Wat is geregistreerd partnerschap

Inleiding

Er zijn in Nederland een drietal manieren om de relatie die u met u partner heeft voor de wet vast te leggen. Dit vastleggen kan in de vorm van een huwelijk, een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Wat is nu eigenlijk een geregistreerd partnerschap? Zijn er verschillen tussen bijvoorbeeld een huwelijk en een geregistreerd partnerschap of zijn de rechten en verplichtingen hetzelfde? Lees meer over het geregistreerd partnerschap in dit artikel.

Wat is een geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is ongeveer gelijk aan het huwelijk. Mensen die samenwonen willen hun relatie wettelijk vastleggen en kiezen derhalve voor een geregistreerd partnerschap. Een geregistreerd partnerschap lijkt veel op een huwelijk, met dien verstande dat er op het gebied van kinderen wel verschillen zijn ten opzichte van het huwelijk.

Voor wie bestemd?

Welke mensen kunnen nu een geregistreerd partnerschap in Nederland aangaan. Dit zijn

  • een man en een vrouw
  • twee vrouwen
  • twee mannen

Voorwaarden geregistreerd partnerschap

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Deze voorwaarden zijn eigenlijk hetzelfde als bij het aangaan van een huwelijk, te weten

  • men moet meerderjarig zijn
  • de verbintenis kan maar met één persoon tegelijk worden aangegaan
  • men mag niet al getrouwd zijn of al een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan
  • in principe moet er altijd sprake zijn van of een Nederlandse nationaliteit van één van de partners of één van de partners moet in Nederland woonachtig zijn
  • in principe moet degene die de verbintenis wil aangaan de 18jarige leeftijd hebben bereikt
  • er mag van bloedverwantschap geen sprake zijn
  • een persoon die onder curatele staat heeft voor deze verbintenis toestemming nodig van de daartoe bevoegde rechter

Verschil geregistreerd partnerschap en huwelijk

Het verschil tussen het geregistreerd partnerschap en huwelijk zit in het bijzonder in de relatie tot de kinderen die geboren gaan worden. Indien een man en vrouw getrouwd zijn en zij krijgen een kind dan hebben zij beiden rechten en verplichtingen jegens dat kind. Ingeval van een geregistreerd partnerschap is het zo dat indien er een kind wordt geboren tijdens het geregistreerd partnerschap de moeder automatisch een familierechtelijke band heeft met het kind. De vader in dit geval moet het kind eerst erkennen alvorens hij wettelijk gezien wordt als vader.

Het tweede verschil ten opzichte van de rechten en verplichtingen van een huwelijk is dat het geregistreerd partnerschap met wederzijds goedvinden stopgezet kan worden zonder dat daarvoor de rechter bezocht hoeft te worden.

Beëindiging geregistreerd partnerschap

Wanneer komt er nu een einde aan het geregistreerd partnerschap? Dit is in elk geval bij overlijden van één van de partners. Daarnaast kan het voorkomen dat één van de partners wil dat het geregistreerd partnerschap wordt ontbonden. Met andere woorden als maar één van de twee partners dit wil, is het nodig dit via de rechter te (laten) doen. Dit hiervoor besproken geval is dus hetzelfde als bij echtscheiding bij een huwelijk. Het geregistreerd partnerschap houdt op te ontstaan nadat er door een rechter een uitspraak is gedaan. Deze uitspraak wordt vervolgens ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand. Per die datum van inschrijving is het dan officieel. Deze handelingen zijn gelijk aan een echtscheiding.

In het andere geval, dus als men het er beiden over eens is dat aan het geregistreerd partnerschap een einde moet komen, kan dit via wederzijds goedvinden. Dit gebeurt dan dus zonder tussenkomst van een rechter. Wel moet hierbij een overeenkomst worden opgesteld, waarbij alle bezittingen, schulden, pensioenen etc. worden verdeeld en deze overeenkomst moet dan weer door een notaris worden ondertekend. Ook deze overeenkomst moet dan worden ingeschreven bij de registers van de Burgerlijke Stand. Dus ingeval van een geregistreerd partnerschap zal er, net zoals bij een huwelijk, kosten moeten worden gemaakt om van elkaar af te komen.

Links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden