littekens), en voor hypo- of hyperpigmentatie (het lichter of juist donkerder verkleuren van de huid). Aanwijzingen hiervoor kunt u halen uit het verloop van het genezingsproces van de tatoeage zelf, de reactie van uw huid op brandwonden, schaafwonden of kleine snijwonden. Als uw huid hierop reeds overdreven reageert is de kans dat u zichtbare littekens overhoudt na het verwijderen van tatoeages met chirurgische methodes of laser technieken groter.
  • Heeft u reeds andere huidaandoeningen, zoals wratten, actieve acné of couperose? Overleg met de arts waardoor u de verwijderingsmethode laat uitvoeren of de door u gekozen methode dan wel geschikt is.
  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan is het onwenselijk te kiezen voor een methode waarbij producten, die zich aan de tatoeage-inkt hechten, worden ingespoten.
  • Heeft u last van een algemene aandoening die de wondgenezing zou kunnen beïnvloeden, zoals diabetes of een auto-immuunziekte? Ook dan moet u voordat u uw keuze maakt, een arts raadplegen.

Houdt er bovendien rekening mee dat de meeste methodes geen “quick fix” oplossingen zijn, maar dat het hier veelal meerdere behandelingen betreft en dat u geduld moet hebben. Bij de medische methodes geldt bovendien dat roken het genezingsproces van de huid negatief beïnvloedt.

Overzicht van de verschillende methodes

“Doe het zelf- crèmes of Fade Away” Methode:

Deze methode zou de nieuwste ontwikkeling zijn in het verwijderen van tatoeages. Relatief goedkoop vergeleken bij de chirurgische methodes, het minst pijnlijk en zonder risico op littekenvorming. Het betreft hier een combinatie van verschillende crèmes die op de huid aangebracht moeten worden en die een reactie zou veroorzaken waardoor de inkt wordt afgebroken en door het lichaam verwijderd wordt. Het zou het lichaamseigen proces van het verwijderen van een “vreemd voorwerp”, in dit geval de tatoeage inkt, versnellen en de tatoeage wordt met de tijd langzaam lichter en lichter.

De meest bekende producten zijn Tattoo-OFF, een 2-staps systeem met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, en Tat B Gone, een 3 staps systeem. Er is nog geen definitief bewijs dat deze producten ook echt werken. Echter, voor mensen die huiverig zijn voor chirurgische methodes, kan het waarschijnlijk geen kwaad om dit eerst uit te proberen.

“Cover-up” of bedekken van de oude tatoeage:

Wanneer het gaat om een tattoo waarvan de afbeelding zelf u niet meer aanstaat, is een relatief pijnloze en goedkope manier het laten tatoeren van een andere tatoeage over het origineel. Hier zitten wel beperkingen aan, u kunt een donkere tatoeage niet laten bedekken door iets heel lichts. Zoek iemand die ervaring heeft in het bedekken van oude tatoeages, vraag om voorbeelden van zijn portfolio en bespreek de mogelijkheden om uw oude tattoo aan te passen. Heeft u namelijk eenmaal een cover-up laten zetten over uw oude tatoeage, dan is het vrijwel onmogelijk om dat nogmaals te laten doen.

Medische/Chirurgische Methodes:

Er zijn verschillende medische manieren om tatoeages te verwijderen, de meesten zijn echter zo pijnlijk of ineffectief dat ze direct door laser-verwijdering zijn vervangen zodra deze techniek beschikbaar werd.

Dermabrasie:

dermabrasie

Deze methode verwijdert zowel de huid als de tatoeage inkt door middel van het afschuren of afslijpen van de oppervlakkige en middelste lagen van de huid, waardoor nieuwe, verse huid tevoorschijn komt. De procedure vindt plaats onder plaatselijke of algemene verdoving, en het optreden van bloedingen is zeer waarschijnlijk. Na de behandeling wordt de huid verbonden of met crème ingesmeerd. Deze vorm van dermabrasie mag alleen door een arts uitgevoerd worden (en is dus niet hetzelfde als microdermabrasie, een techniek die u bij schoonheidsspecialisten tegenkomt). Meestal is de huid na een week genezen maar zal er de eerste maanden nog roze blijven uitzien. In die periode mag u uw huid niet aan zon blootstellen of naar de zonnebank. De druk die de arts met de afslijpborstel of -schijf uitoefent op de huid bepaalt hoe diep er afgeschaafd wordt. Een van de risico’s van dermabrasie is dan ook het optreden van groeven of littekens wanneer er te diep behandeld wordt. Daarnaast kan de huid ontkleuren (hypopigmentatie) of donkerder worden (hyperpigmentatie).

Chemische Peeling:

Met deze methode wordt de huid door een chemische oplossing (meestal trichloorazijnzuur) oppervlakkig beschadigd. Hoe hoger de concentratie van de chemische oplossing, des te dieper de peeling. De vloeistof kan een schrijnend of brandend gevoel veroorzaken, er vindt blaarvorming plaats en de huid gaat vervellen. Ook hierbij komt na vervellen nieuwere, verse huid tevoorschijn. Net als bij dermabrasie wordt na de behandeling de huid verbonden of met crème ingesmeerd. De procedure vindt plaats zonder plaatselijke of algemene verdoving. Het genezingsproces, de nazorg en de risico’s zijn vergelijkbaar met dermabrasie.

