Alles over relatietherapie

Relatietherapie

Soms loopt je relatie niet zo lekker meer. In iedere relatie komt ruzie en ergernis voor, maar bij sommige stellen loopt het zo hoog op dat ze er zelf niet meer uit komen. Uiteindelijk komen ze voor de keuze te staan of ze beter uit elkaar kunnen gaan of dat ze als laatste redmiddel hulp van buitenaf in schakelen. In het laatste geval kan een stel dan in relatietherapie gaan. Samen met een relatie therapeut wordt gekeken naar de problemen in de relatie en hoe deze opgelost kunnen worden. Wat wil je allemaal weten over relatietherapie?

Wanneer kan je in relatietherapie gaan?

Er ligt een hoge drempel om in relatietherapie te gaan. Veel stellen schamen zich voor hun problemen en het feit dat ze er zelf niet uit kunnen komen. Het blijft toch lastig om je problemen bij een relatie therapeut op tafel te gooien. Veel stellen gaan pas in relatietherapie als ze echt geen andere uitweg meer zien. Toch kan het juist goed zijn om al eerder in relatietherapie te gaan. Wanneer er een probleem is in een relatie wordt dit probleem vaak alleen maar groter. Een klein probleem is makkelijker op te lossen dan een groot probleem.

Eigenlijk kan je met al je relatie problemen in relatietherapie gaan. De meest voorkomende problemen in een relatie zijn:

  • Veel ruzie
  • Ergernissen
  • Meningsverschillen
  • Jaloezie
  • Vreemdgaan
  • Van elkaar vervreemden
  • Sexuele problemen.

Hoe werkt relatietherapie?

Het is verkeerd gedacht dat een relatietherapeut alle problemen wel oplost. Als stel moet je samen ook veel tijd en energie in je therapie steken. Wanneer je in relatietherapie gaat wordt er eerst gekeken wat de problemen zijn. Bij veel relatieproblemen begint het klein en worden de problemen steeds groter. Het doel van relatietherapie is om dit patroon te doorbreken. Veel stellen weten niet meer hoe ze normaal met elkaar moeten omgaan en brengen alles negatief. Een relatietherapeut helpt erbij om weer samen te communiceren en problemen beter aan te pakken.

Het is niet de bedoeling van relatietherapie om elkaar te gaan lopen zwart maken. Het is heel makkelijk om te zeggen wat de ander allemaal verkeerd doet, maar bij relatietherapie wordt er ook gekeken naar je eigen rol. Problemen maak je samen dus je moet er ook samen aan werken om ze op te lossen. Het is vaak moeilijk om een eerste stap te zetten als je vind dat je eigenlijk gelijk hebt, maar het is wel een stap op de goede weg.

Wanneer je tijden in een slechte relatie zit, zie je eigenlijk alleen nog maar de negatieve dingen van elkaar. Bij relatietherapie wordt het juist omgedraaid. Je moet weer gaan zien waarom je ooit samen bent gekomen en wat de goede dingen van je partner zijn.

Welke soorten relatietherapie zijn er?

Alle relatietherapeuten hebben hun eigen manier van werken. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten relatietherapie.

Psychotherapie

Sommige stellen hebben relatieproblemen doordat één van de twee psychische problemen heeft. Dit kunnen bijvoorbeeld problemen zijn uit de kindertijd die nooit verwerkt zijn. Om de relatie toch te laten slagen zal de één eerst zijn eigen problemen moeten oplossen en zijn trauma's verwerken. In relatietherapie leert de partner hiermee om te gaan en om zijn partner te steunen.

Gedragstherapie.

Bij deze manier van relatietherapie wordt er vooral gekeken hoe een stel op elkaar reageert. Veel stellen reageren sterk op elkaar. Doet de één rot, dan gaat de ander nog veel rotter doen. Bij gedragstherapie wordt het gedrag van een stel in kaart gezet en wordt er gekeken hoe een stel weer normaal met elkaar kan omgaan.

Oplossingsgerichte therapie.

Bij oplossingsgerichte therapie wordt er puur naar een oplossing gekeken. Er wordt niet gekeken waar de problemen vandaan komen, maar puur hoe deze opgelost kunnen worden. Er wordt samen met de relatietherapeut gekeken hoe de relatie weer goed kan verlopen.

Dit zijn de bekendste soorten relatietherapie, maar er zijn er nog veel meer. Ook is een combinatie van verschillende soorten relatietherapie mogelijk. 

Hoe lang duurt relatietherapie en wat als je er toch niet uitkomt als stel?

Hoe lang relatietherapie duurt is per stel verschillend. Het hangt van de relatie problemen af en hoe makkelijk een stel hun problemen kan oplossen. Gemiddeld moet er worden gedacht aan tien tot twintig sessies.

Het is niet gezegd dat bij ieder stel relatietherapie helpt. Sommige stellen komen er achter dat hun relatie niet meer te redden valt. Een relatietherapeut kan dan juist helpen om het uit elkaar gaan makkelijker te maken.

Conclusie

Relatietherapie is iets wat je vooral in Amerikaanse series ziet. In je omgeving hoor je er eigenlijk niemand over. Toch kan relatietherapie heel nuttig zijn. Eén op de 3 getrouwde stellen gaat uit elkaar. Dit is natuurlijk heel veel. Relatietherapie kan helpen om problemen op te lossen zodat je je relatie nog een tweede kans kunt geven.