Waarom groeien koppels uit elkaar

Het begin van het einde

Swingen.jpg

In het begin van een relatie lijken jullie wel voor elkaar gemaakt. Vaak zien we dan de minpunten van onze partner niet en loopt alles op wieltjes. Als er na verloop een breuk of scheiding volgt zegt men vaak dat men uit elkaar gegroeid is. Er is geen sprake van ontrouw en er is misschien zelfs geen ruzie. Maar de afstand tussen beide partners is groter dan toen ze net samen waren. Hoe kon dit gebeuren en kan je er iets aan doen?

Sleur in een relatie

Sleur is nefast voor elke relatie. Maar je mag sleur niet verwarren met routine. Je kan het een beetje vergelijken met liefde en verliefdheid. Als de eerste vlinders in de buik plaats moeten maken voor een warm en veilig gevoel noemt men dat liefde. Zo kun je ook routine bekijken, je kent mekaar en kunt op elkaar rekenen. Je komt als het ware thuis bij elkaar. Maar dit comfortabel gevoel kan wel veranderen in sleur als je elkaar niet meer als liefdespartner gaat behandelen. Dan leef je eigenlijk samen als broer en zus. Zodra de passie verdwijnt en er geen communicatie of een liefdevol seksleven meer is, loert de sleur om de hoek en zet je je relatie op het spel.

Is jouw relatie in een sleur terechtgekomen en wil je hier graag uitkomen? Wil je je oude seksleven weer terug, weer samen genieten, de passie weer terughalen?

Wat kun je eraan doen?

Je mag je partner of je relatie nooit vanzelfsprekend vinden. Denk eraan waarom je voor elkaar gekozen hebt. Toon regelmatig dat je elkaar graag ziet, vaak is een kleine attentie genoeg. Werk dus aan je relatie en de passie volgt vanzelf. Dit doe je best door terug te doen zoals in de begintijd toen jullie verliefd werden. Ga samen dingen doen zoals sporten, een romantische of ondeugende date, neem samen ene bad,... Doe leuke dingen zodat jullie samen kunnen ontspannen en genieten.

Druk, druk ,druk

Een andere valkuil waardoor koppels uit elkaar groeien is de drukte. Je job vraagt veel tijd en energie en dan moeten er misschien ook nog kinderen opgevoed worden. Het is niet simpel om dan nog tijd voor mekaar te maken. Je handelt wel samen de dagdagelijkse gebeurtenissen in het huishouden en het gezin af, maar omdat ook het werk zoveel tijd opslokt blijft er niets meer over voor jullie tweetjes. Zo dreigt de passie stiekem uit jullie relatie te sluipen. Voor je goed en wel beseft zijn de kids het huis uit en woon je samen met een vreemde.

Wat kun je eraan doen?

Bespreek alles samen, spreek over wij in plaats van jij moet de kinderen halen want ik heb een vergadering. Probeer zulke dingen als koppel op te lossen. Maak af en toe ook eens tijd voor een intiem moment waar jullie niet over het werk of over de kinderen moeten spreken. Een weekendje weg als koppel kan wonderen verrichten, als je er maar geen problemen van thuis wilt oplossen. Genieten is dan de boodschap.

Communicatie

Het enige dat helpt om problemen op te lossen is erover praten. Als je je problemen niet meer kan uitpraten stapelen irritaties zich op. Op den duur ga je je partner enkel zien als een levenspartner en bespreek je alleen nog praktische dingen. Op die manier groei je vanzelf uit elkaar. Als er dan praktische dingen wegvallen lijkt ook de relatie geen zin meer te hebben.

Wat kan je eraan doen?

Hier kunnen we heel kort zijn, praat erover. Na een ruzie hoef je niet alles direct uit te praten, soms is iemand zo kwaad dat hij even een time-out wil. Maar ga zeker niet slapen of vertrek niet met ruzie. Vaak is er dan 's morgens een nog grotere kloof tussen jullie beiden om een gesprek aan te vatten.

Conclusie

Een relatie is niet altijd gemakkelijk. Maar het gevaar om uit elkaar te groeien, ook al woont men samen, loert om de hoek. Werk eraan en praat erover. De partner waarop je verliefd werd is misschien ook niet meer dezelfde persoon als vroeger. Je moet als koppel samen evolueren.