De juiste kinderopvang voor je kind

Inleiding

Je kan een keuze maken voor kinderopvang, je gaat naar een onthaalmoeder of je gaat naar een kinderdagverblijf. Maar hoe maak je nu de juiste keuze, wanneer begin je nu met zoeken naar een kinderopvang? In dit artikel wijs ik je de weg.

Niet te lang wachten

Heb je opvang nodig na de zwangerschap, bijvoorbeeld om een opleiding te volgen, terug te gaan werken, om te solliciteren, of gewoon om je kind in contact te laten komen met andere kinderen. Je kan dit allemaal wel regelen na de zwangerschap denk je misschien, maar het is toch beter er eens goed over na te denken tijdens de zwangerschap. Reden daarvoor is dat je op een wachtlijst kan terechtkomen, dus hoe sneller je aanvraag hoe sneller je kans maakt op een plaats voor je kind.

Welk soort opvang

Er moet ook eens goed nagedacht worden over het soort van opvang je wil, kies je voor een groep zoals een kinderdagverblijf of kies je voor een onthaalmoeder? Kan je een bijdrage betalen of is de bijdrage niet belangrijk? En wanneer heb je echt opvang nodig, is dit 's avonds, in het weekend of enkel tijdens de kantooruren? Ook heel belangrijk punt is de ligging van de opvang, is dit met een tussenstop naar het werk of in de buurt van een school waar je nog oudere kinderen moet oppikken? Het spreekt hier voor zichzelf dat je heel goed moet nadenken zodat je heel gericht kan zoeken.

Wat kan je verwachten

Is het een eerste keer dat je voor opvang moet zorgen dan weet je meestal niet zogoed wat je kan verwachten, ga daarom eens op verkenning, bezoek eens een onthaalmoeder of een kinderdagverblijf. Bekijk het aanbod, de ruimtes praat met de mensen waar je kind straks zal opgevangen worden. Nagaan of je wensen kunnen gelijk lopen met de werkwijze van de kinderopvang of onthaalmoeder. Maak voor jezelf een soort van checklijst zodat je een leidraad hebt en weet wat te vragen tijdens een verkennend gesprek. Zo kan je makkelijk een vergelijking maken met verschillende onthaalmoeders of kinderdagverblijven.

Vergunning

Als een opvang tegen betaling kinderen opvangt heeft die ook een vergunning nodig. Men kan alleen die vergunning verkrijgen als men aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden voldoen, omgang met kinderen, veiligheid, gebouw.. Heeft een kinderopvang geen vergunning dan moeten ze sluiten. Maar hoe weet ik nu of de kinderopvang of onthaalmoeder een vergunning heeft? Wel de vergunning moet zichtbaar worden uitgehangen, maar je kan er ook altijd naar vragen. Mocht je niet zeker zijn kan je altijd kijken op het internet, vul bijvoorbeeld het zoekwoord "kinderopvang met vergunning" in en je krijgt een lijst waar alle adressen staan van kinderopvang met een vergunning.

Gezinsopvang/onthaalouder

Een onthaalmoeder is iemand die kindjes opvangt bij haar thuis, is de onthaalmoeder aangesloten bij een dienst voor onthaalmoeders dan mag ze maximum 8 kinderen tergelijkertijd in huis hebben. De huiselijke sfeer is typisch voor deze soort van opvang, de prijs is wettelijk vastgelegd en wordt berekend op je inkomen en het aantal kinderen dat je tenlaste hebt. Deze kosten zijn ook aftrekbaar van de algemene belasting en de onthaalmoeder wordt gesteund en begeleid door de organisatie waarmee ze samenwerkt. Een zelfstandige onthaalmoeder doet identiek hetzelfde werk als een onthaalmoeder aangesloten bij een dienst. Sta er zeker even bij stil dat de zelfstandige onthaalmoeder over een vergunning moet beschikken om je een fiscaal attest te kunnen bezorgen.

Groepsopvang/kinderdagverblijf

Er zijn verschillende soorten groepsopvang, het enige verschil zou kunnen zijn de prijs. Het komt erop neer dat afhankelijk van het soort kinderopvang de prijs bepaalt wordt door het kinderdagverblijf of wel bepaald wordt door je inkomen. Je hebt grote en kleine kinderdagverblijven, de kleine kinderdagverblijven bestaan uit zo'n 9 kinderen, maar de grotere kinderdagverblijven kunnen oplopen tot zo'n 100 kinderen. Ongeacht of het nu een groot- of klein kinderdagverblijf is, de groepen bestaan maximaal uit 18 kinderen. 

Even wennen

Het is heel belangrijk om een wenmomenten in te lassen voor je kind, dit komt zowel de kinderopvang als jezelf ten goede. Voor het kind is het een ideaal moment dan om kennis te maken met de kinderopvang en de leefomgeving. Je kind zal een heel veilig gevoel hebben met de mama of papa erbij of toch minstens in de buurt. Na de wenmomenten kan je je kind al eens alleen laten, de partijen kennen elkaar al een beetje en het ijs is gebroken om je kind in volle vertrouwen af te geven. 

Tot slot: Is het niet zoals verwacht...

Is de opvang nu toch niet wat je ervan verwacht had, wacht dan niet om je vragen te stellen en je twijfels te uiten. Het uiten van je verlangens is zowel voor het kind of voor de opvang belangrijk, dus streef naar een goede communicatie tussen de kinderopvang en jezelf als ouder. Zo kan de kinderopvang voor je kind op een vlotte manier verlopen en kan je bepaalde dingen bespreken die belangrijk zijn voor jezelf en je kind.