Geregistreerd partnerschap
Tot 1 april 2001 was het sluiten van een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in Nederland niet mogelijk. Wel hadden homoseksuele en lesbische stellen de mogelijkheid hun relatie vast te laten leggen in een geregistreerd partnerschap.
Wat is dat nou eigenlijk, een geregistreerd partnerschap?
Een geregistreerd partnerschap is dus, naast het huwelijk en een samenlevingscontract, een manier om een relatie vast te laten leggen. Een geregistreerd partnerschap wordt altijd vastgelegd door een ambtenaar van de burgerlijke stand.
Een geregistreerd partnerschap is op veel gebieden gelijk aan een huwelijk, toch zijn er wel degelijk verschillen. Zo is het bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat de kinderen die geboren worden binnen een geregistreerd partnerschap erkend worden. Ook wordt een geregistreerd partnerschap niet altijd geaccepteerd wanneer je naar het buitenland gaat. Landen die het geregistreerd partnerschap erkennen hebben vaak zelf ook een mogelijkheid tot geregistreerd partnerschap.
Een geregistreerd partnerschap kan, net als bij een burgerlijk huwelijk maar met één persoon tegelijk afgesloten worden. Wanneer je bekend maakt bij de gemeente dat je een geregistreerd partnerschap wilt afsluiten met je partner, zal dan ook altijd eerst nagekeken worden of je niet al getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap met iemand anders hebt. De minimum leeftijd ligt bij een geregistreerd partnerschap op 18 jaar. Een minderjarig persoon mag een geregistreerd partnerschap aangaan wanneer de vrouw in verwachting is. De minderjarige heeft dan wel altijd toestemming nodig van ouder of voogd. Mocht de ouder of voogd geen toestemming geven, dan kan een minderjarige altijd naar de rechter stappen om zo te proberen toestemming te krijgen tot het afsluiten van een geregistreerd partnerschap.
Aan welke plichten moet ik voldoen om een geregistreerd partnerschap te regelen?
Je dient in ondertrouw te gaan. Hiermee geef je bij de gemeente aan dat je het voornemen hebt om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dit doe je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente van één van beide partners. Het is hierbij verstandig om bij de gemeente van te voren na te vragen welke documenten je nodig hebt op het moment van ondertrouw.
Na de ondertrouw maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een akte op van de aangifte. Hierdoor moet je minimaal twee weken wachten tot het geregistreerd partnerschap afgesloten kan worden.
Bij het afsluiten van het geregistreerd partnerschap moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. Deze getuigen moeten wel allemaal meerderjarig zijn.
Geregistreerd partnerschap omzetten naar een huwelijk.
Wil je het geregistreerd partnerschap omzetten naar een huwelijk dan kan je dit doen in de gemeente waar je met de partner woonachtig bent. In dat geval teken je een omzettingsakte waarbij geen getuigen nodig zijn. Je kunt er natuurlijk ook weer voor een ceremonie kiezen waarbij een ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig is. De kosten van het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk kunnen per gemeente verschillen. Het is dus goed om dit van te voren na te vragen bij je eigen gemeente. Het is niet mogelijk een huwelijk om te zetten naar een geregistreerd partnerschap.
Kijk voor nog meer informatie in het volgende artikel: Wat is geregistreerd partnerschap