Gedrag in de trein
Op stap met de trein
De laatste jaren is er in de trein steeds vaker sprake van asociaal gedrag. Er wordt steeds minder rekening gehouden met de medereizigers. Vaak gebeurt dit onopzettelijk en zijn we ons niet bewust van de irritaties die ons gedrag bij anderen oproept. Ook voor in de trein zijn er bepaalde voorschriften van gepast gedrag. Als wij ons allen aan deze voorschriften houden, zal het reizen met de trein een veel aangenamere ervaring zijn.
Gedragsvoorschriften
Er zijn bepaalde gedragsvoorschriften om het reizen met de trein voor jou en je medepassagiers zo soepel en gebruiksvriendelijk mogelijk te laten verlopen.
Bij het in- en uitstappen
- Als de trein stopt, horen mensen twee rijen te vormen. Hierbij hoor je zo dicht mogelijk bij de trein te staan. Ga niet naast de rij staan en ga ook niet voor de deuren van de trein staan.
- Laat alle passagiers eerst uitstappen. Zij maken ruimte voor jou. Kom je zelf aan op het station? Stap meteen uit als de trein stilstaat of sluit je aan in de rij met mensen die willen uitstappen. Zo voorkom je dat je in de stroom mensen terechtkomt die de trein ingaat.
- Houd altijd netjes het coupédeurtje open voor de persoon achter je. Het is erg vervelend als iemand het deurtje gewoon loslaat en jij het moet opvangen. Bedank netjes als iemand dit voor jou doet.
- Als je bent ingestapt, loop je meteen zover mogelijk door naar het midden van de coupé. Als het druk is, kunnen in ieder geval alle mensen mee. Als je meteen blijft stilstaan, is er veel loze ruimte in de trein.
Tijdens de reis
- Sommige mensen vinden het fijn om hun tas op de stoel naast zich te zetten. Dit is geen enkel probleem maar als je iemand aan ziet komen die wellicht op zoek is naar een zitplek, is het wel netjes om je tas vast weg te halen.
- Gebruik je telefoon alleen als het echt nodig is en voer de gesprekken op discrete toon. Zet altijd je beltoon uit als je de trein instapt. De trein is niet de juiste plek om je sociale contacten al bellend bij te houden.
- Veel mensen luisteren graag naar muziek gedurende hun reis. Geen probleem, maar zorg wel dat je medereizigers er geen last van hebben. Gebruik dus altijd een koptelefoon en zet het volume niet te hard. Zet je koptelefoon af als de conducteur langskomt om je kaartje te controleren.
- Make-up aanbrengen in de trein is prima. Maar het gebruik van sterk ruikende producten zoals deodorant, parfum of nagellak (remover) is echt niet vriendelijk tegenover je medepassagiers. Probeer hier dus altijd rekening mee te houden.
- Ben je met een groepje op stap? Dan kun je al snel geanimeerde gesprekken hebben. Probeer hierbij wel altijd het volume binnen de perken te houden. Er zitten namelijk veel mensen in de trein die een boek willen lezen, nog wat huiswerk maken of een dutje willen doen.
- Sta je zitplaats altijd af als er oudere mensen of invalide mensen de trein binnenkomen.
Kleine moeite
Door een klein beetje rekening met elkaar te houden, kan een treinreis van een frustrerende ervaring in een prettige ervaring veranderen. Het is per slot van rekening een kleine moeite om beleefd en vriendelijk te zijn. Tenslotte waarderen we het ook als mensen dat voor ons doen.