Heb jij een sterke relatie
Relatie
Het opbouwen van een goede relatie kost tijd en moeite maar uiteindelijk krijg je er veel voor terug. Een goede relatie wordt over het algemeen sterker naarmate de tijd verstrijkt en jullie steeds meer met elkaar delen. Ook in een goede relatie ontstaan ruzies en spanningen. Dat hoort bij het leven en wilt niet automatisch zeggen dat jullie geen sterke relatie hebben. Maar welke kenmerken heeft een sterke relatie dan wel?
Kenmerken van een sterke relatie
Een sterke relatie heeft een aantal eigenschappen die kenmerkend zijn voor een sterke relatie. Over het algemeen voldoet een sterke relatie aan de volgende kenmerken:
- Vertrouwen. Vertrouwen is wellicht het belangrijkste aspect van een sterke relatie. Dit vertrouwen is erop gebaseerd dat je partner in goede en in slechte tijden voor je klaarstaat. Vertrouwen betekent ook dat je ervan uit gaat dat jullie elkaar niet met opzet zullen kwetsen, gebruiken of benadelen. Vertrouwen betekent dat jullie altijd het beste met elkaar voor hebben. Omdat wij mensen zijn, zullen we het vertrouwen van onze partner altijd wel eens beschamen. Belangrijk is dat je dit nooit met opzet doet.
- Vrijheid en eigen identiteit. In een sterke relatie accepteren jullie elkaars zwakke punten of minder prettige eigenschappen. Je houdt van je partner als geheel en niet van specifieke eigenschappen. In een sterke relatie hebben beide partijen de ruimte om zichzelf te kunnen zijn en kunnen beide partijen aan hun eigen identiteit vasthouden.
- Verbondenheid. In een goede en sterke relatie voelen beide personen zich met elkaar verbonden. Er is sprake van een zekere mate van saamhorigheid. Je hoort er plezier in te vinden om tijd met je partner door te brengen en samen te praten. Het uiten van gevoelens neemt hierbij een belangrijke plek in.
- Seksualiteit. Een goed seksleven is een belangrijk aspect binnen een relatie. Jullie seksuele relatie is niet alleen plezierig en bevredigend maar zorgt ook voor een sterk gevoel van intimiteit.
- Communicatie. Communicatie is belangrijk om niet langs elkaar heen te leven. Ook moeten problemen worden besproken en samen worden opgelost. Communicatie is een manier om elkaar te leren kennen, gevoelens en gedachten te uiten en afspraken te maken. Ook conflicten moeten op een goede manier verlopen. Frustraties op elkaar afreageren is geen goed teken.
- Geloven. In een sterke relatie gaan jullie er allebei vanuit dat jullie voor altijd bij elkaar blijven. Dit heeft ook met een zekere mate van vertrouwen te maken. Jullie geloven dat je de partner hebt gevonden met wie je de rest van je leven wilt delen. Als je hiervan uitgaat, kun je erop rekenen dat jullie een sterke relatie hebben.
- Geschiedenis. Een lange tijd van gezamenlijke ervaringen zal een relatie steeds sterker maken. Jullie levens raken meer en meer met elkaar verbonden en jullie delen steeds meer geschiedenis samen.
- Vriendschap. In een sterke relatie is sprake van vriendschap. Je kunt het goed vinden met je partner en wilt graag bij elkaar zijn. Er is sprake van wederzijdse waardering en respect. Ook voel je je vaak goed over jezelf in een relatie. Als jullie je gelukkig voelen met het feit dat jullie samen een relatie hebben, kun je ervan uitgaan dat jullie nog lang bij elkaar blijven.
Pieken en dalen
Relaties bestaan, net als het leven, uit pieken en dalen. Soms heb je goede tijden en soms heb je slechte tijden. Ook in de slechte tijden moeten jullie voor elkaar klaarstaan. Vaak is het goed om je te realiseren dat ook de dalen maar tijdelijk zijn. Er komt vanzelf weer een piek waardoor jullie weer helemaal gelukkig zijn.