Hoe strijk je een hemd
Strijken bah
Stapsgewijs hemden strijken
Stap 1:
Voor absolute beginners: bekijk eerst het label van het hemd want dat hangt er niet zo maar in! Het label vertelt immers de maximum temperatuur van je strijkijzer. Katoenen mag bijvoorbeeld veel warmer dan andere stoffen.
Tip: in het algemeen geldt: hoe minder glad de stof aanvoelt, hoe hoger de temperatuur mag zijn. En ook nog: hoe gladder de stof: bij voorkeur aan de binnenzijde strijken.
Stap 2:
Begin bij het schoudergedeelte en daarna de kraag. Deze laatste: aan de binnenzijde en vermijd plooien (die zijn immers altijd zichtbaar!). Begin bij de punten en dan naar het midden van de kraag toe. Is dit gebeurd dan schuif je één mouw over het uiteinde van de strijkplank en zorg ervoor dat het schoudergedeelte goed plat ligt en strijk dan die schouderhelft. Vervolgens doe je precies hetzelfde met de andere mouw en schouderhelft.
Stap 3:
Dan is het de beurt aan de mouwen. Hier heb je de keuze: met of zonder plooi. Leg de mouw op de strijkplank en strijk hem eerst glad vanaf de naad naar boven. Gebruik dan pas het strijkijzer en start bij het uiteinde van de mouw (manchetgedeelte). Als je een strijkvouw op de mouw verkiest, strijk dan de volledige mouw tot aan de rand. Wil je geen vouw, stop dan ongeveer twee centimeter voor de rand! In dit geval is het zelfs handiger om een (speciaal) mouwplankje te gebruiken dan heb je nooit een mouwplooi.
Stap 4:
Bij het lijfgedeelte van een hemd begin je best aan de achterkant en vervolgens de beide voorpanden. Strijk altijd vanaf het midden naar buiten toe.
Stap 5:
Hang het hemd meteen op een kapstok en sluit bij voorkeur het bovenste boordknoopje dan blijft de vorm van het hemd behouden. Laat voldoende ruimte vrij tussen de verschillende kledingstukken!
Nog enkele algemene strijk- en wastips!
- Koop een professioneel strijkijzer, bij voorkeur een stoomstrijkijzer: goedkoop is zoals meestal ook hier duurkoop!
- Droog de was zoveel mogelijk buiten: een droogkast veroorzaakt veel meer kreuken dan 'opgehangen' wasgoed.
- Broeken hang je het best op aan de pijpen: door het gewicht verminderen de kreuken en heb je achteraf minder strijkwerk!
- Laat de was na de wasbeurt zo snel mogelijk uit de wasmachine. Ook dit voorkomt kreuken.
- Hou de strijkzool netjes. Zo nodig poets de (koude) onderkant met een vochtige doek.
- Sorteer je strijkberg: leg alles van dezelfde strijktemperatuur op een stapel voor je begint aan het karwei.
- Heb je een stoomstrijkijzer: leg dan twee handdoeken of twee dunne stoffen op elkaar en strijk de twee stuks samen. Zo bespaar je tijd.
- Bij een lagere temperatuur kan het strijkijzer gaan lekken. In dit verband 3 tips: 1) draai de stoomknop op minimum; 2) strijk zonder stoom of 3) controleer of je strijkijzer is voorzien van een teflonzool. Het voordeel hiervan is dat deze zool de temperatuur automatisch aanpast!
- Strijk het wasgoed bij voorkeur als het nog lichtjes nat is; hoe droger het wasgoed, hoe moeilijker om te strijken! Tip: indien het linnen kurkdroog is, maak het dan een weinig (terug) nat (met bijvoorbeeld een plantenspuit)!
- Strijk gevoelige stoffen of bleke kleding altijd aan de binnenzijde!
Conclusie
Voor de een is het een hobby en opent een strijkatelier. Voor de meesten onder ons is het een drama. Die hebben een gloeiende hekel aan strijkwerk. Nochtans, maar dat is een persoonlijke benadering, heb je meer voldoening van strijken dan van koken. Daar steek je dagelijks een hoop tijd in en binnen 10 minuten is alles verdwenen. Terwijl een mooi gestreken hemd of blouse: daar kun je mee buiten komen!