En dan kom je erachter dat je lesbisch bent
Je leert iemand kennen die je heel erg leuk vindt, je gaat samenwonen en je wilt gaan trouwen en kinderen krijgen. Eind goed, al goed. Dat is doorgaans de volgorde zoals het gaat. Maar hoe leuk je hem ook vond, en hoe gezellig het ook was, er miste iets. Je denkt dat je teveel romans had gelezen, dus je probeert het te negeren. Maar het blijft maar knagen. Tot je een film ziet die je hele leven zal veranderen. In de film werden twee vrouwen verliefd op elkaar. Het leek wel alsof er een wereld voor je open gaat.
Nieuwe wereld
Maar met die nieuwe wereld kwamen ook veel onzekerheden. Was je echt.., hoe komt het dat je het nooit eerder heb gemerkt? Waarom? Hoe? Wat? En nu? Van alles gaat er door je hoofd. Ineens besef je wel, dat je het onbewust altijd wel geweten hebt. Beelden van vroeger komen dan ineens naar boven waarbij je een vriendinnetje of klasgenote toch wel heel erg aardig vond. En dat je wel vaker naar vrouwen kijkt en dat er dan weleens warme gevoelens naar boven kwamen.
Broer-zus gevoelens
Ben je dan bi-seksueel wellicht, want je vindt je vriend toch wel heel erg aardig. Jullie kunnen heel erg goed kletsen, het is gezellig. Je voelt je bij hem op je gemak. Okay, jullie hebben weinig tot geen seks, maar dat is toch niet belangrijk, want je hebt er nooit wat aan gevonden. Mmm..is dat wellicht de reden waarom je er nooit wat aan hebt gevonden? Dat het met het verkeerde geslacht was? Vind je je vriend leuk als partner of zie je hem als je broer? En voelt jullie liefde ook als broer-zus relatie? Ja dus.
Vertellen
En dan moet je het hem gaan vertellen en je familie. Je weet niet hoe je moet beginnen, je bent bang voor zijn reactie. En je familie is gelovig, hoe gaan zij hierop reageren. Op een avond trek je de stoute schoenen aan en zegt tegen hem dat je wilt praten. Met veel zenuwen en haperingen doe je je verhaal. Oh zegt hij. En dan is het stil. Geen woede, geen aantijgingen, alleen maar stilte. En zegt hij iets wat je helemaal niet verwacht nl. dat het een opluchting is. Waarom? Omdat hem nu veel dingen duidelijk zijn. Waarom geen sex, waarom we zo'n relatie hadden. Dat viel dus echt mee.
Familie
Nu je familie nog. Je moeder en je vader zijn gescheiden. Je vader woont ook niet in Nederland. Allebei je ouders gaan naar de kerk en je bent vooral bang voor de reactie van je moeder waar je toch wel een goede band mee hebt. Je durft haar niet te bellen en ze woont ook niet in dezelfde stad als jij, dus je besluit haar een brief te sturen met je gevoelens. Op de dag dat zij je brief moet hebben ontvangen, belt ze je op je mobiel op. Je zit op je werk en met angst en beven neem je de telefoon op. Ik heb je brief ontvangen en gelezen hoor en het geeft niks zegt ze. Je weet niet wat je overkomt. Ze vraagt of ze het aan je tante mag vertellen. Ja natuurlijk, geen probleem. Werk ze zegt ze nog en het gesprek wordt beeindigd. Even later belt ze weer op. Of je komt eten die avond. Dat doe je en het enige jammere wat ze vindt, is dat je er nu pas achterkomt, op je 35e. Dat viel dus erg mee. Je vader stuur je ook een brief en die belt een paar dagen later op met de mededeling dat hij het eigenlijk al wist. Toen je je eerste vriendje had, had hij al het gevoel dat het niet klopte. Je verbazing stijgt, want ook je broer blijkt altijd al een vermoeden te hebben gehad.
Jezelf zijn
Kortom...het uit de kast komen tegenover je familie is fantastisch verlopen. Helaas is dat niet bij iedereen zo. Er zijn genoeg verhalen bekend dat familieleden geen contact meer willen en je onterven. Maar jij wil toch gelukkig zijn en als je familie het beste voor je wil, willen zij ook dat jij gelukkig bent. Het is best een moeilijke en zware stap, maar het is wel een stap die jou veel gelukkiger zal maken. Je kunt dan eindelijk jezelf zijn en ook zo naar buiten treden. De vraag is echter, durf je jezelf te zijn? Durf je gelukkig te zijn, ook al gaat het ten koste van je familie?
Je bent niet alleen
Hieronder vind je enkele websites die je wellicht tot steun kunnen zijn: