Timemanagement: onzin of nuttig
Time management
Ik las enkele weken geleden een ebook over timemanagement. De schrijver van dienst keurde het beheren van je werktijd helemaal af! Vandaag las ik een artikel over de Pomodoro techniek. Deze vorm van tijdbeheersing is niet nieuw maar blijkt nog steeds aanbevolen te worden. Toch was de kern van beide standpunten: meer doen in minder tijd. Wat moet je daar nou mee?
Contra timemanagement
De schrijver van het ebook beweerde in één zin het volgende: gooi alle timemanagement gewoon overboord! Waarom? Als je als werknemer je tijd beter besteedt en dus efficiënter werkt, heb je tijd over. Gevolg: je krijgt er werk bij! Dat schiet dus niet op! De auteur noemt het een straat zonder einde! Hoeveel hij hiervan ernstig meende, is voor mij een vraagteken. Want in hetzelfde boek maakte hij wel reclame voor een andere timemanagementtechniek: de 80/20 regel! Dit principe is meer dan waarschijnlijk bij je bekend als je ook maar een beetje op de hoogte bent van timemanagement. De gulden regel! Deze wordt dus verder niet behandeld in dit artikel. Welk was zijn advies dan als je tot de gelukkigen behoort die dit klaarspelen? Minder uren gaan werken en dat ook nog eens voor hetzelfde salaris! En welke werkgever gaat daarmee akkoord? Weinig of geen denk ik. De oplossing gaf de auteur ook nog mee: goed onderhandelen. De baas overtuigen van je gelijk! Veel succes!
Pro
Francesco Cirillo heeft een heel andere mening. Hij ontwierp in de jaren 80 een methode om je beter te kunnen concentreren. Dat werd de Pomodoro techniek die inmiddels wereldberoemd is. De naam Pomodore heeft te maken met een eenvoudige kookwekker die eruit ziet als een tomaat. Elk tomatenschijfje vertegenwoordigt 25 minuten. Na elk schijfje ben je verplicht of is het althans aanbevolen om 5 minuten rust te nemen omdat je concentratie verzwakt is. Dat is dan ook de reden waarom je na 4 pomodori meer rust moet inbouwen: 15 minuten.
Focus Booster
De nodige links vind je onderaan dit artikel. Focus Booster is gratis te downloaden en is dus gewoon een timer. Deze tool regelt automatisch voor de gebruiker het begin en einde van elke sessie. Leuk visueel gemaakt: het balkje kleurt van groen naar rood, gevolgd door een alarmsignaal: tijd voor een pauze. Die tijd gebruik je om te ontspannen (wc, koffie) of om enkele minuten heel andere dingen te doen.
Conclusie
Deze methode van timemanagement is niet uniek. Er zijn er meer in aanbieding. Het gaat bij deze technieken allemaal om één en hetzelfde: inzicht in tijdsbesteding! Betere planning! Probeer de methode zelf uit via de gratis applicatie Focus Booster (ook voor Mac). Om de applicatie te kunnen gebruiken, moet je wel beschikken over een recente versie van Adobe Air. Installeer je die software liever niet: er is ook een online versie van Focus Booster.