Tips om je baby in zijn eigen bed te laten slapen

Inleiding

Er komt heel wat op je kindje af als hij net geboren is. De beste slaapplek voor een baby is zijn eigen bedje. Hier kan hij tot rust komen en het is veilig! De eerste paar maanden wordt aangeraden om het bedje van de baby op je eigen kamer te laten staan, dit wordt ook wel rooming-in genoemd. Zo kan de baby jullie aanwezigheid voelen en ben je er zelf snel bij als hij huilt. Een baby moet er vaak aan wennen om alleen in zijn bedje te slapen, maar bij sommige baby's kost dit meer moeite dan normaal!

Baby wilt niet in zijn eigen bed slapen

De eerste paar weken zal een baby korte dutjes doen. De meeste baby's hebben er tijdens deze korte dutjes geen moeite mee om in hun eigen bed te slapen. De problemen komen vaak later wanneer ze een ritme krijgen en er verwacht wordt dat ze langer achter elkaar slapen. Sommige baby's gaan gelijk huilen zodra ze in hun bed gelegd worden, terwijl andere alleen maar korte hazeslaapjes doen en daardoor niet uitrusten. Als ouders kun je hier flink wanhopig van worden omdat je er wel aan toe bent om overdag wat voor jezelf te doen en om 's nachts een keer te kunnen bij slapen. Wat moet je doen als je baby niet in zijn eigen bed wilt slapen?

Tips om je baby in zijn eigen bed te laten slapen

Het is belangrijk om er achter proberen te komen waarom een baby niet in zijn eigen bedje wilt slapen. Zeker in het begin kan dit moeilijk zijn. Misschien ligt het niet aan het bedje en het alleen zijn, maar is er wat anders aan de hand. Denk bijvoorbeeld aan een vieze luier, honger, krampjes of te warm/koud. Wanneer dit allemaal uitgesloten is en je baby weigert nog steeds om in zijn eigen bed te slapen, dan kun je de volgende dingen eens proberen!

  • Ritme. Het duurt een paar weken tot maanden tot een baby een vast ritme heeft. Maar je kunt zelf al wel vanaf het begin een vaste volgorde aanhouden. Zoals voeden, spelen (in de box), knuffelen en dan naar bed. Je kunt je baby het beste gelijk in bed leggen zodra je ziet dat hij moe wordt of gaat zeuren. Op die manier went je baby aan zijn bedje en zal hij leren er aan toe te geven om in slaap te vallen. Houd zeker 's avonds een vast ritueel aan!
  • Zelf in slaap vallen. Het klinkt geweldig dat je baby zelf in slaap valt, maar het merendeel van de baby's heeft hier moeite mee. Harde methodes zeggen dat je je kind maar gewoon moet laten huilen en dat ze het vanzelf leren. Maar je moet doen waar je jezelf goed bij voelt. Zo mag je je baby best helpen bij het in slaap vallen. Loop hem bijvoorbeeld in slaap en leg hem daarna in bed. Ook kun je bij je baby blijven en over zijn bolletje aaien tot dat hij slaapt.
  • Geluid en geuren. Je bent gewend om heel stil te zijn als iemand ligt te slapen. Maar veel baby's vinden achtergrondgeluiden juist fijn, dit zijn ze tenslotte ook uit je buik gewend. Doe dus gewoon je dagelijkse dingen overdag, zodat je baby wat gerommel hoort. Ook vinden veel baby's het prettig als ze een muziekdoosje horen. Zeker bij oudere baby's wil dit wel eens helpen. Ze worden als het ware afgeleid van het feit dat jij de kamer uit gaat. Sommige ouders leggen een gedragen shirt van zichzelf bij de baby in bed, zodat ze de geur ruiken. Zorg er wel altijd voor dat het shirt niet over de baby heen kan komen te liggen.
  • Doekje of knuffel. Veel oudere baby's vinden het fijn om met een doekje of knuffel te kroelen. Bij pasgeboren baby's zijn knuffels niet geschikt, maar oudere baby's kunnen troost uit hun knuffel halen.
  • Lampje. Heb je het idee dat je baby het te donker vindt? Doe dan een klein nachtlampje aan.
  • Speen. Veel baby's hebben zuigbehoefte. Een speen kan hierbij helpen. Een nadeel is wel dat jonge baby's de speen niet zelf in hun mond kunnen doen en dat je er waarschijnlijk iedere nacht een aantal keer uit kan om de speen terug te stoppen.
  • Kruik. Warm het bedje met een kruik op.
  • Inbakeren. Jonge baby's kunnen van zichzelf wakker schrikken omdat ze ongecontroleerde bewegingen maken. Het kan helpen om je baby in te bakeren. Vraag hiervoor altijd advies op het consultatiebureau!
  • Overdag. Probeer je kind eerst overdag aan te leren om in zijn eigen bed te slapen. Je bent zelf dan rustiger en de omgeving is meer vertrouwd door het licht en de geluiden.
  • Partner. Is je baby 's nachts ontroostbaar en wilt hij niet in zijn eigen bed? Wissel dan met je partner af. Als je te lang met je baby bezig bent, raak je gefrustreerd. Je baby zal dit aanvoelen en uiteindelijk helemaal niet meer willen slapen.

