Wat is quilten
Inleiding
Quilten is een techniek uit de textiele werkvormen, waarmee het doorstikken van minstens drie lagen stof bedoeld wordt. Wanneer je drie lagen stof op elkaar legt en je houdt het geheel omhoog, kun je je voorstellen dat de lagen stof onderling gaan schuiven. Om dat te voorkomen, ga je de drie lagen stof doorstikken.
Quilten in de praktijk
Waarom zou je drie lagen stof op elkaar willen leggen en voorkomen dat deze lagen ten opzichte van elkaar gaan schuiven? Het meest bekende voorbeeld is een deken. Een enkele laag stof is vaak te koud. Om de deken meer warmte te kunnen laten bieden, wil je een deken die bestaat uit meerdere lagen. Een slaapzak is ook een bekend voorbeeld van meerdere lagen stof, die doorgestikt zijn. Of wat te denken van een bodywarmer?
Wanneer mensen het woord quilten horen, denken ze vaak aan een deken van aan elkaar gestikte lapjes. Dit is echter patchwork. Vaak wordt de gepatchte lap (dan toplaag) uiteraard wel voorzien van een tussenvulling en een achterkant (achterlaag). Dan komt dus pas het daadwerkelijk (door)quilten om de hoek kijken.
Het is ook mogelijk om een toplaag te gebruiken, die uit 1 grote lap bestaat. Dit wordt one-patchquilting genoemd. Nog een andere mogelijkheid is, om op een zichtbare ondergrond vormen te appliqueren. Ik noem expliciet zichtbare ondergrond, omdat er ook een techniek is die gebruik maakt van naaien op een ondergrond, waarbij later die ondergrond niet zichtbaar is. Deze techniek moet niet worden verward met appliqueren. Het appliqueren is een op zichzelf staande techniek. Het gebruik van een onzichtbare ondergrond daarentegen, is een hulpmiddel en geen techniek.Het voordeel van het naaien op zo'n onzichtbare ondergrond is, dat de ondergrond stevigheid biedt aan de stof die erop genaaid wordt. Er is veel minder kans op rekken en strekken door de stof. Het gebruik van een onzichtbare ondergrond wordt onder andere voor paperpiecing gebruikt. Het grootste voordeel van paperpiecing is dat je heel accuraat super scherpe puntjes kunt maken.
Het doorquilten
Het doorquilten kan met de hand en met de naaimachine gebeuren. Vroeger werd alles met de hand aan elkaar gezet en doorgestikt, maar met de komst van de naaimachine kwam hier veel verandering in. Het grote voordeel van machinaal werken is de tijdwinst. Die kan allemaal in de volgende quilt gestoken worden. Voor zomige werkjes blijft handwerk de aangewezen methode. Het omzomen van de afwerkbies bijvoorbeeld. Ook is handwerk af en toe meer accuraat dan met de machine, omdat je gemakkelijker met de plaatsing van de steekjes kan spelen.
Waaruit bestaan een quilt
Een quilt bestaat dus uit een al dan niet gepatchte toplaag, een tussenlaag en een achterlaag. Na het doorquilten ben je er echter nog niet. De quilt dient afgewerkt te worden met een afwerkbies. Als je de quilt als een schilderij wilt ophangen, moet er ook een tunnel meegenaaid worden. Deze komt aan de achterkant en je kunt er een lat of roede door heen steken. Als allerlaatste komt er een label op de achterkant, met informatie over de quilt, zoals de naam van de quilt, de naam van de ontwerper, maker, datum van afwerking en eventueel extra informatie over de ontvanger van de quilt, of de achterliggende reden of gedachte om de quilt te maken.