Kostgeld voor thuiswonende kinderen

Kostgeld bijdragen aan het huishoudbudget

Nog niet helemaal klaar om je volwassen beginnelingen uit het nest te duwen, maar je begint er genoeg van te krijgen van hun gebrek aan bijdragen aan het huishoudbudget. U wil dat uw kinderen kostgeld betalen en hun bijdrage leveren aan het huishouden. Dit artikel geeft u enkele ideeën over wat u moet doen om de budgettaire cyclus in uw huishouden voor iedereen een beetje eerlijker te maken, en hen ertoe te brengen meer van hun aandeel in het huishouden te doen.

Zes ideeën op een rijtje.

1. Doe een familiale fiscale vergadering

Het is absoluut tijd om te stoppen met baby's nu. Ze zijn volwassenen en ze kunnen de harde feiten aan. Leg hen uit wat de kosten zijn die dagdagelijks moeten gemaakt worden, variërend van voedsel, elektriciteit, gas, onderhoud van het huis, kleding, kookservices, schoonmaken tot een huurvrije kamer. Als u deze dingen gratis hebt aangeboden, kan het zijn dat uw kinderen de harde realiteit van de kosten niet zien. Dit moet hun dus duidelijk gemaakt worden.

2. Vraag om huurbijdragen

Maak een familiaal akkoord dat iedereen die in het huis woont, verantwoordelijk is voor het onderhoud ervan en dat dit ook financieel onderhoud omvat, evenals regelmatige schoonmaak en onderhoud. Stel een wekelijkse huurprijs in die ongeveer 30% van hun salaris dekt, zodat ze begrijpen wat het kost en hoe het voelt om met een vast bedrag te moeten vertrekken'om een dak boven je hoofd te hebben'. Leg dit alles schriftelijk vast en stel zo nodig een budget op. Op die manier leren uw kinderen omgaan met geld en de verantwoordelijkheid die daar bijhoort.

3. Vraag om de huishoudelijke taken te verdelen over het hele gezin

Geen enkele persoon is verantwoordelijk in een huishouden voor het op zich nemen van alle klusjes en werkjes die moeten gebeuren. Iedereen die daar is, moet zijn bijdrage leveren om het huis in goede conditie te houden. Wijs schoonmaak, tuinieren, winkelen, dierenvoeding, herstellen / repareren en algemene taken toe aan elk gezinslid dat taken kan uitvoeren. Het is waarschijnlijk ook een goed idee om ten minste twee maaltijden per week mee te nemen als onderdeel van de deal. Schrijf dit alles op als een wekelijks schema en maak het ergens vast waar iedereen het kan zien. Maak duidelijk dat het wegvallen van een taak betekent dat ze moeten onderhandelen met een ander familielid in plaats van het gewoon niet te doen.

4. Verwacht wat weerstand en reageer met goede maar harde feiten

Ze hebben het gemakkelijk gehad, dus misschien klagen ze wel. Wees hierop voorbereid, gewapend met een visueel bewijs van de kosten om van huis weg te gaan en zelfstandig te wonen. Dit gaat nog een beetje verder dan stap één. In plaats van alleen uitleggen, duidelijk aantonen waar de kosten vandaan komen. Laat ze zien hoeveel gemiddelde huurprijzen in uw regio zijn, toon ze de boodschappen voor een gemiddelde winkeldag, de elektriciteitskosten voor een gemiddeld huis en de kosten van zaken als brandstof, hypotheekbetalingen en rentetarieven. Hun bewustzijn zal snel toenemen, en zelfs als ze nog steeds boos zijn, zullen ze beseffen dat hun situatie goed is.

5. Schuldgevoel overwinnen

Als een of meer van uw volwassen kinderen bij u wonen, is dit waarschijnlijk omdat u hen wilt helpen. Misschien hebben ze een moeilijke situatie bereikt en hebt u ze liever in de buurt. U kunt zich schuldig voelen wanneer u bijdragen eist, vooral als u uw kind in een moeilijke positie ziet. Houd in dit geval het volgende in gedachten:

  • Ze behoeden voor de harde realiteit van het leven helpt hen niet. Uw taak als ouder is om ze te leren hoe ze onafhankelijke volwassenen kunnen worden die zelfstandig kunnen en kunnen overleven. Als ze hun eigen draagkracht in huis hebben, leren ze dat er niet zoiets bestaat als een gratis lunch. Het is beter voor hen om de verantwoordelijkheid van u te leren, dan van een baas die hen ontslaat of een echtgenoot die hen scheidt.
  • Je bent niet de enige die worstelt met deze problemen. Kinderen die als volwassenen thuis wonen worden in Italië 'mammoni' of 'mama's boys' genoemd; 'parasaito shinguru' of 'parasiet-alleenstaanden' in Japan; 'boemerangs' of 'twixters' in de VS; 'KIPPERS' (afkorting voor kinderen die in de zakken van de ouders de pensioenspaarregelingen uithollen) in het VK; en 'Hotel Mama' in Duitsland. Er zijn ouders over de hele wereld die zich identificeren met je strijd om liefde te geven.

6. Wees dankbaar

Wanneer uw volwassen kinderen meer gaan bijdragen, laat hen dan weten hoeveel u hun bijdrage aan het huishouden en het gezin op prijs stelt en bedank hen. En soms moet je ze wat speling geven tijdens periodes van sparen voor een item met een groot bedrag zoals reizen, etc. U zal dit kunnen beoordelen als de gelegenheid zich voordoet.

Vraag en antwoord

Vraag: Hoeveel moeten mijn volwassen kinderen bijdragen aan mijn huishouden terwijl ze bij mij wonen?

Antwoord: Als ze werken, moeten ze een evenredig deel van de huishoudelijke uitgaven betalen. Het bedrag is volledig aan u als u de huiseigenaar bent en is afhankelijk van de kosten. Als ze niet werken, moeten ze een deel van de huishoudelijke taken overnemen totdat ze beginnen te werken.

Vraag: Mijn kinderen weigeren te betalen, dragen niet bij aan  huishoudelijke klusjes of iets anders. Hoe zorg ik ervoor dat ze weten dat ze wel servies en handdoeken, shampoo, zeep, etc. gebruiken en moeten betalen?

Antwoord: Zorg voor een slot op uw slaapkamerdeur. Verwijder uw handdoeken, zeep, shampoo en blok de vaat af. Alleen zorgen voor eetbehoeften voor u en uw echtgenoot. Als ze willen douchen, moeten ze handdoeken, zeep, shampoo, enz. kopen. Ontkoppel de kabel en internet naar hun kamer en verander het wifi-wachtwoord in iets dat ze niet kennen.

Vraag: Wat moet ik doen als de situatie gewelddadig wordt?

Antwoord: Geweld is crimineel gedrag en politie houdt zich bezig met criminelen. Ga naar een veilige plek en bel de hulpdienst. Wacht niet, want het zal alleen maar erger worden.

Tot slot Hulp en info nodig 

Bij het berekenen van kostgeld kan ook informatie worden ingewonnen bij het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) www.nibud.nl. Voor jongeren bestaat de website www.nibudjong.nl waar onder het motto: Alles over jouw geld, informatie wordt gegeven over de hoofdstukken: Weet wat je hebt, geld van je ouders, baantjes, waar blijft ‘t, tekort, meer geld, later, tips & trucs.

Links