Wat nu weer: giftige en ongezonde kinderschoenen
Kinderschoenen met een reukje
Leren kinderschoenen
In het algemeen kiezen moeders voor leren schoenen voor hun kids. Leer heeft namelijk de eigenschap goed te ventileren waardoor de voeten goed kunnen ademen in de schoen. Bovendien neemt leer goed het vocht op van de voeten (minder kans op voetschimmel). Dit geldt uiteraard voor alle schoenen maar wordt steeds nadrukkelijk genoemd als verkoopargumenten om lederen schoenen te kopen en terecht!
Wat is dan het probleem?
Het leder wordt blijkbaar voorzien van een laklaag en die laklaag kan giftige stoffen bevatten waardoor ernstige allergische reacties kunnen volgen. Hoe kun je weten dat dit het geval is? Een eerste waarschuwingssignaal is: eczeem ter hoogte van gespen.
Crocs: te vermijden
Hoewel bedoeld als zomersandaal worden Crocs het hele jaar door gedragen. Dat is immers het grote succes van Crocs: luchtig en makkelijk!
Wat is er dan mis? Crocs zijn niet geschikt om dag in, dag uit te dragen want… ze zijn onstabiel! Daar valt iets voor te zeggen: de achterkant van de voet wordt inderdaad niet ondersteund. In het onderzoek wordt zwart op wit beweerd dat Crocs een perfect functionerende kindervoet in één zomer blijvend kunnen aantasten want vooral voor jonge kinderen is de ondersteuning van de hiel heel belangrijk.
Slippers
Hetzelfde geldt voor teenslippers! Aanvankelijk bedoeld om voeten te beschermen tegen allerlei schimmels en wratten, vooral in een vochtige en warme omgeving (zwembad, sauna en strand).
Waarom dan beter geen slippers?
Ze zijn niet geschikt om te wandelen: de tenen moeten voortdurend ‘grijpen’ om de slipper aan de voet te houden. Gevolg: dit vergt heel wat kracht en kan de teenspieren overbelasten. Bovendien is de zool van de meeste slippers helemaal niet stevig en krijgt de hiel geen ondersteuning.
Made in China
De BBC maakte een kritische documentaire over de productiemethoden in China. Daaruit bleek dat zowat alle gezondheidsnormen overboord werden gegooid om toch maar goedkoop en snel te kunnen produceren. Eerst kwantiteit en de kwaliteit stond niet ter discussie. Geld verdienen is de boodschap, ook in China. Bij wijze van experiment kreeg een Brits gezin de opdracht om gedurende een maand ‘normale gezinsaankopen’ te doen maar er mocht niet ‘Made in China’ op staan. Omdat deze maand juist voor de aanvang van het schooljaar viel, moest er ook schoenen, een boekentas, een regenjas en een mobieltje worden gekocht….