Tips om beter om te gaan met jaloezie in een open relatie

Omgaan met jaloezie in een open relatie

In een open relatie is jaloezie vrijwel onvermijdelijk. Zelfs de meest flexibele personen krijgen op een bepaald moment meestal wel te maken met onzekerheid, twijfels en jaloezie binnen een open relatie. Door je oude overtuigingen overboord te gooien, kun je echter van deze jaloezie af komen en je meer richten op je relatie.

Overtuigingen die jaloezie veroorzaken in een open relatie

"Als mijn partner echt van me hield, zou hij niet verlangen naar een (seksuele) relatie met iemand anders"

Deze overtuiging is in veel open relaties terug te vinden en dit is ook niet zo vreemd. In een relatie wil je je immers graag speciaal en geliefd voelen. Maar deze overtuiging is slechts een kwantitatieve kijk op liefde omdat het mogelijk is om op verschillende manieren van mensen te houden. Dat je partner ook in een (seksuele) relatie is betrokken met een ander, wil niet zeggen dat hij of zij jou minder aantrekkelijk vindt of minder van jou houdt. Bovendien ben je in een open relatie vrij om zelf ook een relatie te hebben met een ander.

"Als ik een goede partner was, zou mijn partner genoeg hebben aan alleen mij"

Achter deze overtuiging schuilt vaak een hoop onzekerheid, omdat je in dit geval bang bent dat je geen goede partner bent en dat je partner daarom behoefte heeft aan een extra relatie met iemand anders. Wanneer je je echter realiseert dat het mogelijk is om in meerdere personen tegelijk geïnteresseerd te zijn (daarom heb je immers voor een open relatie gekozen), zul je merken dat deze onzekerheid zal verdwijnen.

"Het is niet mogelijk om van meerdere personen tegelijkertijd te houden"

Deze overtuiging komt voort uit het geloof dat er een eindige bron van liefde is. Daarom lijkt het in dit geval dat je partner automatisch minder van jou houdt, omdat hij of zij ook van een ander houdt. Dit is een overtuiging die je niet gemakkelijk van je af kunt zetten, met name als je voelt dat je niet genoeg liefde, tijd, genegenheid, seks of aandacht van je partner krijgt.

Nieuwe overtuigingen om jaloezie binnen een open relatie te voorkomen

Elk van de bovenstaande overtuigingen is gebaseerd op angst. Angsten overwinnen kost tijd en moeite. De eerste overtuiging komt erop neer dat je bang bent om niet geliefd te zijn en om verlaten te worden. Bij de tweede overtuiging voel je je onzeker over jezelf als partner en bij de derde overtuiging ben je bang dat je de liefde van je partner als het ware moet delen met een ander. Deze oude overtuigingen kun je echter geleidelijk vervangen door onderstaande overtuigingen die je verlangen naar een open relatie omarmen en ondersteunen.

"Mijn partner houdt zo veel van me dat hij of zij onze relatie wil uitbreiden en verrijken"

Als jullie beiden ook een relatie hebben met een ander, zul je zien dat deze nieuwe relatie je andere relatie op een interessante manier kan verrijken en dat jullie er beiden alleen maar sterker uit zullen komen.

"Mijn relatie is zo stabiel dat we elkaar genoeg vertrouwen om een open relatie met elkaar aan te gaan"

Iedere relatie dient (onder andere) op vertrouwen te zijn gebaseerd, dus ook een open relatie! Als beide partners elkaar volledig vertrouwen en van elkaar houden is het goed mogelijk om er nog een relatie naast te hebben. Als je klaar bent voor een open relatie zal het niet voelen alsof je partner vreemd gaat.

"Er is genoeg liefde voor iedereen"

Er is een overvloed aan liefde in de wereld en er is genoeg voor iedereen. Dat je naast je partner ook van een ander houdt, wil niet zeggen dat je minder van je partner houdt en vice versa! In een open relatie kun je dus net zoveel van elkaar houden als in een monogame relatie!

Link

Lees ook het artikel omgaan met jaloezie.