Hoe reageren op slecht schoolrapport

Inleiding

Voor de schoolgaande jeugd van een hopelijk deugddoend en ontspannend paasverlof kan genieten, moeten ze eerst die vervelende toetsen of examens al of niet succesvol doorstaan. In de meerderheid van de gezinnen wordt dan ook vol spanning uitgekeken naar het rapport en de resultaten van zoon- en/of dochterlief. Tussen een goed of slecht rapport ligt immers een hemel van verschil. Als ouder heb je nu eenmaal bepaalde verwachtingen van je kind, en dat geldt zeker op het vlak van hun schoolse prestaties. Ouders verwachten van hun kind goede schoolresultaten, maar wat als we té veel van hen verwachten? Hoe reageer je als ouder wanneer de schoolresultaten van je kind(eren)tegen vallen en dus niet aan je verwachtingen voldoen?

Leer praten met je kind

Praten met je kind is ook hier van groot belang om samen met je kind de emoties te verwerken die slechte schoolresultaten meestal met zich meebrengen. Laat daarbij je emoties zeker niet de bovenhand halen. Bij een slecht rapport is het uiteraard normaal dat je ontgoocheld bent, maar maak er zéker geen drama van. Dat zal de zaak alleen maar verergeren. Reageer je boos op de ondermaatse prestaties van je kind, dan zal dit alleen maar nog méér stress en spanningen veroorzaken, en zal je kind zich voor je opmerkingen afsluiten. Dit veroorzaakt ongetwijfeld extra spanningen uit, en zal de stress bij je kind alleen maar vergroten.

Luisteren is even belangrijk

Niet alleen kunnen praten is belangrijk, luisteren naar wat je kind te vertellen heeft is minstens even belangrijk. Hoe voelt je kind zich bij zijn schoolresultaten, en wat zijn de oorzaken? Neemt jou kind de zaken niet ernstig genoeg en zoekt het allerlei uitvluchten om zijn eventuele falen te verdoezelen? Doe in ieder geval al het mogelijke om de oorzaken van zijn tegenvallende schoolresultaten te achterhalen, zodat daar wat kan aan gedaan worden. Durf daarbij ook jezelf in vraag te stellen. Liggen je verwachtingen niet té hoog? Verwacht je van je kind datgene waar je vroeger om de een of andere reden nooit in slaagde? Dergelijke zaken met je kind bespreken brengt een oplossing ongetwijfeld dichterbij.

Kies samen haalbare objectieven

Het heeft voor niemand zin objectieven voorop te stellen die toch niet haalbaar zijn. Stel samen met je kind een haalbaar strijdplan op, en zoek samen het antwoord op de vraag wat er moet, maar vooral kan gebeuren omdat de schoolresultaten zouden verbeteren. Laat het niet bij het maken van afspraken, maar kijk regelmatig samen na wat er van die afspraken in huis komt.

Goede schoolprestaties belonen

Roep niet alleen je kind tot de orde wanneer zijn schoolresultaten tegenvallen, goede resultaten vragen een extra beloning. Dat zal je kind extra aanmoedigen en stimuleren. Hou bij je beoordeling zéker rekening met de mogelijkheden van je kind en niet alleen met je verwachtingen die misschien niet haalbaar zijn. Ligt zijn/haar studietempo misschien te laag, of zijn z'n mogelijkheden eerder beperkt? Bedenk dat ook geen enkele ouder uitblinker is op alle terreinen. Komt je kind met een voor hem goed rapport naar huis, laat dat dan niet onopgemerkt voorbij gaan. Goede resultaten zijn niet zo vanzelfsprekend dan je wel denkt, daar zijn inspanningen voor nodig.

Oudercontacten erg belangrijk

Wil je jouw kind zo goed mogelijk begeleiden, sla dan geen enkel oudercontact over. Van de verschillende leerkrachten verneem je de juiste oorzaken van zijn tegenvallende resultaten, en kun je samen met de school bijsturen waar nodig. Tijdens deze contacten leer je als ouder hoe je kind evolueert op school. Reageert het anders dan thuis? Hoe reageert je kind in groepsverband wanneer jij er niet bent? Volgt je kind de meest geschikte studierichting en het voelt zich op school goed in zijn vel? Wordt je kind misschien gepest? Reageer gepast én tijdig, voor het te laat is!