Huwelijkse voorwaarden: wel of niet doen
Trouwen
Trouwen is een heel romantische gebeurtenis. Met het huwelijk geef je aan dat je de rest van je leven bij je partner wilt blijven. Huwelijkse voorwaarden passen vaak niet in dit plaatje. Je trouwt toch alleen onder huwelijkse voorwaarden als je elkaar niet vertrouwt? Dit is niet altijd waar. Er zijn namelijk wel meer goede redenen om voor huwelijkse voorwaarden te kiezen.
Wat zijn huwelijkse voorwaarden?
Bij een huwelijk is het wettelijk geregeld dat de bezittingen en het inkomen van beide partners een gemeenschappelijk eigendom wordt. Door middel van huwelijkse voorwaarden kan er van deze bepaling worden afgeweken. De huwelijkse voorwaarden bevatten afspraken over het recht op bezit en inkomen van beide partners. Als er sprake is van een scheiding, heeft ieder persoon recht op het geld en de bezittingen die hij of zij heeft ingebracht. Het opstellen van huwelijke voorwaarden is erg complex en moet door een notaris worden gedaan.
Wanneer moet je kiezen voor huwelijkse voorwaarden?
De huwelijkse voorwaarden worden vaak door vermogende mensen gebruikt om hun bezit te beschermen. Huwelijkse voorwaarden kunnen echter wel meer voordelen hebben. Ook als jullie elkaar helemaal vertrouwen en geloven dat jullie de rest van jullie leven samen zullen delen, kan het in sommige gevallen een goede keus zijn om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Als er sprake is van een (of meerdere) van de volgende situaties, kun je het beste onder huwelijkse voorwaarden trouwen:
- Je aanstaande echtgenoot heeft persoonlijke of zakelijke schulden. Als jullie onder gemeenschap van goederen trouwen, kunnen de schuldeisers van je partner ook bij jou geld opeisen. Als je onder huwelijkse voorwaarden trouwt, bescherm je jezelf in feite hiertegen. Natuurlijk kun jij je partner bijstaan in het aflossen van de schulden maar jouw inkomen is in ieder geval veilig gesteld. Natuurlijk kan het ook zijn dat jij zelf schulden hebt. Dan kun je ook het beste onder huwelijkse voorwaarden trouwen. Zo verzeker je jezelf ervan dat jullie tenminste een goed inkomen hebben.
- Jij of je partner heeft een eigen onderneming. Een onderneming kan altijd failliet gaan. Tijdens de crisis hebben veel zelfstandige ondernemers deze harde les geleerd. Bij bepaalde ondernemingsvormen kan de ondernemer aansprakelijk worden gesteld. In dit geval verlies je niet alleen je zakelijke onderneming maar ook je persoonlijke vermogen. Als jullie onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, zijn de bezittingen, het vermogen en het inkomen van je partner beschermd.
- Jullie hebben een overlijdensrisicopolis waarover jullie bij overlijden geen belasting over willen betalen. Als je een overlijdensrisicopolis hebt afgesloten en jullie zijn onder gemeenschap van goederen getrouwd, moet je bij het overlijden van je partner belasting betalen over de uitkering die je krijgt. Als je onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, kun je deze uitkering belastingvrij ontvangen. Je moet hiervoor wel aan enkele voorwaarden voldoen dus zorg dat je je hierover goed laat informeren.
Tot slot
Als je onder gemeenschap van goederen bent getrouwd, kun je er altijd achteraf nog voor kiezen om over te stappen op huwelijkse voorwaarden. Mocht er iets in jullie leven veranderen, dan staat het jullie altijd nog vrij om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als een van jullie een eigen onderneming begint. Bedenk wel dat er aan het achteraf opstellen van huwelijkse voorwaarden flinke kosten verbonden kunnen zijn. Twijfel je wat voor jullie de beste keuze is? Je kunt de mogelijkheden dan het beste bespreken met een notaris. En notaris kan je goed uitleggen welke keuze in jouw situatie het slimste is.