Wat is er mis met gekleurd ondergoed

Gekleurd ondergoed niet goed

Vooral zwart ondergoed blijkt ongezond te zijn en welke dame heeft er nu geen sexy, zwart ondergoedsetje in haar assortiment? Volgens een Duits onderzoek zitten er in een zwarte beha ongezonde kleurstoffen. Trouwens: niet alleen in beha’s, ook slipjes en hemdjes natuurlijk.

Fout ondergoed

Sommige kleurstoffen kunnen kankerverwekkend zijn. Daarom zijn ze onderworpen aan strenge (EU)normen. Maar helpen die EU-normen wel als onze bollenkastjes in China, Bangladesh of India worden gemaakt? Want daarginds schort het aan kwaliteitscontrole of de fabrikant heeft gewoon geen goede grondstoffen ter beschikking. Het goede nieuws hier tegenover: er wordt nog ondergoed in Nederland en België zelf gemaakt. En nu maar hopen dat die inheemse makers wèl  goed spul gebruiken om te kleuren en haakjes te maken. Wie zal het zeggen?

Welke kleurstoffen?

In het algemeen gaat het, hoe kan het anders, om grondstoffen die worden gebruikt om synthetische kleurstoffen te maken.

1. Para-amino-azo-benzeen (koolwaterstof): mogelijk kankerveroorzaker;

2. Aniline (=aminobenzeen): kan bij langdurig huidcontact kan een gevoelige huid het gevolg zijn en een invloed op het bloed is ook mogelijk. Zelfs een verband met blaaskanker wordt gelegd.

3. Tin: kan een invloed hebben op het immuunsysteem en ... de hormonenhuishouding. Op geen van beide zit je te wachten toch?

Wie kreeg een minnetje?

Eerlijkheidshalve: er werd maar één zwarte beha van 25 merken getest. Het is dus niet omdat één model in ongenade is gevallen dat het totale assortiment van een merk goed/minder goed zou zijn!

  1. Niemand minder dan het wereldbekende merk Triumph Angel Curves.
  2. Het Franse Luxemerk Chantelle: shirtbeha à ca. EUR 50.
  3. Sloggi: Hot Light T-shirt Bra.
  4. Wonderbra Transparant Line.

Wie kreeg een plusje?

  1. H&M beugelBH,
  2. Schiesser ‘Vision’ beugelBH,
  3. Hunkemöller ‘Marylinn’ BH,
  4. C&A beugelBH,
  5. Esprit beugelBH en
  6. Passionata ‘Push-Up’.

Conclusie

  • Zo aan de ‘goede’ behaatjes te zien, zijn vooral beugelbeha’s getest. De aanwezigheid van tin kan mogelijkerwijze worden uitgelegd door de metalen beugels in de cups (en misschien haakjes?). Zo zie je maar weer dat een test niet alles zegt.
  • Er is geen reden tot paniek maar het was wel handig als de gebruikte kleurstoffen en eventueel metalen in het label stonden...

Tip

Er bestaat een duurzaam 'textiel-logo' van Control Union Certifications: EKO Sustainable Textile. Dit keurmerk staat voor 100% ecologische materialen. Wil je dus milieubewust gaan kopen, let dan op dit (internationaal erkend) logo.