Excisie oftewel weg laten snijden:

Wanneer de tatoeage klein is kunt u de tatoeage laten wegsnijden. Het voordeel is dat de hele tatoeage in één keer verwijderd is. Bij grotere tatoeages kan het nodig zijn dit in etappes te laten doen in combinatie met een huidtransplantatie, om de weggehaalde huid te vervangen. Dit vindt natuurlijk niet plaats zonder verdoving, en u houdt er een litteken aan over, omdat er gehecht moet worden.

Prikpen techniek:

Hierbij worden er in de huid gaatjes geprikt met een prikpen. Er ontstaan kleine openingen waardoor de ingekapselde inkt naar buiten kan. Dit gebeurt zonder verdoving en na de behandeling wordt de huid met crème ingesmeerd.

Plus- en minpool techniek:

Een inmiddels verouderde methode van tatoeageverwijdering is de methode waarbij een pluspool over de tatoeage heen en weer wordt bewogen terwijl de minpool naast de tattoo wordt gehouden. De inktmoleculen gaan kapot en er wordt een oppervlakkig stuk van de huid verwijdert. Op de huid ontstaat een korst waar het inktpigment in gaat zitten. Wanneer de korst er af valt verdwijnt hiermee ook de inkt. Risico’s van deze behandeling zijn littekenvorming en blaren omdat de huid verbrand is.

Laser Techniek:

laser removal

Op dit moment de als best beschouwde en meest gebruikte methode om tatoeages te verwijderen. Er zijn verschillende type lasers en de Q-Switched (korte puls) lasers, zoals de Nd-Yag en/of de Robijnlaser, worden het geschikst geacht voor tatoeageverwijdering vanwege de korte duur van de laserpuls. Hierdoor wordt uitsluitend de inkt opgewarmd, waardoor de omliggende huid minder beschadigt.

De inktdeeltjes die bij het tatoeëren in de huid zijn gebracht zijn te groot om door het afweersysteem opgeruimd te worden en dus worden ze ingekapseld, om het omliggende weefsel te beschermen. De laser schiet een grote hoeveelheid lichtenergie op de tatoeage, de kleuren van de inkt absorberen het licht en hierdoor wordt de inkt opgewarmd, valt uiteen in kleine deeltjes en het kapsel breekt open. Deze kleine deeltjes kunnen wel via de natuurlijke weg (urine, enz.) afgevoerd worden.

Het aantal behandelingen om de tatoeage volledig te verwijderen hangt af van de hoeveelheid inkt die gebruikt is, maar ook van de kleur en hoe diep de tattoo zit. Het uiteindelijke eindresultaat wordt mede bepaald door de gevoeligheid van uw huid.

Toekomstmuziek? Inspuitingstechnieken:

Op dit moment zijn er een aantal methodes bekend die beweren met het inspuiten van vloeistoffen, pasta’s of natuurlijke ingrediënten, op dezelfde manier als bij het tatoeëren, de tatoeage inkt volledig te verwijderen. De inkt komt in een korst op de huid terecht, wanneer de huid geneest en de korst er af valt, verdwijnt daarmee dus ook de inkt.

De eerste techniek staat bekend als de TattooErase techniek. Natuurlijke vloeistoffen worden met naaldjes onder de huid gespoten en deze zouden het lichaam stimuleren om de tatoeageinkt af te stoten. Er zijn meerdere behandelingen nodig en er wordt een herstelperiode van minimaal 8 weken tussen de behandelingen geadviseerd.

De tweede techniek staat bekend als de Rejuvi PMU of Tattoo Remover. Hierbij gaat het om een pasta, die zich hecht aan de inkt en hem naar de oppervlakte van de huid trekt. In Amerika is deze methode erg populair en reeds goedgekeurd door de FDA, in Nederland heeft het Ministerie van Volksgezondheid besloten dat dit product onder de geneesmiddelen valt, waardoor het momenteel niet verhandeld mag worden.

De derde techniek staat bekend als de Van der Velden methode: Er wordt een vloeistof onder de tatoeage aangebracht en daarna wordt de huid behandeld met zilvernitraatpigmenten. Na ongeveer 2 dagen ontstaat er een ontstekingsreactie en wordt er vocht onder de tatoeage gevormd. Na ongeveer een week kan er makkelijk een stuk van de oppervlakkige huid weggehaald worden met als resultaat een diepe schaafwond. Deze wond moet heel zorgvuldig behandeld worden, dit is een langdurig proces en kan wel een jaar lang in beslag nemen.

Alle beschreven methodes hebben voor- en nadelen. Het verwijderen van tatoeages zonder zichtbare gevolgen is bijna niet mogelijk.

Link

Is de inkt van een tatoeage gevaarlijk voor uw gezondheid?