Waarom motten in kleding

Ongedierte zoals motten

Ooit gezien kledingmotten? Als je de mot niet kent, luister dan eens naar het liedje van komiek Dorus. Over zijn twee motten in zijn oude jas. De inhoud is nog steeds aktueel, zelfs na al die jaren. Piepkleine gaatjes in je kleding? Dan komt de mot in beeld.

Waar komen motten vandaan

Motten zijn de larven van nachtvlinders. Niet alle nachtvlinders produceren deze larven en dat is maar goed ook. Het is dus niet zo dat je ganse zwermen van deze kledingmotten in huis gaat aantreffen. Ze zijn eerder uitzondering dan regel als medebewoner. En als je ze wilt vangen, gaat dat niet zo maar een-twee-drie. Dat komt omdat motten eigenlijk helemaal niet goed kunnen vliegen. Daardoor maken ze ongecontroleerde bokkesprongen en dat maakt het vangen zo moeilijk.

Wanneer komen ze tevoorschijn?

Hun levenscyclus is als volgt. In de zomermaanden juli en augustus leggen de motten hun eitjes. Daarna sterft de mot. Je hebt dus geen last van de mot zelf maar wel van haar eitjes. Maar als je een mot aantreft, kun je er gif op innemen dat ze ook ergens eitjes heeft gelegd. Die komen dan in september uit. Als zorgzame huismoeder moet je dus de kleding onder handen nemen voordat de larven aan het vreten kunnen gaan.

Omdat je in de zomermaanden in de weer bent met je zomerse kleding is de kans groot dat de eitjes zijn gelegd in kast met je wintercollectie. Die ligt immers onaangeroerd in een of andere bewaarkast te niksen. Met andere woorden: deze kleren worden niet gedragen, niet gewassen, niet gestreken. Deze rust is een ideale toestand voor de eitjes om zich te ontwikkelen. Vandaar dat je winterkleren, in tegenstelling tot je zomerspullen, ten prooi kunnen vallen van motten. September is dus de maand om extra maatregelen te nemen.

Hoe gaatjes voorkomen?

Belangrijk is de manier waarop je je kleding laat overzomeren. Het belangrijkste advies: bewaar de wintercollectie in een gesloten kast of kist.

  • Tijdens de bewaarperiode kun je motten ook afschrikken. In de handel worden daartoe cederhoutjes verkocht die een sterke geur verspreiden. Voorbeelden van geurtjes: lavendel, tabak of rozemarijn. Leg die houtjes tussen je kleren en in de laden. Koop elk jaar weer een nieuwe voorraad anders zijn ze 'uitgewerkt'. Je kunt dit zelf controleren door eraan te ruiken. Er bestaan ook kledinghangers (kapstokken) die een geurtje verspreiden.
  • Tip 2: maak je kledingkasten en laden elk jaar goed schoon in september.
  • Tip 3: bewaar je winterkleding, zeker de duurste stukken, in kledinghoezen. Deze zijn er in allerlei modellen en prijzen. Van wegwerp, hoezen met een geurtje tot een meerjarige canvas hoes met ritssluiting. Te koop bij Blokker en de betere supermarkt of drogisterij.
  • Je kunt ook kiezen voor chemische bestrijdingsmiddelen tegen motten. Ook wel biociden genoemd. Je moet hier denken aan mottenballen met een sterke, meestal onaangename geur, strips en zelfs mottenpapier. Bedenk wel dat er in deze producten gifstoffen zitten. Vraag jezelf af of je dit wel wilt...
  • Er is ook goed nieuws! In deze moderne tijd worden de meeste kledingstukken reeds bij de productie behandeld met chemische middelen tegen motten.

Welke kleren lopen het meest risico?

Niet alle kleding staat op het menu van motten. Alleen die vezels waar wol in zit. Hoe komt dat? In wol zit eiwitten en daar zijn de larven dol op. Helaas: als zij de eiwitten opeten, ontstaan er gaatjes in de kledingstukken! Dat verklaart ook meteen de reden waarom katoen, linnen en synthetische vezels geen gaatjes zullen vertonen.

Conclusie

Mottegaatjes in je kleding zijn te voorkomen met een beetje goede wil. In september je winterkleding wassen en een grondige schoonmaak van de kasten en laden kunnen drama's voorkomen. En als je dan ook nog beschermende hoezen en cederhoutjes aanschaft, is je probleem zo goed als opgelost!