Laten huilen

De meest gehoorde tip die je zult horen is dat je baby er aan moet wennen en dat je hem gewoon moet laten huilen. Zet een kookwekker om de vijf á tien minuten en ga telkens wanneer hij afloopt en als je baby nog huilt kijken bij je baby. Zo weet hij dat je hem niet alleen laat. Uiteindelijk zal je baby in slaap vallen. Sommige ouders hebben er goede ervaringen mee en is het een kwestie van doorbijten. Andere ouders zijn er juist fel op tegen. Ze zeggen dat de baby in slaap valt omdat hij vermoeid is, maar het draagt niet bij aan het gevoel van vertrouwen. Luister vooral naar je eigen gevoel. Een kind dat totaal overstuur is laat je niet huilen, maar een zeurende baby kan je best even laten liggen.

Opmerkingen

In verband met veiligheid en een verhoogde kans op wiegendood worden de volgende punten door deskundigen niet aangeraden. Maar je eigen nachtrust is ook belangrijk, zeker als je al maanden bezig bent. Veel ouders luisteren vooral naar hun eigen gevoel.

  • Baby bij je in bed. Slaapt je baby niet in zijn eigen bed of moet je al een weken een paar keer per nacht je bed uit omdat je baby telkens wakker is? De meeste ouders kiezen er dan voor om hun baby in bed te nemen. Let er wel op dat de baby niet uit bed kan vallen, het niet te warm heeft of dat de deken niet over zijn gezicht komt. Blijf wel overdag en 's avonds proberen om je kind in zijn eigen bedje te leggen! Een andere mogelijkheid is een co-sleeper.
  • Houding. De beste houding om te slapen is op de rug. Maar sommige baby's zijn meer ontspannen als ze op hun zij of buik slapen. In verband met wiegendood wordt op de buik slapen afgeraden. Probeer dit alleen uit als je kind sterk genoeg is om zijn hoofd op te tillen en als hij zelf kan rollen.

Conclusie

Het kan erg vermoeiend zijn als je baby niet in zijn eigen bed wilt slapen. Helaas komt dit vaker voor dan je denkt, maar het lijkt wel alsof je alleen de verhalen hoort van kinderen dit met twee maanden al doorslapen. Wilt er echt niks lukken? Onthoud dan dat uiteindelijk alle kinderen in hun eigen bed zullen slapen. Wanneer je door hebt dat je kind je gewoon zit uit te proberen, dan is het tijd om in te grijpen. Maar een baby kun je het eigenlijk niet kwalijk nemen dat hij gewoon bij je wilt zijn!

Lees ook: