Wat zijn Eco Jeans of Groene Jeans

Gladde marketingjongens weten het al lang. Ecologie is hip. En eigenlijk moeten we blij zijn dat er eindelijk aandacht aan het milieu gegeven wordt. Jammer genoeg gebeurt dit pas wanneer er economische redenen zijn om het ecologisch aan te pakken. Een goed voorbeeld is iets nieuws op de markt: de Eco Jeans of green jeans.

Ecologische grondstoffen

Wanneer grondstoffen op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd wordt, spreekt met gemakkelijk van een ecoproduct. En voor de Jeans is het niet anders. De grondstof voor Jeans is hoofdzakelijk katoen. Een eerste stap om Jeans een ecologisch verantwoord product te maken, is uiteraard de katoen telen met zorg voor het milieu.

En hier wringt het schoentje. Katoen dat op industriële wijze geteeld wordt, is verschrikkelijk belastend. Om 1 jeansbroek te maken is ongeveer 650g katoen nodig. Voor de productie van het katoen alleen is er 35 MJ energie en 12.000 L water nodig. Dit komt overeen met de energie die in 1 liter benzine zit en een waterverbruik van een gemiddeld gezin voor 4 maanden. Als deze cijfers je niet onthutsen, dan kijk je hier wel van op. In de Benelux worden jaarlijks zo'n 26 miljoen jeans verkocht. Om enkel de katoen te telen werd dus 26 miljoen liter benzine verbruikt en het water verbruikt wat 6 miljoen gezinnen per jaar verbruiken.

Deze cijfers moeten een beetje genuanceerd worden want die 26miljoen liter benzine lijkt veel, maar is slecht een peulschil vergeleken met de dagelijkse consumptie. Het waterverbruik is wel dramatisch en gelukkig gaat het niet over drinkbaar water. Maar door inefficiënte irrigatie gaat zeker nog eens zoveel verloren. En dat is wel een pijnlijke zaak omdat in het droge klimaat waar katoent gedijt elke druppel van belang is. Het Aral Meer is door deze oorzaak opgedroogd bijvoorbeeld.

Om het katoen te oogsten worden ontbladeringsmiddelen gebruikt. Het hoeft geen betoog dat deze schadelijk zijn. Katoen is meestal een monocultuur waardoor de bodem verarmt en erodeert. Om een goede oogst te garanderen worden in de derde wereld landen bestrijdingsproducten gebuikt die bij ons al lang verboden zijn.

Eco Jeans

Er zijn echter initiatieven om katoen op een ecologisch verantwoorde manier te telen. Deze katoen vindt zijn weg naar onze markt en geeft ons de keuze. De meeste grote jeansmerken hebben in hun gamma jeansbroeken met dezelfde esthetische waarde, dezelfde kwaliteit, maar wel gemaakt met ecologisch geteelde katoen. Hoewel alle jeans een blauwe tint hebben, zou je dus kunnen stellen dat er wel degelijk 'groene' exemplaren in de winkel liggen.

Je kan ze niet visueel herkennen, dus je zal bewist op zoek moeten. Op het etiket staat vaak vermeld dat het een jeansbroek is geproduceerd met 'ecologisch katoen'. Hoewel je het zou verwachten, ligt de prijs niet veel hoger dan een klassieke jeans waardoor dit geen excuus kan zijn om bewust te kopen.

Wat kan je zelf doen

Je kan uiteraard een green jeans kopen, maar daar stopt het niet mee. Hieronder een lijstje van dingen waardoor jou jeans ook na aankoop nog groen blijft:

  • koop een jeans uit hennep, bamboo of bio- of fairtrade katoen
  • check het etiket op een vermelding van duurzame milieu- en arbeidsomstandigheden
  • was je jeans op een lage temperatuur, vaak volstaat 30°C
  • laat je jeans drogen op een droogrek
  • goede jeans hoef je niet te strijken
  • schenk je oude jeans aan een goed doel

Meer informatie op greenjeans.be