Lego, speelgoed voor jong en oud
Waarom een artikel over Lego?
Lego is speelgoed voor jong en oud. Voor de jongsten onder ons begint het bij Duplo. Daarna gewoon Lego en voor de bollebozen, Lego Technic. Voor de meisjes is er Lego Belville, voor de spelletjesfanaten zijn er de Lego games. Wil je een keer zien hoe het er allemaal na het afbouwen uitziet, dan kun je in de herfstvakantie naar Legoworld in Zwolle. Er is Lego muziek, spelletjes op de computer, Lego gaat met de tijd mee, met de stromingen Harry Potter, Star Wars en sinds kort Toy Story. Kortom Lego heeft voor elk wat wils. Maar wie heeft dit nu bedacht? En hoe is het merk Lego gekomen tot de stand van vandaag.
De historie, bijna 100 jaar geleden
In 1916, begon de Deen Ole Kirk Christiansen, met een houtbewerkingsfabriekje. In eerste instantie niet met het doel om speelgoed te maken, maar voor het bouwen van meubels. Het fabriekje lag in Billund. In 1924 brandde door een onfortuinlijk voorval met twee van zijn zonen, de fabriek af. Een grotere fabriek / werkplaats werd op de restanten gebouwd. In 1932 ging Christiansen zijn werkzaamheden uitbreiden met het maken van speelgoed. Dit speelgoed was de kleine versie van de grote meubels die hij maakte. Daar is ook de naam LEGO ontstaan, wat de Deense vertaling is van Speelgoed (Leg Godt). In de jaren veertig had een Engelsman een manier gevonden om plastic bouwstenen te maken. Christiansen ontdekte dit en maakte vanaf 1947 zijn eigen bouwstenen (onder licentie weliswaar). De eerste Legostenen waren in de maak. Het belangrijkste voordeel was al aanwezig. De stenen hadden noppen aan de bovenzijde en waren hol aan de onderkant, waardoor je ermee kon bouwen, kon afbreken en eindeloos kon variëren. Er was echter een nadeel, doordat ze aan de onderzijde hol waren, waren de blokken niet erg stevig. Rond 1958 kwamen de eerste steentjes op de markt, waarin plastic buisjes in de holle kant waren bevestigd, zodat de stenen steviger waren, zonder het bouwaspect in gevaar te brengen. Rond dezelfde tijd overleed Ole Christiansen. Zijn zoon nam het bedrijf over. In de jaren 60 werd het assortiment aan legostenen uitgebreidt. Er kwamen wielen bij, er werd gevarieerd in blokjeshoogte, de lego trein werd geïntroduceerd en voor de allerkleinste kwam er DUPLO. Dat bleek later een grote hit te zijn. Ook stamt uit deze periode LEGOLAND in Denemarken.
De jaren 70 en 80
Lego breidde steeds meer uit en vernieuwde zich telkens. Een nieuwe trein werd geïntroduceerd. De eerste poppetjes kwamen uit. Voor de ervaren legobouwers kwam er de Expert Builder serie, de voorloper van de hedendaagse Technic serie. Voor de meisjes werd ook een speciale lijn uitgezet. Op het hoogtepunt werkten er bij Lego meer dan 900 mensen. Een nieuwe Christiansen telg trad toe tot het Lego concern. Ook stamt uit deze tijd de eerste thema serie (fantasy).
De jaren 90 - tot heden
Aanvankelijk verliepen de jaren 90 gunstig voor Lego. Hoewel het laatste patent op de blokken in 1988 verliep, groeiden de cijfers. Echter in de tweede helft van de jaren 90 probeerde Lego zich op een alternatieve manier in de markt te zetten.Het ging meer om het uiteindelijk resultaat, in plaats van het bouwen en er werd meer aandacht besteedt aan thema's (Star Wars, Harry Potter), dan aan bouwplezier. Daarbij werd door Lego de hoeveelheid blokken verminderd en kwamen er grotere bouweenheden voor terug. Dit viel niet goed bij de klanten en Lego stond aan de rand van een faillisement. In 2005 heeft Lego het roer omgegooid en is weer teruggegaan naar meer stenen en leuk constructiewerk. Daarmee is het merk weer in de belangstelling komen te staan en is het faillisement afgewend.
Tot slot
Gelukkig heeft Lego op tijd gezien waardoor het merk zo groot is, het bouwen. Natuurlijk zijn thema's belangrijk, maar het bouwen is no. 1.