Wat is een co sleeper

Inleiding

Er komt na een bevalling veel op de ouders af. Het is heerlijk dat je kindje geboren is, maar gemakkelijk is het zeer zeker niet! Zo hebben baby's geen ritme en komt er veel op je af qua voeden, verzorgen en slapen. Het zal maanden duren voordat je baby volledig doorslaapt. De eerste zes maanden wordt aangeraden om je baby in zijn eigen bed bij je op de kamer te laten slapen. Zo ben je dichtbij als er wat aan de hand is. Ook zal een baby meer ontspannen zijn als hij jullie aanwezigheid voelt. Maar wat moet je doen als je baby niet in zijn eigen bed wil slapen?

Baby in zijn eigen bed

Het wordt aangeraden om je baby in zijn eigen bedje te laten slapen. Dit kan een wiegje of ledikant zijn. Je baby moet er aan wennen om een eigen plekje te hebben om te slapen. Maar sommige baby's willen absoluut niet in hun eigen bed liggen. Ze raken helemaal overstuur als ze alleen liggen en komen niet in slaap. Er zijn allerlei manieren om te proberen om je kind in zijn eigen bed te laten slapen, maar bij sommige baby's helpt niks. Ze worden alleen stil als ze lekker bij je in bed liggen. Maar dit wordt juist afgeraden! Het is voor een baby te warm om in een groot bed te liggen met twee volwassenen en een dekbed. Ook bestaat het gevaar dat de deken over het hoofdje van de baby wordt getrokken en stikt. Het komt in de praktijk weinig voor dat een ouder op zijn kind gaat liggen, maar het risico bestaat altijd. Ook kan je baby uit bed vallen als hij aan de buitenkant ligt. Met een co-sleeper kan je baby dicht bij je liggen, maar heeft hij toch een eigen plekje!

Wat is een co-sleeper?

Een co-sleeper is een klein bedje dat je naast je eigen bed kunt zetten. De ene zijkant is gesloten, terwijl de andere zijkant open is. De open kant staat naast je bed. Zo kun je je baby aanraken, maar heeft hij toch een eigen plekje. Dit heeft een aantal voordelen. Zo is het een stuk veiliger dan wanneer de baby tussen jullie in ligt. De baby kan niet onder de deken terecht komen of het te warm krijgen. Ten opzichte van een gewoon ledikant is het een voordeel dat je de baby gemakkelijk kunt aanraken en hem indien nodig zo kunt pakken om bijvoorbeeld te voeden.

Tips en opmerkingen

  • De meeste co-sleepers hebben aan de open kant een klein randje. Dit voorkomt dat je baby zichzelf in je bed beweegt of dat hij tussen de rand komt te liggen.
  • Sommige co-sleepers zijn multi-functioneel. Je kunt hem bijvoorbeeld ook gebruiken als campingbedje. De open kant kan in dat geval dicht gemaakt worden en je kunt de bodem laten zakken.
  • Je maakt een co-sleeper net zo op als een gewoon bedje.
  • Let altijd op de hoogte van het bedje. Wanneer je in een laag bed slaapt, is het niet handig om een hoge co-sleeper te hebben.
  • Heb je een bed met een brede rand? Kies dan voor een co-sleeper met een extra verlengstuk.
  • Er zijn verschillende opties mogelijk zoals wieltjes onder de co-sleeper of een sluiting om de co-sleeper aan je eigen bed vast te maken.
  • Prijzen variëren tussen de honderd en vierhonderd euro. De prijs wordt bepaald door het materiaal van de co-sleeper en de mogelijkheden.

Conclusie

Veel baby's vinden het moeilijk om in hun eigen bedje te slapen. Uiteindelijk breken slapeloze nachten de meeste ouders op en nemen ze hun baby in bed. Maar dit kun je niet veilig noemen! Een oplossing is een co-sleeper. Een co-sleeper is een los bedje dat je naast je eigen bed zet. Dit bedje heeft een opening aan de zijkant zodat je je baby kunt aanraken en goed kunt zien. Veel baby's worden hier een stuk rustiger van en zullen beter slapen!