Omgaan met jaloezie

Jaloezie

35697.jpegJaloezie is een emotie of gemoedstoestand waarbij men wenst iets te krijgen wat een ander heeft, of waarbij men wenst dat de ander iets niet had gekregen. Niemand geniet van het gevoel die jaloersheid teweeg brengt. Toch is jaloezie een onvermijdelijke emotie die vrijwel iedereen van ons ooit wel eens zal ervaren. Het probleem van jaloezie is niet dat het van tijd tot tijd komt, maar wat het met ons doet als we er niet in slagen om ermee om te gaan. Het kan angstaanjagend zijn om te ervaren wat er gebeurt als we onze jaloezie toelaten om ons te overwinnen. Daarom is het belangrijk dat we begrijpen waar onze jaloerse gevoelens daadwerkelijk vandaan komen en hoe je met jaloezie op een gezonde manier kan omgaan is de sleutel tot zoveel gebieden van ons leven van onze interpersoonlijke relaties tot onze carriere naar onze persoonlijke doelen.

Hoe ontstaat jaloezie?

Jaloezie is een manifestatie van onze angsten

Bij jaloezie geven we vaak de schuld aan externe factoren. Je partner gaat vreemd, je hebt hard gewerkt om jezelf te bewijzen, maar je vervelende collega krijgt de promotie die je zo graag wilde... Maar waar we meestal niet bij stilstaan, is dat jaloezie van binnen komt. Het kunnen alleen jouw gevoelens zijn die tot jaloezie leiden. Meestal is dit het gevolg van een slecht zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen. De emotie die tot jaloezie leidt, is angst. De angst om je geliefde te verliezen, de angst om minder goed te zijn dan anderen, de angst om minder mooi te zijn dan anderen, de angst om je baan te verliezen, de angst om minder succesvol dan een ander te zijn... Al deze (en nog veel meer) angstgevoelens leiden tot jaloezie.

Wat kunnen de gevolgen van jaloezie zijn?

Jaloezie kan in feite alleen ongewenste gevoelens oproepen zoals:

  • Negatieve gedachten
  • Vijandige gevoelens
  • Zelfkritiek
  • Suïcidale gedachten
  • Onzekerheid
  • Wraakgevoelens
  • Teleurstelling
  • Verdriet
  • Spijt

Tips om jaloezie te voorkomen

  • Stop controlegedrag. Verwacht niet dat je partner 24/7 aandacht voor je kan hebben en verwacht ook niet dat je vrienden of familie op ieder gewenst moment zin of tijd hebben om samen met jou te zijn. Anderen hebben recht op hun eigen leven en respecteer dit.
  • Test je partner niet uit. De basis van een goede relatie hoort o.a. vertrouwen te zijn. Lukt het je niet om je partner te vertrouwen? In sommige gevallen zegt dit meer over jouw angsten dan over je partner!

Tips om met jaloezie om te gaan

  • In de eerste plaats is het belangrijk om voor jezelf toe te geven dat je jaloers bent. Veel mensen schamen zich voor hun jaloerse gevoelens en proberen ze weg te stoppen. Hierdoor kan de jaloezie alleen onnodig langer aanhouden. Verbetering begint als je eerlijk durft te zijn.
  • Ben je emotioneel afhankelijk van je partner. Zorg dan voor genoeg andere sociale contacten en bezigheden. Op deze manier gun je je partner wat vrijheid en zal je minder snel jaloers zijn als je partner op een bepaald moment geen tijd voor je heeft.
  • Werk aan je zelfvertrouwen. Laat je eigenwaarde nooit afhangen van je partner, familie of vrienden. Een goed zelfvertrouwen zal de jaloerse gevoelens doen verminderen.
  • Wees realistisch. Is jouw jaloerse gevoel wel terecht? Stel je niet te veel eisen aan je partner of vrienden?

Lukt het niet om van je jaloezie af te komen?

Houden je jaloerse gevoelens voor jouw gevoel veel te lang aan? Ga dan in psychotherapie. Dit kan je veel nieuwe inzichten geven waardoor je sneller van je jaloerse gevoelens kunt afkomen.

Tot slot: emotionele volwassenheid

Er is geen twijfel dat het een zekere mate van emotionele volwassenheid nodig heeft om te gaan met de vele gevoelens rondom jaloezie. Het is een bereidheid om onze kritieke innerlijke stem uit te dagen en alle onzekerheden die het genereert. Het vereist ook wilskracht om zich te verzetten tegen onze impulsieve jaloerse reacties. Maar wanneer we deze kracht in onszelf ontwikkelen, realiseren we dat we veel sterker zijn dan we denken. Door ons zelf te leren hoe met jaloezie om te gaan, worden we rustiger in onszelf en in onze relaties.