Hoe bereken ik maximale aftrekposten gastouder opvang

Elk gastouder gezin kan de kosten voor kinderopvang aftrekken van de belastingen. Kinderopvang, gastouderopvang en gastouder gezinnen worden door de overheid fiscaal gunstig beloond. Maar hoe zorg je nou dat je fiscus ook daadwerkelijk betaalt aan gastouder opvang? Hieronder staat uitgelegd wat het is, hoe het werkt, waar je het moet aanvragen en welke stappen je moet nemen om het geld te krijgen waar elke gastouder recht op heeft.

Kosten voor kinderopvang

Wanneer je als gastouder kosten hebt gemaakt voor de gast kinderen kan je een aantal kosten aftrekken van de belastingen. Hier lees je welke inkomsten je moet opgeven aan de Belastingdienst en welke uitgaven aftrekbaar zijn.

Inkomsten opgave aan de Belastingdienst

De volgende inkomsten moet je opgeven aan de Belastingdienst:

* Het aantal opvang uren maal het bedrag dat u hiervoor per uur ontvangt * Vergoedingen die je ontvangt voor maaltijden en tussendoortjes voor het gastkind * Overige vergoedingen Kinderopvang is vrijgesteld van omzetbelasting. Je kunt hier dus geen geld voor terugkrijgen van de Belastingdienst, maar je betaalt ook geen omzetbelasting over de inkomsten verkregen uit de opvang van gastkinderen.

Aftrekbare uitgaven voor kinderopvang

De volgende kosten zijn aftrekbaar van de belastingen:

* De kosten van bemiddeling door het gastouderbureau * Contributies en abonnementen voor het gastkind * Eten en drinken voor het gastkind voor een bedrag van 2 euro per dag en maximaal 16 euro per maand. * Materiaal: handdoeken, reserve kleding voor het kind, speelgoed, edikant, linnengoed, box, flessenwarmer, veiligheidsvoorzieningen zoals een traphekje, etc. * EHBO trommel * Schoonmaakkosten: 12,50 euro per maand. * Waskosten: de kosten voor het wassen van extra handdoeken, kleding, linnengoed etc kunnen voor 17 euro per maand worden afgetrokken. * Reiskosten: kosten voor bijvoorbeeld het van en naar school brengen van het gastkind kunnen voor 19 cent per kilometer worden afgetrokken. Het maakt niet uit welk vervoermiddel hiervoor is gebruikt, dus ook een fiets geldt. * Investeringen/afschrijvingen: dit zijn uitgaven voor materiaal dat langer dan 1 jaar meegaat en meer dan 450 euro kost. Denk bijvoorbeeld aan een fiets, computer of kinderwagen. De kosten voor deze aankopen moeten over vijf jaar worden verdeeld. Wanneer dit materiaal weer wordt verkocht of ingeruild, moet dat bedrag ook worden meegerekend met de inkomsten. * Zakelijke kosten: telefoonkosten, verzekeringen, bankkosten, cursussen, administratiekosten etc.

VuistRegels

  1. Kinder meubilair of speelgoed zijn alleen af te trekken van de belastingen, wanneer deze spullen niet ook voor eigen gebruik zijn aangeschaft.
  2. Wanneer er meer kinderen worden opgevangen, kunnen de kosten niet zonder meer per kind worden berekend.

Let op: Om aan te kunnen tonen dat je deze kosten daadwerkelijk hebt gemaakt, is het belangrijk om van alle uitgaven de betalingsbonnen te bewaren. De Belastingdienst mag namelijk vragen naar een bewijs voor de kosten voor belastingaftrek.

In sommige gevallen mag je ook kosten voor huisvesting aftrekken, maar dit ligt wel wat ingewikkelder.

1. Inrichtingskosten zoals kindermeubilair en speelgoed mogen dus wel worden afgetrokken, maar inrichtingskosten die niet puur voor het kind zijn bedoeld (overig meubilair, vloerbedekking, wandversiering etc.) kunnen niet worden afgetrokken.

2. Kosten voor huur, energie (gas, water en licht) en verzekeringen kunnen ook niet worden afgetrokken. Maar daar wordt een uitzondering op gemaakt: wanneer de opvang plaatsvindt in een zelfstandig gedeelte van de woning (een ruimte met een eigen ingang of eigen sanitair) zijn al deze kosten wel aftrekbaar. Het gaat dan eigenlijk om een denkbeeldige verhuur van een deel van de eigen woning. Maar wanneer je hiervoor kiest, zijn er ook andere fiscale gevolgen.

Tips voor belastingaftrek

Neem daarom altijd contact op met een belastingadviseur, zeker bij de denkbeeldige verhuur van de woning.

Handige links over kinderopvang en gastouder gezinnen

Kindertoeslag Per 1 januari 2008 is de kinderkorting verandert in de kindertoeslag. Elke ouder met kinderen heeft recht op kindertoeslag wanneer het inkomen onder een bepaalde grens ligt.

Meer informatie over de http://www.wa-verzekering.nu/WA_verzekering @@WA verzekering.

Bronvermelding De website van de Belastingdienst.