Mobiele telefoon etiquette
Opkomst mobiele telefonie
De mobiele telefoon heeft in de afgelopen tien jaar een enorme opkomst beleefd. Zo'n tien jaar geleden hadden alleen zakenmannen een mobiele telefoon op zak. Tegenwoordig kunnen de meeste mensen niet meer zonder hun mobiele telefoon. Sommige mensen lijken zelfs wel vergroeid met hun mobieltje. Deze mensen bewegen zich al bellend of sms'end door het verkeer. Vaak tot grote ergernis van andere mensen in het verkeer. Maar wat zijn nu eigenlijk de beleefdheidsvormen met betrekking tot mobiele telefonie?
Mobiele etiquette
Ook voor het gebruik van mobiele telefoons bestaan opvattingen over wat beleefd en onbeleefd is. De reden dat deze opvattingen vaak genegeerd worden, is meestal omdat mensen niet op de hoogte zijn van het bestaan van deze opvattingen. Irritaties worden dus vaak veroorzaakt door onwetendheid in plaats van kwade opzet. Toch spreken sommige opvattingen redelijk voor zich. De mobiele etiquette luidt als volgt:
- Als je met iemand in gezelschap bent, leg je je mobiele telefoon nooit op tafel. Laat je mobieltje gewoon in je zak of in je tas zitten. Hiermee geef je namelijk je prioriteiten aan. Als je je mobiele telefoon op tafel legt, geef je als het ware aan dat je niet met je volledige aandacht bij je gesprekspartner zit.
- Onderbreek nooit een (telefonisch) gesprek voor een inkomende beller. Bel de persoon terug als het gesprek afgelopen is. Vermoed je dat het een belangrijk telefoontje is? Vraag dan aan je gesprekspartner even toestemming om op te nemen. Je gesprekspartner zal vrijwel altijd instemmen maar door toestemming te vragen toon je wel respect voor je gesprekspartner.
- Bel niet in winkels en al helemaal niet als je aan de kassa staat. Probeer ook het gebruik van je mobiele telefoon op straat en openbare ruimtes te beperken. Houd de noodzakelijke gesprekken in het openbaar zo kort en zakelijk mogelijk.
- Houd het volume van je gesprek ten alle tijden op een redelijk niveau. Er zit op elke mobiele telefoon een knopje waarmee je het volume van het gesprek kunt aanpassen. Draag eventueel een oortje als het omgevingsgeluid je stoort. Zet je mobieltje nooit in het openbaar op de speaker.
- Zet je telefoon tijdens voorstellingen, presentaties en optredens uit. Ook in de bioscoop is het niet nodig om je telefoon aan te hebben. Als je toch altijd bereikbaar wilt zijn, moet je in ieder geval je beltoon uit zetten.
- Mensen die al wandelend in het verkeer aan het sms'en zijn, vormen niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen een gevaar. Het is dan ook geen wonder dat veel mensen zich erg aan deze gewoonte irriteren. Wacht met sms'en totdat je ergens stil kunt staan of ergens kunt gaan zitten.
Sociaal gebaar
Asociaal gedrag met de mobiele telefoon is voor veel mensen een doorn in het oog. Bovendien lijkt dit gedrag de laatste jaren steeds meer voor te komen. Vooral het onderbreken van een gesprek voor een telefoontje, luidruchtige gesprekken en het lopend sms'en wekken veel ergernis op. Jammer, want vaak is dit soort gedrag helemaal niet nodig en zelfs goed te vermijden. Met een aantal kleine gebaren en aanpassingen in je gedrag kun je heel gemakkelijk rekening houden met de mensen in je omgeving.