Het leven als stiefmoeder

Inleiding

In Nederland gaan steeds meer mensen scheiden. Bij veel scheidingen zijn helaas ook kinderen betrokken. Er zijn

ongeveer 500.000 stiefgezinnen in Nederland. Een stiefgezin bestaat uit de vader of moeder van de kinderen, de kinderen en een nieuwe partner. Er zijn dus veel stiefmoeders in Nederland. Een stiefmoeder heeft meestal geen goede naam. Denk aan bekende sprookjes zoals Assepoester. De vader is dol op zijn kinderen en op zijn nieuwe partner, maar zijn ze ook dol op elkaar? 

Hoe ga je met je stiefkinderen om

 Er zijn verschillende manieren om met je stiefkinderen om te gaan.

  • Er zijn stiefmoeders die de kinderen als hun eigen kinderen zien. Ze doen er alles aan om een goede band met de kinderen te krijgen en ervoor te zorgen dat de kinderen hun huis ook als hun eigen huis zien. Ze missen de kinderen als ze naar hun moeder gaan en zouden ze graag vaker willen zien.
  • Andere stiefmoeders zien zichzelf niet als de moeder van haar stiefkinderen, maar echt als je kinderen van haar partner. Ze probeert wel een band met de kinderen op te bouwen, maar het gaat ze vooral om de leuke dingen. Het opvoeden en belangrijke beslissingen laat ze aan de vader over.
  • Bij sommige stiefgezinnen is er totaal geen band. Het is de stiefmoeder tegen de kinderen. En de vader staat er tussen. Dit is een moeilijke situatie, die nooit lang goed kan gaan. De vader zal uiteindelijk het idee hebben dat hij moet kiezen tussen zijn kinderen en zijn partner.

Hoe krijg je een band met je stiefkinderen

Of je een goede band krijgt met je stiefkinderen is van veel dingen afhankelijk. Je hebt het niet altijd zelf in de hand. De leeftijd van de kinderen speelt erg mee. Een jonger kind past zich gemakkelijker aan de nieuwe situatie aan dan een kind dat net in de puberteit komt. Verder is de mening van hun moeder en hun omgeving vaak belangrijk. Wanneer de moeder zich tegen de stiefmoeder keert, is het voor veel kinderen moeilijk om iets goeds te zien aan hun stiefmoeder. Gelukkig zijn er wel een aantal punten wat je als stiefmoeder kan doen om een band met je stiefkinderen te krijgen.

  • Laat het kind wennen. Het is voor kinderen al moeilijk genoeg als hun ouders gaan scheiden. Ze moeten er aan wennen dat hun ouders opeens niet meer bij elkaar wonen. Ook blijven veel kinderen een stille hoop houden dat hun ouders ooit nog bij elkaar komen. Wanneer hun vader dan een nieuwe vriendin krijgt is het opeens pijnlijk duidelijk dat het niet meer goed komt tussen de ouders. Laat het kind wennen aan de nieuwe situatie. De vader moet opeens gedeeld worden met een ander. Verwacht niet gelijk dat jullie maatjes worden, maar kijk het rustig aan.
  • Speel niet de rol van moeder. Jongere kinderen kunnen er makkelijker mee omgaan als hun stiefmoeder ze corrigeert, maar oudere kinderen kunnen daar problemen mee hebben. Ze hebben maar één moeder en dat is niet hun stiefmoeder. Wanneer ze iets doen wat niet mag en de stiefmoeder zegt daar wat van, dan kan tot tegenstand leiden. Hoe langer je een relatie hebt en des te beter de kinderen de leren kennen, des te meer inspraak zal je krijgen.
  • Leer het kind kennen. Als stiefmoeder hoef je niet iedere seconde je met het kind te bemoeien, maar probeer wel een band te krijgen met het kind. Zorg dat je elkaar leert kennen. Informeer naar de hobby's van het kind en luister geinteresseerd naar hem of haar. Het kan ook goed zijn om samen leuke dingen te ondernemen, maar dwing kinderen nergens toe.
  • Band met hun vader. Wanneer je net een relatie hebt wil je het liefst zo vaak mogelijk bij elkaar zijn en van elkaar genieten. Probeer er toch op te letten dat de vader zijn kinderen niet verwaarloost. Wanneer de kinderen het idee hebben dat ze welkom zijn en dat ze er ook bij horen, zullen ze hun stiefmoeder makkelijker accepteren. Wanneer ze hun vader opeens bijna niet meer zien of als hij bijna geen aandacht meer voor ze heeft, zullen veel kinderen hun stiefmoeder als de schuldige zien

Hoe is het leven als stiefmoeder

Wanneer je een goede band met de kinderen hebt, zal je het zelf ook leuker vinden om stiefmoeder te zijn. In plaats van alleen een man krijg je gelijk een heel gezin. Toch zijn er aardig wat vrouwen die er toch problemen mee hebben.

  • Verleden. Wanneer je een relatie krijgt met een man met kinderen, kan je er vanuit gaan dat hij al een aardig verleden heeft. Zijn ex zal altijd een rol spelen in zijn leven en dat kan voor stiefmoeders soms moeilijk zijn. Jij bent niet de enige speciale vrouw in zijn leven. Alle speciale momenten heeft hij al met een andere vrouw gehad. De kinderen zorgen ervoor dat er altijd een band zal zijn tussen je partner en zijn ex. Soms kan je je als stiefmoeder buitengesloten voelen.
  • Oneens over de opvoeding. Er kunnen discussies over de opvoeding ontstaan op het moment dat je gaat samenwonen. Het is ook jouw huis waar zijn kinderen komen en veel stiefmoeders vinden dat ze in hun eigen huis wel wat te vertellen hebben. In veel gevallen doet de man wat hij zelf het beste vindt omdat hij de vader is. Hierdoor kan ruzie ontstaan.
  • Eigen kinderwens. De meeste vrouwen dromen er van om zelf een keer moeder te worden. Ze vinden niet dat hun stiefkinderen het gemis van een eigen kind kunnen opvangen. Dit kan in een relatie tot discussies leiden. Vaak heeft een vader wel genoeg aan zijn eigen kinderen die hij al heeft en ziet hij het niet zitten om weer een baby te krijgen.

Conclusie

In de meeste situaties valt het niet mee om stiefmoeder te zijn. Het voelt alsof je al een soort van achterstand hebt. Ook kom je niet onvoorwaardelijk op de eerste plek van je partner. Heb je stiefkinderen? Neem dan de tijd om ze te leren kennen en laat ze aan je wennen. Een goede band met je stiefkinderen heeft alleen maar voordelen!