Wat is biologisch en juridisch vaderschap

Vaderschap en gevolgen

Zo lang je in een klassiek huwelijk zit, hoef je je over het vaderschap geen zorgen te maken. Houden zo! De problemen dienen zich aan als je in een scheiding terecht komt, een relatie begint met een vrouw die kinderen heeft, hertrouwt of een kind adopteert. Elke man kan dus op verschillende manieren vader spelen: juridisch en biologisch. Dit artikel geeft een toelichting.
 

Vaderschap en de biologische vader van een kind?

► Dit hoeft niet zo veel uitleg want dit is het vaderschap zoals we het allemaal kennen. Namelijk de man die het kind heeft verwekt binnen zijn huwelijk is altijd de biologische vader. Het maakt daarbij geen verschil of de bevruchting op gewone, natuurlijke wijze is gebeurd dan wel via ivf.

► Als je vader wordt en je bent niet getrouwd met de moeder dan ben je wel de biologische vader maar dit betekent niet automatisch dat je rechten hebt naar het kind toe. Alleen de juridische vader heeft namelijk rechten. Uiteraard is de biologische vader ook meestal de juridische vader maar in sommige gevallen is dit niet één en dezelfde persoon.

 Wanneer ben je de juridische vader van het kind?

♦ Het eerste en meest klassieke geval van vaderschap: kinderen die je krijgt in een ‘normaal’ huwelijk oftewel vader en moeder zijn netjes getrouwd (met elkaar uiteraard) en krijgen samen kinderen. Beide ouders hebben dan samen het ouderlijk gezag over hun kroost.

♦ Een tweede mogelijkheid: als je een kind erkent. Dit kun je doen door een akte bij de burgerlijke stand. Om te kunnen erkennen en dus aanspraak te maken op het vaderschap moet je als papa wel minstens 16 jaar oud zijn. Is het kind dat je wil erkennen nog geen 16 jaar dan moet je ook de schriftelijke toestemming van de moeder hebben. Wil je echter ook nog ouderlijk gezag hebben dan moet je, in overleg met de moeder, nog een apart verzoek indienen bij de rechtbank.

♦ Ten derde: het vaderschap gerechtelijk laten vaststellen. Doch als vader heb je deze procedure niet zelf in handen want alleen de moeder of het kind zelf kunnen gebruik maken van een DNA-onderzoek om de juridische vader te bepalen. Met andere woorden: de man kan geen DNA-test eisen om te kunnen bewijzen dat hij de biologische vader is. Maar!: de moeder mag de toestemming niet ‘zomaar’ zonder meer weigeren. Indien de man kan aantonen dat de vrouw zonder aannemelijk bezwaar of belang het DNA onderzoek weigert, is vervangende toestemming mogelijk. Is het vaderschap bewezen dan word je de juridische vader met terugwerkende kracht in de tijd tot aan de geboorte van het kind.

♦ Tenslotte: door adoptie. Deze mogelijkheid is hier omwille van de lengte van dit artikel, niet aan de orde.

Verschil in rechten als vader…

→ Ben je de juridische vader dan kan het kind de naam (familienaam) van de vader dragen. Erven kan ook. Daar houdt het dan ook op: behalve na een aparte procedure, heb je geen ouderlijk gezag.

→ Nog een gevolg van het juridisch vader zijn: je krijgt niet zo maar een omgangsregeling als je daar om vraagt bij de rechtbank.

Vaststelling

De dag van vandaag is kinderen krijgen lang niet meer zo voor de hand liggend! Vele koppels sukkelen om 'zwanger' te worden. Studies hebben bevestigd dat de kwaliteit van sperma verminderd vanaf je 25ste en ben je als man 45+ dan heb je 5 keer minder kans op slagen!

Conclusie

Je merkt het al: de materie is niet eenvoudig. Wil je vaderschap bewijzen dan ontkom je waarschijnlijk niet aan juridische procedures. Bijstand van een advocaat én/of deskundigen ter zake is pure noodzaak. Dit artikel heeft alleen maar geprobeerd om een en ander is gewone mensentaal uit te leggen. Dat is niet eenvoudig maar wellicht voldoende voor een eerste indruk om je op weg te helpen. Succes!