Hoe goed te luisteren naar anderen
Een luisterend oor voor andere
Hoe kan het dat sommige mensen beter kunnen luisteren dan andere? Hoe kunnen we leren luisteren naar andere met onze volledige aandacht. Er zijn een aantal dingen die we kunnen doen om altijd goed te doen en er zijn ook een aantal dingen die we kunnen vermijden.
Twaalf tips om goed te luisteren
- Luister met interesse en je volle aandacht.
Zet de muziek op zacht of uit. Zet de televisie, telefoon en computer uit. Dit zorgt allemaal voor afleiding. Het maakt niet uit of je 5 minuten of twee uur aan een persoon besteedt, doe het niet half half. Dit brengt de boodschap over dat je je aandacht bij het gesprek is en dat wat er gezegd wordt belangrijk is.
- Blijf goed luisteren.
Dit is misschien een open deur, maar wat ik hiermee wil zeggen is; Blijf goed luisteren totdat de ander helemaal klaar is, spreek niet voor je beurt. Wanneer je steeds gaat nadenken wat je tegen de ander wilt zeggen, dan ben je niet echt aan het luisteren. Vul een stilte niet met een opmerking, het is af en toe ook goed om het niet uit te spreken en in gedachten te houden.
- Stel vragen en herhaal wat je hoort
Door vragen te stellen geef je aan dat je geïnteresseerd bent en het geeft ook aan of je de ander begrijpt. Door open vragen te stellen moedig je de ander aan om door te praten en zelf begrijp je het gesprek ook goed. Op deze manier hou je het gesprek gefocust en blijft het gesprek duidelijk.
- Zorg dat je open houding hebt
Hou oogcontact zonder te staren. Sta of zit met een open of een uitnodigende houding. Frons niet, vouw je armen niet voor je borst, tik niet met je vingers of tenen en kijk vooral niet op je horloge. Dit zijn allemaal tekenen van ongeduld. Als je zegt geïnteresseerd te zijn, laat dit dan ook zien via lichaamstaal.
- Zorg dat je toon en je stem geinteresseerd overkomen
Praat op een rustige, ontspannen toon. Gebruik woorden uit die de ander niet veroordelen of te luchthartig zijn. Door kritiek te leveren kan de ander het vertrouwen in je verliezen en niet meer verder willen praten. Goed luisteren houdt niet in om je punt te maken of te bewijzen dat je gelijk hebt. Beschaam het vertrouwen van iemand niet door zo hoognodig je mening te geven, sarcastisch te doen of de persoon in twijfel te trekken.
- Laat emoties toe
Wanneer iemand je iets belangrijks verteld kan dat gepaard gaan met schreeuwen, huilen, lachen of een ander emotie. Onderbreek die persoon niet, maar geef genoeg ruimte zodat het allemaal eruit kan zonder een gevoel van schaamte. Emoties op deze manier uiten zijn erg belangrijk en nuttig.
- Reageer niet te emotioneel
De enige juiste reactie naar andermans problemen is belangstelling en bezorgdheid. Onverschilligheid of verveling van uw kant zal iemand snel stil krijgen. Vijandigheid of andere emotionele reacties kan er naar toe leiden dat de andere persoon denkt dat je overstuur bent geraakt door hun problemen. Laat nooit iemand anders problemen jouw probleem worden.
- Geef geen suggesties of advies
Antwoorden of oplossingen hoeven niet altijd goed te zijn, tenzij ze afkomstig zijn van de persoon waar je naar luistert. Zelfs als iemand vraagt naar antwoorden op hun problemen, is het beter voor hun dat ze hun eigen oplossingen vinden. (Hiermee wordt ook voorkomen dat je niet de schuld krijgt als de oplossing niet goed is, ook al bedoelde je het goed).
- Praat niet over jezelf
Begin niet over je eigen ervaringen te praten, het kan ervoor zorgen dat de ander zich erdoor kleiner voelt en niet meer wil praten of zijn of haar problemen. Onthoudt, wanneer vol en in vertouwen met je praat is het vaak om op diep persoonlijk niveau erken dat het gesprek over de ander gaat en niet over jou.
10. Doorbreek patronen Wraakzuchtige of met haat gevulde gevoelens kunnen wel eens naar voren komen bij iemand die problemen heeft, moedig deze niet aan. Goed luisteren houdt niet in dat je de haat van een ander moet verdragen. Door open vragen te stellen kan je het patroon van hatelijke opmerkingen verbreken en komen tot de echte problemen.
11. Geef complimenten. Iedereen is wel eens gekwetst in situaties waarin ze zijn uitgelachen of gekleineerd. Het is belangrijk dat je het probleem kan scheiden van de persoon en hun respecteert ongeacht wat hun probleem is.
12. Het einde van een gesprek. Als je hebt geluisterd naar een uitstorting van diepgewortelde gevoelens en emoties, breng het gesprek dan eerst op een lichter niveau alvorens het te sluiten. Praat even over het weer, films of een ander koetjes en kalfjes gesprek. Dit zorgt ervoor dat de negatieve gedachtes en gevoelens van de andere persoon minder worden en de positieve gedachtes de overhand krijgen.
Goed luisteren is een van de mooiste cadeaus die we kunnen schenken.