Wat is een samenlevingscontract
Inleiding
Wanneer je samenwoont of gaat samenwonen, dan kan je kiezen voor een samenlevingscontract. Veel mensen die een relatie hebben kiezen uiteindelijk voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap, maar een samenlevingscontract kan een mooie tussenweg zijn. In een samenlevingscontract kan je bepaalde afspraken laten vastleggen zoals de de verdeling van de kosten van het huishouden, maar ook wanneer het samenwonen eindigt, dan kan een samenlevingscontract nuttig zijn. Je kan bijvoorbeeld laten vastleggen hoe de bezittingen verdeeld worden. Op die manier voorkom je problemen tijdens en na het samenwonen. Het is voor beide partijen fijn om duidelijkheid te hebben. Wat moet je allemaal weten over het samenlevingscontract?
Voor wie is het samenlevingscontract?
In principe mag iedereen die minimaal 18 jaar is een samenlevingscontract aangaan. Voorwaarde is dat je niet onder curatele staat. Onder curatele staan betekent dat je niet over je eigen geld mag beslissen. Een samenlevingscontract mag door iedereen die gaat samenwonen worden afgesloten. Dit hoeft dus niet perse je partner te zijn, maar het kan ook een huisgenoot, vriend of familielid zijn. Als je met meerdere personen gaat samenwonen, dan mag je meerdere samenlevingscontracten aangaan. Op die manier zijn de afspraken voor iedereen duidelijk. De meeste mensen gaan een samenlevingscontract aan om vast te leggen wie wat krijgt na het beëindigen van het samenwonen. Maar andere mensen sluiten het samenlevingscontract juist af om duidelijk te maken wie wat betaalt in het huishouden.
De afspraken in het samenlevingscontract
In principe mogen allerlei afspraken vastgelegd worden in het samenlevingscontract. De enige voorwaarde is dat de afspraken niet in strijd mogen zijn met de wet. Bij afspraken kan worden gedacht aan:
- Hoe worden de bezittingen verdeeld als het samenwonen eindigt?
- Hoe worden de kosten van het huishouden verdeeld?
- Hoe worden de bankrekeningen gebruikt?
- Afspraken over de woning.
Ook een mogelijkheid is om een verblijvingsgeding in het samenlevingscontract op te nemen. Dit houdt in dat als de ene partner overlijdt, dat de gemeenschappelijke spullen automatisch naar de ander gaan. Let op, dit is niet hetzelfde als een testament, want het gaat alleen over de gemeenschappelijke spullen. Je erft dus niet automatisch van elkaar met een samenlevingscontract. Wanneer je dit wel wilt, dan is het aan te raden om ook een testament op te laten stellen.
Hoe stel je een samenlevingscontract op?
Je kan een samenlevingscontract bij een notaris afsluiten. Op die manier worden de gemaakte afspraken officieel en moeten beide partijen zich eraan houden. Je mag samen een samenlevingscontract opstellen zonder notaris, maar de afspraken zijn in dat geval niet bindend. Wanneer het samenwonen goed gaat, dan kom je geen problemen tegen. Maar bij onenigheid is het fijn dat de afspraken vastliggen. Een notaris kan ook tips en adviezen geven over het samenlevingscontract. Je moet echter wel betalen voor het aangaan van een samenlevingscontract. De tarieven van verschillende notarissen kunnen ver uit elkaar liggen. Het is dus aan te raden om verschillende offertes aan te vragen. Gemiddeld moet worden gedacht aan een bedrag rond de 300 euro. Een officieel samenlevingscontract kan soms noodzakelijk zijn om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pensioenregelingen.
Conclusie
Een samenlevingscontract is de meest simpele vorm van een samenlevingsvorm. Een huwelijk en een geregistreerd partnerschap gaan een stuk verder. Toch kan een samenlevingscontract nuttig zijn. Het kan zijn dat iedereen een vaste bijdrage moet leveren in het huishouden. Met een samenlevingscontract kan je dit vastleggen. Ook kan het samenlevingscontract nuttig zijn als je uit elkaar gaat, leg bijvoorbeeld vast wie wat krijgt. Een samenlevingscontract sluit je af bij een notaris. Zo wordt het een officiële akte die de gemaakte afspraken bindend maakt.