Hoe kan ik mijn kinderen voorbereiden op een verblijf van een pleegkind
Inleiding
Wat te doen met onze kinderen indien we ermee akkoord gaan om pleegkinderen in huis te nemen? Wat een verruiming, je hebt een mooie beslissing genomen. Een kind helpen dat in nood zit.
Stappen
Bewustwording
Wees er altijd van bewust dat je veel aandacht zal moeten schenken aan dit kind. Wees je ervan bewust dat het pleegkind veel heeft moeten doorstaan, ruzies die dag dagelijkse kost zijn, agressie dat het kind ziet, verslavingen die de kop op steken, zelfs moeten overleven, zoals zelf eten moeten zoeken in de kast want de persoon die een verslaving heeft laat deze dingen meestal achterrwege omdat de vloeistof belangrijker is dan het opvoeden van de kinderen.
Zo ook is er:
- Verwaarlozing,
- Niet wassen,
- Geen hygiene,
- Geen eten,
- Opsluiting,
- Agressie ten opzichte van het kind,
- Pedofilie
- Financiele redenen,
- Geen woonst hebben,
- Scholen die te ver van de woonst liggen,
- Enz....
Het is enorm belangrijk dat je je eigen kinderen betrekt in zoveel mogelijke transacties, activiteiten enz... om zo een goede samenwerking te kunnen verkrijgen, kinderen hebben vlug het gevoel hebben dat ze niet gewenst zijn en zeker wanneer je gevoelige kinderen hebt. Als je je eigen kinderen uitlegt wat uw beweegreden is geef je hun ook een sociale vaardigheid mee, kinderen volgen immers de ouders na, wat logisch is want deze zijn ook het model voor hun latere leven.
Erken hun gevoelens
Het kan een ingrijpende emotie teweegbrengen omdat kinderen soms geschokt kunnen zijn wat pleegkinderen kunnen meemaken, maak hun bewust dat pleegkinderen hulp nodig hebben dus ook van hun, kinderen kunnen een actief deel hebben aan de opvang van het pleegkind. Laat kinderen daarom ook vrijuit spreken over hun gevoelens, vraag desnoods aan de pleegdienst of ze een aantal tips hebben om deze in je leven te kunnen toepassen, daar dienen ze voor. Wanneer je zoon/dochter laat merken dat hij/zij er moeilijk mee heeft om het pleegkind te accepteren, zorg er dan voor dat beide elkaar beter leren kennen, ga rond tafel zitten, sleur eruit wat het kind erg vind, begin zelf met je eigen gevoelens op tafel te gooien, zo gaat zowel pleegkind als je zoon/dochter merken dat ze niet alleen zijn. De beste methode om teweten te komen wat er in je kind schuilgaat is door een gezelschapsspelletje te spelen, je gaat merken dat ze zo ontdekken dat er gelachen kan worden, maar ook gehuild, ernstige gesprekken kunnen ervan voortvloeien waar je eigen kind ook een aandeel kan hebben. Zo leren kinderen ook wat het is om in een team te functioneren en geeft hun dan weer meer zelfvertrouwen wanneer er dan ook naar hun geluisterd word.
Waar je zeker op moet letten
Let er echt wel op dat je je kind niet het gevoel geeft dat ze nu niets meer aan hun ouders hebben, probeer een evenwicht te zoeken, maak desnoods afspraken met hun, laat hun het papier ondertekenen zodat ze na een tijdje weten waar ze zich aan moeten houden,geef hun de zekerheid dat ze je ook mogen vertellen wanneer ze met dat gevoel zitten. Hoe lang is het geleden dat je je kind hebt vastgepakt en hebt gezegd dat je van hem/haar houd? En hoe zit het met het feit dat ze offers brengen om hun pleegzus of -broer ook mee op te vangen? Heb je hun daarmee geprezen? Zorg er ook voor dat je het pleegkind niet het gevoel geeft dat je je eigen kind voortrekt, kinderen maken hier gebruik van en spelen dit uit om zo hun zin te kunnen krijgen. Wanneer dit wel gebeurt gaat je pleegkind erop reageren vroeg of laat, en dan ga jij en je gezin daar nadelen mee krijgen, het gaat zich tegen je keren. Ok je hebt soms nu eenmaal heel moeilijke pleegkinderen, maar net dat daarom juist die communicatie met je hele gezin juist zo belangrijk is, zo vorm je een front met elk gezinslid en ga je het pleegkind niet het gevoel geven dat hij/zij een 5e wiel aan een kar is maar ga je juist laten zien hoe een samenhorigheid je gezin heeft waardoor hij/zij gaat zien hoe het anders moet. Vandaar dat het zo belangrijk is om je pleegkind niet achteruit te stoten en je eigen kinderen de voorrang te geven, dit om meerdere problemen te vermijden. Wees altijd heel eerlijk tegen je eigen kinderen maar ook tegen je pleegkinderen, laat hun weten dat dat de enigste manier is om zo de beste resultaten te kunnen bereiken. Dat betekent dus ook dat je ook eerlijk bent ook al heb je er als volwassenen moeilijk mee om dat te doen, soms kunnen zowel kinderen als pleegkinderen je manipuleren, laat dit echter niet toe, zo ga je alleen maar conflicten veroorzaken.
Wanneer moet je hulp inroepen?
Je mag niet vergeten dat je een pleegdienst achter je staan hebt om je verder te helpen ook om je tips te geven hoe je het beste met moeilijke situaties moet omgaan. Veel mensen vergeten dat pleeggezinnendienst er ook is om je te helpen met je eigen gezin en zeker wanneer je zelf kinderen hebt.""categorie;sociale sector ""
Tips
1. Ga regelmatig wandelen in een bos zodat er endorfine vrijkomt met zowel uw eigen kinderen als met pleegkinderen. Endorfine zorgt ervoor dat je je goed voelt wanneer deze in je hersenen worden aangemaakt, zo ga je altijd zorgen dat zowel jij als je pleegkind en eigen kind zich op zijn best voelen en gaan ze sowieso een betere band ontwikkelen.
2. Doe eens een spelletje s'avonds
3. Nodig indien het mogelijk is enkele vrienden uit met enkele familieleden op een barbeque, zo zien de kinderen dat er altijd respect word getoond aan beide zijdes.
4. Hou een wekelijks praat uurtje, hou het gezellig, koffietje, koekje, door dit te doen ga je merken dat je beide kinderen gaat helpen om opener te zijn tegen je.