Sociale omgang: begroeten

Sociale omgang

Stel, je hebt een nieuwe baan en tijdens een rondje over de afdeling word je aan iedereen voorgesteld. Hoe moet je je dan gedragen? Geef je iedereen een hand of is dat niet nodig? Zelfs in een vrij land als Nederland zijn we gebonden aan rituelen tijdens een begroeting. Volg je deze rituelen niet dan word je al gauw gezien als onbeleefd en respectloos. Deze rituelen hebben dus te maken met onze normen en waarden. Als je beleefd en respectvol bent, begroet je iemand op de sociaal geaccepteerde manier. Er zijn in Nederland verschillende gangbare vormen van begroetingen. Maar wanneer gebruik je welke begroeting? 

Begroetingvormen

Het doel van een groet is het tonen van respect en vriendelijkheid. Zelfs als je elkaar niet kent, is het in sommige gevallen normaal om elkaar te begroeten. De volgende vormen van begroetingen zijn in Nederland het meest gangbaar.

Een verbale groet

Een verbale groet houdt geen lichamelijk contact in. Een verbale groet gebruik je bijvoorbeeld als je 's ochtends op je werk komt of als je een kennis tegenkomt op straat. Deze groet gebruik je ook bij oppervlakkige contacten zoals bij de buschauffeur of als je de spreekkamer van een huisarts binnenloopt. In kleinere dorpen is het normaal om iedereen die je op straat tegenkomt te begroeten. In grotere steden word je al snel vreemd aangekeken als je dit doet. Bovendien kun je wel aan de gang blijven.

Het handen schudden

Het handen schudden komt in Nederland het veel voor. Met handen schudden wilden mensen vroeger waarschijnlijk aantonen dat ze geen wapens in hun handen hadden. Het is een formele begroeting. Dit ritueel gebruik je bijvoorbeeld als je voor het eerst aan iemand wordt voorgesteld. Ook bij het doen van zaken wordt er regelmatig de hand geschud. Kom je op een verjaardag of een bijeenkomst en ken je een aantal personen niet? Dan geef je deze personen een hand en stelt je voor. Onlangs is er een onderzoek gedaan naar de perfecte handdruk. Het idee hierachter is dat een handdruk veel van je persoonlijkheid weggeeft. Met de perfecte handdruk maak je meteen een goede indruk. De basisprincipes van goede handdruk zijn simpel. Geef met je rechterhand een stevige handdruk, glimlach en houd oogcontact met de persoon.

De kus op de wang

Een kus op de wang is een meer persoonlijke vorm van begroeting. Deze vorm van begroeting gebruik je bij personen die je al wat beter kent en met wie je op goede voet staat. Zakelijk wordt deze begroeting weinig gebruikt. Er worden meestal drie en soms een of twee kussen op de wang gegeven. De kussen zijn oppervlakkig. Bij de kus op de wang mogen de schouders en armen worden aangeraakt. Verdere contact tussen het lichaam is ongebruikelijk. Meestal kussen mannen alleen vrouwen. Vrouwen kussen zowel mannen als vrouwen. Er zijn geen regels voor aan welke kant je met kussen begint. Dit kan daardoor nog wel eens voor genante situaties zorgen. Let altijd goed op welke kant de ander opgaat.

Een kus op de mond

Een kus op de mond is een vrij intieme manier van begroeten. Doorgaans wordt deze vorm van begroeten alleen door geliefden of zeer goede vrienden gebruikt. Ook ouders kussen hun (kleine) kinderen wel eens op de mond.

Een omhelzing

Omhelzen wordt vrijwel alleen bij familie en goede vrienden gedaan. Bij een omhelzing komen de lichamen met elkaar in contact. Mensen doen dit doorgaans alleen bij mensen die ze volledig vertrouwen. Deze vorm van begroeting wordt vaker in de intieme sfeer gebruikt en niet zo snel in het openbaar.

Tot slot

Bij twijfel over de juiste begroetingsvorm kun je het beste een hand geven. Over het algemeen is dit een erg breed geaccepteerde vorm van begroeting. Als je iemand beter leert kennen, wordt er op een gegeven moment overgestapt op de kus op de wang. Doorgaans wordt hier het initiatief van de vrouw afgewacht als is dit niet altijd het geval.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden