Politiek correct ondergoed met keurmerk

Inleiding

Nog altijd op zoek naar een origineel kado voor je man, je vriend, je broer of je vader? Een kado dat je met een gerust hart kunt geven? Niet bijster origineel maar toch heel bijzonder?

Geef dan “schoon ondergoed”, politiek correct ondergoed van biokatoen met een keurmerk, van het merk Saint Basics. Inmiddels is er schoon ondergoed voor iedereen, Saint Basics heeft nu ook een dameslijn en biokatoen ondergoed voor peuters.

Wat is er zo bijzonder aan dit ondergoed?

Volgens de initiatiefnemers van het merk St. (uit te spreken als Saint), wilden ze een merk opzetten dat kwaliteit en stijl combineert met een missie, een goed gevoel. Net als “the Saint”.
Wie herinnert zich niet de detectiveboekjes van Leslie Charteris, die later verfilmd werden en op tv werden uitgezonden, met Roger Moore in de hoofdrol. De hoofdpersoon Simon Templar werd "the Saint" genoemd, omdat zijn intialen ST de Engelse afkorting voor dit woord vormden.

The Saint (de heilige) was een soort moderne Robin Hood, die misdaden bestreed als een gentleman en zich als een heilige gedroeg ten opzichte van leden van het vrouwelijke geslacht.

Vanuit deze gedachtegang werd ondergoed ontworpen dat gemaakt is van biologisch katoen zonder pesticiden en giftige (verf)stoffen. Ondergoed dat dus vrij is van milieuvervuiling. De schone lijn werd nog verder doorgetrokken door er voor te zorgen dat het 100% kinderarbeid-vrij is en het merk is bezig met een Fair Trade certificering.

Zo hebben we dus nu niet alleen koffie en chocoladeletters met een keurmerk, maar ook ondergoed. De lijn van Saint Basics bestaat uit boxers en t-shirts met korte mouw voor de heren, uit hipsters, tanktops, t-shirts met korte en lange mouw voor de dames en uit een set unisex boxer en t-shirt voor peuters (12&24 mnd.), in de kleuren zwart en wit. Ook de prijzen zijn correct, deze variëren tussen de 20 en 40 euro.

Duurzaamheid

►Het ondergoed wordt gemaakt in Bangladesh, bestaat voor 95% uit biologisch katoen en voor 5% uit elastaan en wordt uitsluitend via de webwinkel van Saintbasics verkocht. Dit zorgt voor een redelijke prijs voor de consument, maar stelt het merk tevens in staat een deel van de winst te geven aan kleinschalige ontwikkelingsprojecten.

►De hele productieketen, vanaf de katoenboer, naar de spinnerij, de weverij en de fabrieken voldoet aan de Global Organic Textile Standard (GOTS). Dit betekent niet alleen dat het biologische katoen aan alle eisen voldoet, maar ook dat er tijdens de bewerkingen geen schadelijke stoffen worden gebruikt en dat de arbeidsomstandigheden in de fabrieken aan bepaalde gezondheidseisen voldoen. De Control Union Certification (CUC), een onafhankelijke keuringsinstelling, die de GOTS-certificering toekent, controleert dit en ziet er op toe dat alle werknemers zich mogen aansluiten bij vakbonden, recht hebben op een eerlijk salaris en een veilige werkomgeving, vrij van discriminatie, belediging, geweld en seksueel misbruik.
►Er wordt geen gebruik gemaakt van kinderarbeid of gedwongen arbeid en er wordt geïnvesteerd in opleidingen voor het personeel. Het merk is bezig met een Fair Trade certificering, zodat ook de katoenboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product, en ze verwachten het Fair Trade keurmerk in 2010 te krijgen.
►Het ondergoed draagt tevens het Öko-Tex Standaard 100 keurmerk, wat de garantie geeft dat het ondergoed vrij is van stoffen met een gezondheidsrisico, zoals pesticiden, zware metalen en schadelijke kleurstoffen. De “International Öko-Tex Association”, bestaande uit 14 onderzoeks- en testinstituten op het gebied van textiel in Europa en Japan, is degene die de certificering en het keurmerk toekent.

►Het merk werkt samen met de 1%CLUB, en staat 1% van de omzet af aan lokale ontwikkelingsprojecten in Bangladesh. En mocht je dat willen, dan kun je zelf uitkiezen naar welk project jouw bijdrage gaat.

Toch een leuk idee, dat, wanneer je je partner ’s ochtends in een hippe strakke boxer of tanktop voor je langs ziet lopen, of wanneer jij degene bent die het zelf aantrekt, je ook nog een steentje hebt bijgedragen aan het milieu en betere arbeidsomstandigheden, niet dan?