Kunnen apen vrijgezellen helpen bij duurzame relatie

Inleiding

Kunnen apen vrijgezellen helpen bij het tot stand brengen van een duurzame relatie? Kunnen ze ons de noodzakelijke verleidingstechnieken aanleren die we nodig hebben om ons liefdesleven naar een hoger niveau te tillen?

Cursus verleidingstechnieken

Als het van de befaamde Nederlandse bioloog Patrick Van Veen afhangt, kunnen voortaan falende vrijgezellen inderdaad heelwat lessen trekken uit het gedrag van oversekste gibbons, hitsige chimpansees en overspelige bonobo's. Inderdaad, onze vrijgezellen die het moeilijk hebben om een passende partner aan de haak te slaan of het moeilijk hebben met het in stand houden van een duurzame relatie, kunnen voortaan terecht in het Nederlandse apenparadijs Apenheul, gelegen in het National Park De Hoge Veluwe. Daar kan men bij Van Veen terecht voor het volgen van een cursus verleidingstechnieken, waarbij de meer dan vierhonderd apen die het in Apenheul best naar hun zin hebben, een niet te onderschatten hoofdrol vervullen. Het zo weinig mogelijk gebruiken van parfums of deodorants, het niet kijken op een kilootje overgewicht meer of minder en vooral niet teveel nadenken, zijn volgens de Nederlander de belangrijkste lessen die vrijgezellen in hun zoektocht naar een geschikte levenspartner van onze voorouders kunnen leren.

Ludiek initiatief met ernstige ondertoon

Mensen stammen af van apen, dat is al langer geweten. Waarom vinden onze voorouders dan zoveel gemakkelijker een geschikte levenspartner dan wij? Dat was ongetwijfeld dé hamvraag die bioloog en apenkenner Patrick Van Veen zich stelde bij de uiteindelijke realisatie van zijn opmerkelijke "snuffelstage" in zijn Apenheul. Het gaat hier om een eerder ludiek initiatief, mét een ernstige ondertoon. Hoe sla je als vrijgezel de meest geschikte partner aan je haak? De apen bieden ons op die vraag uiteraard niet letterlijk een passend antwoord. Falende vrijgezellen worden voor hun zoektocht naar een duurzame relatie geconfronteerd met hun eigen gedrag. Het observeren van de uitgebreide apenfamilie op Apenheul kan hen daarbij veel leren. De soms wanhopig zoekende vrijgezellen, vormen de jongste jaren nochtans meer en meer hét doelwit van handige reclamejongens die hen met mooie beloften proberen in te pakken met allerlei relatie- en flirtcursussen en meestal duurbetaalde adviezen van opdringere datingbureaus. Vragen als "Wat moet en mag ik niet zeggen tijdens onze allereerste ontmoeting?" en "Hoe moet ik me kleden en wat wil de vrouw of de man die voor mij zit nu écht?" Dat zijn ongetwijfeld vragen waarop men bij voorkeur een passend antwoord vindt nog voor de eerste onmoeting met mogelijk een nieuwe partner tot stand komt. Apen leren ons volgens bioloog Van Veen ook dat er bij zijn zoektocht naar een geschikte levenspartner veel meer komt kijken dan dat.

Biologisch aspect

Bij de geschikte partnerkeuze komt immers ook een niet te onderschatten biologisch aspect om het hoekje kijken. Uit het recente, Nederlandse onderzoek blijkt nu dat dit door de vrijgezellen meestal over het hoofd wordt gezien. Daaruit blijkt dat we de geur danig onderschatten. We spuiten veelvuldig parfum, terwijl onze eigen lichaamsgeur gecombineerd met onze zweetgeur van groot belang is bij ons onbewust selectieproces naar een geschikte partner.

Slankheidsideaal

Een andere belangrijke vaststelling uit Van Veen's onderzoek is ongetwijfeld dat het slankheidssideaal waar we allemaal onze mond van vol hebben, weinig of geen rol speelt bij de zoektocht naar de geschikte partner. Veel mannen zéggen wel dat ze de voorkeur geven aan een slanke vrouw, maar in hun onderbewustzijn denken ze daar anders over zo blijkt nu. Mannen voelen zich inderdaad meer aangetrokken door "vollere" vrouwen dan door graatmagere twiggy-modellen, ook al willen de reclamejongens ons van het tegenovergestelde overtuigen. Magere vrouwen stralen volgens deze zoekende mannen weinig vruchtbaarheid uit. En uitgerekend zo vlug mogelijk voor nakomelingen zorgen, is nu uitgerekend hét hoofddoel van mannen in hun zoektocht naar de meest geschikte partner.

We denken teveel na

De grootste fout die we maken in vergelijking met apen, is ongetwijfeld dat we tijdens het zoeken naar een stabiele relatie teveel nadenken. Uit het jongste onderzoek van apenkenner Van Veen blijkt dat we teveel rationaliseren. We zouden volgens hem veel meer op ons instinct moeten voortaan zoals dat bij zijn uitgebreide apenfamilie wél het geval is. Een ander probleem in vergelijking met onze voorouders is dat we ons jachtterrein al teveel beperken. We zoeken onze partner hoofdzakelijk in een eerder beperkte kring: onder vrienden, collega's van het werk... Een kleine minderheid verruimt zijn horizon en trekt ook op zoek in de supermarkt, de winkelstraat, tijdens een wandeling in het park, tijdens een jogging , een tenniswedstrijd... Als we volgens bioloog Van Veen onze kansen op het terrein ten volle willen benutten, moeten we ook alert zijn voor een onbewuste selectie op deze plaatsen, en verzorgen we ook ons uiterlijk wanneer we bijvoorbeeld uit winkelen gaan...

Scheve schaats

Wij kunnen over de relatie met onze partner vooral veel leren van de gibbons zo blijkt verder. Deze apensoort leeft in gezinsverband zoals wij en zijn dus ook monogaam. Maar schijn bedriegt ook hier. Uit het DNA-onderzoek bleek enkele jaren geleden dat de kinderen van gibbonwijfjes in vele gevallen andere vaders hadden dan hun vaste partners... Vrouwelijke singles kunnen hun kansen op een geschikte partner vergroten zo leer ons Van Veen's onderzoek nog. Vrouwen die hun eisprong hebben, mogen niet op zoektocht naar een geschikte partner. Studies bewezen immers dat vrouwen tijdens hun eisprong erg aangetrokken worden door stoere, avontuurlijke alfa-mannen die zich uitgerekend nooit lang op één partner concentreren. Vlak voor en na hun menstruatie, zouden vrouwen zich dan weer vooral aangetrokken voelen tot, zachtaardige kerels, huismannen met afwasborstel en stofzuiger in de hand.

Conclusie

Het vinden van een geschikte levenspartner en een stabiele relatie, laat zich niet opdringen. Maar meer instinctmatig beslissen én handelen in plaats van teveel nadenken bij deze zoektocht, kan beslist geen kwaad.