Hoe beter te communiceren in een relatie
Relatie en communicatie
Een relatie met een echtgenoot of levenspartner is wat ons leven verrijkt en betekenis geeft. Dit is de persoon waarmee we alles willen delen, onze dromen, intieme verlangens, pijn, teleurstellingen en prestaties. Een relatie handhaven kan een uitdaging zijn vooral als een van de individuen niet goed kan communiceren. Een goede communicatie is een van de belangrijkste factoren in een goede en lange relatie. Wanneer we in staat zijn om goed te communiceren en het gevoel hebt dat de ander je begrepen heeft wat je hebt gezegd dan zal de relatie blijven groeien.
Ontwikkelen van communicatie vaardigheden
Er zijn 3 belangrijke vaardigheden die zorg dragen voor een goede communicatie met je partner.
De eerste is timing (weten wanneer de juiste tijd is om te beginnen).
De tweede is communiceren zonder dat de ander in de verdediging hoeft te komen.
De laatste is om de beurt praten en luisteren.
Deze drie communicatieve vaardigheden zullen ten goede komen voor het houden van een goede relatie.
Timing is alles
In een relatie is timing zeer belangrijk wanneer u probeert om te communiceren met uw partner en u wilt dat er naar u geluisterd wordt.
Als u het niet vraagt dan bestaat de kans dat er niet geluisterd wordt. Respecteer uw partner, door eerst te vragen of het een goede tijd is om te praten. Een gesprek of discussie is nutteloos wanneer de ander niet bereid is om te luisteren. De andere kan een lange dag hebben gehad of is niet in de juiste stemming om te praten. Vraag uw partner wanneer het wel een goede tijd is om te praten en hou u daaraan vast.
Actief luisteren
Wanneer u actief luistert naar de andere persoon, kijk degene dan in de ogen en geef hem uw volle aandacht.
Dit betekent ook dat u niet ongeduldig wordt of de onder breekt tijdens het gesprek. Luister naar de ander zonder te oordeelen, ook dat is een onderdeel van goede communicatie. Zodra u een oordeel vergt over de ander, dan bent u gestopt met actief luisteren.
Voorbeeld: Uw partner verteld de reden dat hij niet geholpen heeft met de afwas is omdat ze het gevoel hebben dat ze het toch nooit goed doen. Hier kunt u het interpreteren alsof uw partner u een excuus geeft, maar als u geluisterd had zonder te oordelen dan zou u openstaan voor het gene wat daadwerkelijk gezegd wordt. Herhaal is hier belangrijk, u kan zeggen ‘Klopt het dat je zegt dat je de afwas niet wil doen omdat ik je het gevoel geef dat je het toch nooit goed doet?’
Door te herhalen geeft u aan dat u weldegelijk geluisterd heeft naar wat de ander zegt. De ander voelt zich prettig omdat er geluisterd wordt en er bestaat de kans dat er nog meer verteld wordt.
Als een persoon aan een ander probeert te vertellen hoe hij\ zij zich voelt en de ander persoon herhaald wat er wordt gezegd, dan laat het zien dat er is geluisterd en begrijpt wat er is gezegd.
Geef uw partner niet het gevoel dat hij\ zij zich moet verdedigen
Dit geldt voor elke voor van communicatie met wie u ook praat.
Wanneer u een zin begint met ‘Je hebt dit gedaan’ of ‘ik hou er niet van dat’ dan zal de ander meteen de verdediging opzetten en elke kans op een goed gesprek is gevlogen. De kunst van goede communicatie is om de andere persoon actief te laten luisteren zonder dat die het gevoel heeft om zichzelf te verdedigen.
Dit kan worden bereikt door te praten over hoe uw gevoelens. Niemand kan daar namelijk iets over zeggen, want ze zijn van jezelf. Voorbeeld; ‘Ik voel me gekwetst als je me niet helpt met de afwas. Het geeft me het gevoel als het je niet uitmaakt’. In plaats van ‘Waarom ga je niet helpen met de afwas of ‘Je moet me helpen met de afwas’.
Wanneer gepraat wordt over gevoel in plaats van schuld dan krijgt de ander geen schuldgevoel. Hierdoor wordt een gesprek gevormd waarbij mensen eerlijker voor de dag komen.
Praat vanuit uw hart en gevoel.