Scheidingen en de leeftijd van de kinderen
Inleiding
Tegenwoordig is het niet vreemd meer als ouders scheiden. Volgens cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek scheiden in 2009 30.779 echtparen en in 2010 zijn dit er 32.544. Helaas zijn hier vaak kinderen bij betrokken. Een scheiding heeft dan ook veel invloed op het welzijn van uw kind. De grote vraag is dus: Hoe help ik mijn kind bij het verwerken van mijn scheiding?
Hoe help ik mijn kind bij het verwerken van mijn scheiding?
Iedereen verwerkt gebeurtenissen op zijn of haar eigen manier. Het is voor kinderen vaak nog moeilijk om eigen keuzes hier in te maken. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, kunnen ook kinderen op hun eigen manier verwerken. Hieronder een aantal tips die uw kind kunnen helpen met het verwerken van een scheiding.
Peuters (18 maanden tot 4 jaar)
Rond deze leeftijd is het moeilijk om precies uit te leggen hoe de situatie in elkaar zit. Dit betekend natuurlijk niet dat peuters het niet mee krijgen. Het is dus belangrijk dat dit gedaan word op het niveau van het kind zelf. Peuters leren spelende wijze. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een voorleesboek als: Thuis bij mama,thuis bij papa van S. Arts. Ook is het een mogelijkheid om het uit te leggen via een toneelstukje, denk hierbij aan de bijv. knuffels die een peuter in bezit heeft.
Kleuters (4 tot 6 jaar)
Voor kleuters geldt hetzelfde als voor peuters, al is het begrijpend vermogen groter. De kinderen die kunnen schrijven en tekenen kun je laten beschrijven of uittekenen hoe zij zich voelen en hoe de situatie is. Voor de wat oudere kleuters is het een idee om te beginnen aan een dagboek je kunt hier speciale boeken voor kopen waar in je samen met de kleuter een boek kan maken over wat er gebeurd. Ook voor deze leeftijd zijn er (voor)leesboeken beschikbaar als: Niet meer samen van L. Klein,L. Klein-Vuist en Van alles twee van Martine F. Delfos.
Schoolkind (6 tot 12 jaar)
Bij schoolkinderen ligt het heel anders. Zij hebben een betere perceptie van wat er gaande is. Het is dan ook erg belangrijk om te blijven communiceren op deze leeftijd. Vertel wat er gaande is en wat een kind kan verwachtten. Houd hierbij wel rekening dat het kind geen kant hoeft te kiezen. Vanaf 6 jaar is het ook zeker een aanraden om je kind een eigen dagboek te geven. Hierin kunnen zij zelf beschrijven hoe zij de situatie ervaren en het op deze manier verwerken. Kinderen op deze leeftijd hebben minder behoefte aan begeleiding van hun ouders hierin. Denk ook aan hobby's als muziek, sport, speelt uw kind nog geen instrument? laat ze een instrument kiezen zodat zij hierin hun gevoelens kunnen uiten. Ook het beoefenen van sporten kan een goede uitlaatklep zijn. Voor het schoolkind zijn er leuke boeken die zij zelf kunnen lezen als: Help,mijn ouders gaan scheiden van Tom van Rossum (vanaf c.a. 11 jaar), Dees, een vader en een viool van Liesbeth Smulders-Groenhuijsen (c.a. 5 tot 9 jaar) en Dag papa,tot volgende week van Brigitte Weninger (c.a. 5 tot 9 jaar).
Pubers (12 tot 19 jaar)
De meest uitdagende leeftijd is zeker wel de puber. Als kinderen gaan puberen zetten zij zich af van hun ouders en is het dus erg moeilijk om je kind te betrekken bij een scheiding. Toch is het erg belangrijk om aan te geven wat er gaande is zodat uw kind wel weet waar hij/zij aan toe is. Vooral pubers hebben behoefte aan structuur omdat zij het al moeilijk genoeg hebben met hun eigen veranderingen. Het is ook verstandig als uw puberende kind het er erg moeilijk mee heeft om dan professionele hulp in te schakelen. Denk hierbij aan de psycholoog. Dit is voor een uw kind makkelijker praten omdat zij hierbij ook hun verhaal over hun ouders kwijt kunnen bij iemand die er niet direct bij betrokken is. Ook voor de pubers zijn er leesboeken beschikbaar als: Mijn ouders gaan scheiden En ik dan ? van Jacqueline van Swet.
Conclusie
In alle bovenstaande informatie is uitgegaan van de standaard levensfasen van een kind. Ieder kind heeft zijn eigen behoeften. Als u merkt dat uw kind erg veel moeite heeft met verwerken, neem dan contact op met u huisarts voor professionele hulp.