Tips voor het kopen van nachtkleding
Inleiding
De meeste mensen houden zich er niet zo mee bezig wat ze 's nachts dragen. Zo zijn er genoeg mensen die in een oud shirt of ouderwetse pyjama slapen. Als je er maar lekker in kan slapen is het motto. Maar nachtkleding wordt steeds belangrijker. Overdag moet je er tiptop uitzien, maar 's nachts wordt dit ook wel een klein beetje verwacht! Veel bekende en minder bekende merken brengen daarom een nachtkleding lijn uit. Zo kun je zelfs als je slaapt met de mode meegaan! Lees hieronder de tips voor het kopen van nachtkleding.
Tips voor het kopen van nachtkleding
De meeste mensen staan er eigenlijk niet zo bij stil, maar er komt nog best wat bij kijken als je nachtkleding wilt kopen! Zo is nachtkleding vaak seizoensafhankelijk! In de zomer is het al snel te warm in de slaapkamer, dus dan zit je niet te wachten op een flanellen pyjama. Maar in de winter kan het over het algemeen juist niet warm genoeg zijn! Voor vrouwen is het kopen van nachtkleding nog moeilijker. Kies je voor een degelijke pyjama of nachtjapon of wil je je partner verrassen met een negligé!
Soort nachtkleding
- Pyjama
- Shortama (een pyjama met korte mouwen en pijpen)
- Nachthemd
- Nachtjapon (zit meer model in dan bij een nachthemd)
- Nachtjurk (zit tussen een nachtjapon en negligé in)
- Negligé (soort jurkje)
Materiaal van de nachtkleding
Nachtkleding kan van verschillend materiaal gemaakt worden. Hierbij zijn twee dingen belangrijk. Allereerst speelt het materiaal van de nachtkleding een rol bij het warmhouden. Het ene materiaal houdt je beter warm dan het andere materiaal. Verder moet de nachtkleding ook goed zitten. Satijn is bijvoorbeeld lekker glad, terwijl polyester wat stugger is. Hierbij geldt in principe alleen je eigen voorkeur.
- Katoen. Nachtkleding van katoen komt het meest voor. Katoen is in principe voor ieder seizoen geschikt. Nachtkleding van katoen is gemakkelijk te wassen en blijft lang mooi!
- Velours. Velours is een soort fluweel. Dit materiaal is dikker dan katoen en daarom uitermate geschikt voor de winter. Nachtkleding van velours is dikker en zachter dan de andere materialen.
- Modal. Nachtkleding van modal is lekker zacht en draagt zeer licht. Het lijkt bijna alsof je geen nachtkleding aan hebt.
- Satijn. Satijn wordt vooral bij negligés gebruikt. Satijn is glad, soepel en glanzend materiaal.
- Polyester. Polyester is wat stugger en steviger dan de andere materialen.
- Viscose. Viscose lijkt op katoen, het is alleen minder sterk en het kreukelt sneller.
Kleur en model
Voor nachtkleding wordt over het algemeen gekozen voor neutrale kleuren zoals zwart, blauw of grijs. Bij vrouwen komt paars en roze ook voor. Effen nachtkleding zie je eigenlijk maar weinig. Nachtkleding met strepen, ruiten of figuren komt meer voor. Zo is het geheel niet saai te noemen. De nachtkleding van vroeger had weinig model. Het moest vooral ruim zitten, dat zat het lekkerst. Tegenwoordig is er genoeg nachtkleding te koop dat niet te strak zit, maar waar toch een beetje model inzit!
Nog meer tips
- Let op het wasvoorschrift voordat je nachtkleding gaat kopen. Sommige materialen hebben een gebruiksaanwijzing, terwijl de meeste mensen het juist gemakkelijk vinden als de kleding gewoon in de wasmachine en droger kan.
- Er is nachtkleding in allerlei prijsklasses. Zo heb je leuke pyjama's van tien euro tot merk nachtkleding van rond de vijftig euro!
Conclusie
We brengen gemiddeld acht uur per etmaal in bed door. Het is daarom toch best belangrijk wat we 's nachts aan hebben. De nachtkleding van nu moet in de eerste plaats comfortabel zitten. Maar het oog wilt ook wat! Zo wordt het design van nachtkleding leuker gemaakt met figuren of strepen. Ook wordt er steeds meer model in de nachtkleding gebracht zodat het eigenlijk bijna niet meer opvalt dat het eigenlijk nachtkleding is!